Saturday, March 26, 2011

If You Like Milo, Don't Say Ovaltine Sucks

Ka-ching!


Do you have your own blog(s)?

Who am I kidding? Prolly you have your own website with DotCom domain for God's sake.

Zaman sekarang ni budak sekolah belum puberty lagi dah ade blogs, websites and practise the so-called freedom of speech.

I gave birth to this blog few years ago. Zaman coding CSS and HTML kau godek sendiri. Sekarang semua ade widget lah itu lah ini lah. I thank God sebab mula belajar these craps zaman manual lagi. So I don't get pampered by easy technology. Still, lot to learn lagi. I'm still bodoh in coding and script shits.



But walaupun in that ease environment, new bloggers seem to be pampered lagi. Eventhough ads menimbun kat blog, content rasa sama je. Kalau dia ni cite pasal sideboob Miera Liyana, lagi 8 blog lain pon sama jugak. Same photos summore! Copypasta saja. Yang penting duit ads masuk. Sigh.

Belom masuk pasal the mentioned so-called freedom of speech lagi.

Review music and films berlambak tapi tulis sesedap rasa je. Yes, we're the laymen and end-user yang berhak tulis apa yang kita rasa pada sesuatu produk tapi tulis dengan penuh tanggungjawab kerana macam mana sekalipun ada orang yang akan percaya dan ikut review kita.

Kalau review filem, jangan ikut sesedap mata memandang dan kalau tak kena pada selera terus hentam. Orang lain yang baca daripada nak pegi tengok terus tak jadi.

Exhibit A. If you're the ones who watch films like Kuliah Cinta or Anak Mami The Movie and you find Dalam Botol is extremely boring, before bashing this film out please, do a little research a bit. This applies to all films, theaters and music albums as well.

Bertanggungjawablah atas penulisan anda. Research sebelum menulis. I rephrase : Research sebelum menghentam. Jika anda tidak suka contohnya Hantu Kak Limah Balik Rumah, jangan terus-terusan mengatakan ianya filem bodoh. Kaji siapakah sutradaranya, kenapa filem beliau begitu begini. Jika anda tidak suka juga, katakan it's not your cup of tea. Some people like Milo, you prefer Ovaltine, something like that. Contohnya I'm not a fan of Yusof Haslam's parade of films tapi mesti ada sebab musababnya filem² beliau masih disukai ramai, so I think it's not any good bashing him nor his products.

Same applies to 2 Alam.
Okay korang nak gelak kan? #awkwardsilence --> #ROFLMAO



Haha.

Okay okay but still, aku sendiri tak boleh kata apa² about 2 Alam, solely because I haven't watched it pun.

Kalau nak kutuk Dr. Rozmey pon takde guna jugak, hangpa kutuk2 yang kaya menimbun harta dia jugak kan. Hehehe. Okay tinggalkan isu ini hehe.

So, in short. Research, then review. Don't earn easy money by copypasta.

OWH, and spammers, here's one for you!



Beware of dog.

http://rosmanpositivo.blogspot.com/

Tuesday, January 18, 2011

#AJL25, Ana Raffali & People Butthurt!

Huwaargh...


This entry is being typed in one-third state of sleepiness. Mind the typos or merapu substance huhu.



Not too slowpoke for me to congratulate all the #AJL25 winners :
JUARA LAGU
Tolong Ingatkan Aku. Song/Lyrics/Singer : Ana Nur Hidayah Mohd Raffali (hamek penuh haha).
NAIB JUARA
Drama King. Song/Lyrics : Taja (Tun Teja is his pseudonym) Singer : Hanifah Black & the underrated Hazama.
KETIGA
Noktah Cinta. Song : Faizal Maas. Ajai la tu. Lyrics : SQ. It's Sheikh Qalam, bukan MsQ ya hehe. Singer : Hafiz the curly curly.
BEST PERFORMANCE
Hanyut by Faizal Tahir the tangki air man.
BEST VOCAL
Hafiz (who did his best after the car accident) in Noktah Cinta.

Tatkala semua orang dah jadi juri di hujung jari earlier so it's kinda lame la plak kalau aku tambah lagi another crappy review of the whole show kan. So apekejadahnya this entry dibuat at the first place?

I will only point out stuffs and POV's of mine yang mana aku rasa perlu untuk aku. Yang lain hang google saja naa.

Specifically, on the controversial winning of Ana Raffali with her piece Tolong Ingatkan Aku.

Seriously, I don't get the major butthurt. It's like the green-laser-HATE-MALAYSIA-hashtag thingy tu dah fireback kat diri kita semua balik. Karma is really a damn bitch mang.

Seriously, why don't we just lay back eating popcorn ke cekodok ke tengok show, sapa2 pon yang menang kita tepuk tangan, tutup TV dan tidoq? Yang ada kat stadium macam aku mungkin kena harungi lautan manusia dan a lil traffic jam dulu before boleh balik tido.



The main point here is not that I am a die-hard fan of Ana pon. The song's okay la. I love to sing-along and go harmonizing second voice when it plays. But why do we have to condemn the result and WORSE, insult ANA herself???!

Bila kau ada favourite candidate(s) dalam satu2 pertandingan, it doesn't mean orang/kumpulan itu HARUS menang beb. Kau ingat kau sapa? Kalau hang besaq sangat hang pi la bayaq kat juri semua, baru bole cakap. It's a damn free show to watch so let it be. Political ke apa ke itu lain cerita, itu di luar bidang kuasa kau. Better, organize your OWN award shows and make your favourites win. End of story.

Kalau ikut aku sendiri, I have my own favourites too apa. My Top 3 choices semua tak mengena jugak! Nasib baik takde betting hahahaha! Those 3 are :
- Cinta Sempurna (of course hik3 ;p) by Yunalis Zarai.
- Pelita by A.P.I (they gave me goosebumps mang)
- Hanyut by Faizal Tahir & Audi.

And yet I don't even whine. Yuna kalaaaahhh tuuuuu #nangis

Please recap everyone of you ya, ingat tak, bila most of reality shows kat Bolehland ni semua pakat nak pakai SMS, bila muncul Juara yang hang tak suka, hang cakap apa?

"Alaaa, pakai SMS bole laa peminat yang tentukan bukan profesional pon. Piiiiramabok!"

And now, bila ada show yang pakai juri PROFESIONAL plak, dan favourite hang masih tak menang, YOU STILL WHINE for God's sake!

Funny la uols ni hik3. Aaaaawww!

And yesterday somebody made it funnier meh.



Hartati Hassan from Metro wrote this article. (Click the link to read the article la weh) Don't get me wrong Tati, I know your intentions and I get your points. Your assignment obviously was to link 2 articles ; Ana's controversial winning, & Jamal Abdillah's concert di Istana Budaya, into one solid piece of writing. I get it.

But am I the only one who saw this as a really bad continuity? Seriously?

Aku tak nampak kaitan kes Ana ngan kes Abang Jamal.

Ana tidak diterima kemenangannya. People despise her for winning the #AJL25 maksudnya 'keistimewaan' Ana tu orang takmoh absorb. Abang Jamal plak, sendiri yang bikin salah, sendiri buat hal, sendiri mengaku tapi people still love him atas 'keistimewaan' itu. That's totally 2 different things.



Itu sebenarnya menunjukkan bahawa dalam dunia seni, dan apatah lagi dalam masyarakat kita, anda MESTI kena ada nama yang teguh. MESTI. Bila anda dapat itu, kau buat lah apa pon orang akan sayang kau.

Imagine lagu Tolong Ingatkan Aku itu merupakan ciptaan dan nyanyian Faizal Tahir malam itu.

I bet people will effing love the winning to the max liao! Kau setuju kan dengan ayat aku ni? Be honest la kak. Kan? Kan? Kan???

Seriously aku sendiri pernah ada real-life experience dalam hal begini. Jadi kau tak perlu cakap banyak.

I was a rebellious student and in short, I was not the lecturer's sweetheart. For that reason, after I got Anugerah Dekan on the 1st sem (masa tu lecturer xjudge kau lagi), then everything's changed. I rarely get good results even in graphic designs, which I know I nailed it great.

Ramai kawan2 punya graphic design assignments AKU yang tolong buat (even up until now). Guess what? They got A mannggggg!!!! #sigh Yes my lecturers gave A/A+ to MY artworks when it was presented by OTHER people but when I did, it was hell plus some said "Ni kau suruh siapa yang tolong buat ni Rosman?" - What the ef?

In brief I would say, kadang2 produk itu tidak dititikberatkan tapi lebih kepada SIAPA yang memegang nama kepada produk itu. Seriously.

I mean it. SERIOUSLY.

Now cuba bayangkan Tolong Ingatkan Aku itu merupakan ciptaan dan nyanyian...


DATO' SITI NURHALIZA...



http://rosmanpositivo.blogspot.com/

Wednesday, January 05, 2011

Third time's the charm

Pompompom!


In case you're that slowpoke, itu bunyi mercun reger ribu² malam New Year.

Lebih afdhal jika aku kaitkan my beloved Alis dalam entry ini supaya genap 3 ENTRY berturut² ade beliau hehe. Orang-orang pemakan hotdog berdekatan Statue of Liberty kata "Third time's the charm" kan. Nah, terimalah anugerah spesel untukmu sayangku.



Original photo credit to Nabel & Daus


You really can claim the prize. Like seriously. Wink ;p

Makanya mungkin juga ada chance aku hembus nafas pengasih kat Yunalis Zarai nun tak-berapa-jauh di Subang Jaya supaya meninggalkan si Qushairi Razali tu dan duduk di pangkuanku chewah hahaha *jatuh krusi*.

Agak² jadi tak? Check fanpage dia sat mana tau ada special dedication lagi ke.

Takde pon.

Tunggu sat lagi lah.

Sambil tu mari kita layan videoclip ni ha. Pencalonan Alis untuk Cinta Sempurna Muzik-Muzik 25 aritu. La ni dah jadi finalis AJL25 bryyyyy!!!



I just love this version effing much. She brought the sax mang! I did request the sax to be included again in the AJL25 performance this Sunday. Not sure if she's gonna listen to this future husband of her. Vain gila statement.

Nak kawin artis kena yakin der.

Eh, dah ade lom dedication baru? Cer try tengok balik fanpage ke Tumblr ke.

Na-Da? Deng yuh.

Hembusan pengasih konon. Ni kes terpengaruh ngan ilmu bomoh Indonesia Wak Joko Erwin Anuar dalam Hantu Kak Limah Balik Rumah la ni. Grrr. Poster sat.


Kalau ilmu tidak penuh di dada, jangan pakai coli laser di dada. JuPe mana kau malam tuuuuuu!

Alis I tinggalkan cerita you sekejap ya sayang. Alang² dah tersebut JuPe ni. Biasalah cerita coli² ni memang orang suka baca. Bahaha.

And so dunia bergegar bila 2 negara yang tak masuk pon World Cup ni berlawan di 2 padang berlainan haritu. We also got into the TT (in case you're noob, TT is Trending Topic in Twitter) worldwide weh with #malaysiacheatlaser and Hate Malaysia gila tak gila der.

Ala both used lasers anyway. Blablabla. We won. Again, got into TT with Congratulations Malaysia.


"When you win, say nothing. When you lose, say less" - Ini Paul Brown punya ayat.


And then alongside the forgotten Mawi and Shahir, we got new heroes, Abang Apex Khairul Fahmi & Safee Sali.


Semua macam merembes kat Apex ni including my own sister meh. Malaysian girls always have a thing for Korean-Japanese-Chinese-looking guys apatah lagi Apex ade resemblance Nakata sket kan.

Eh tadi kata ada cerita coli?


Owh jadi invalid la sebab Julia Perez a.k.a JuPe yang konon² nak buat appearance bercoli laser tu langsung tak nampak pon batang hidung ka batang apa ka pangkal dada ka pon malam tu. Hampes. I've waited from start sampai habis tau! Screw you JuPe. Gwe jumpa lho nanti gwe tarikin tali coli lho dan lepas laju² biar berbekas lebam bahumu!

Dahla malas cerita coli² ni. Nan hado jugak. Ingat Manohara or Luna ade la bukak sket ke. Hagham takde.

Better I go back to my Alis.

To you Yunalis Zarai, good luck for AJL25. Cinta Sempurna is one hell of a great piece of good music with deep soul and beautiful words. Too slow for some but hey, who needs bumpy and loud dum-chak dum-chak music 24/7 kan. Sometimes we have to take it slow, like this meh.

Err.

Guys, should I stop blogging about Yuna?

Takut nanti kalau dia kawin ngan si Qi aku gi wedding dia karok lagu 'Pelamin Anganku Musnah' haru derrrr!!!!





Waaaargghhhh ~


http://rosmanpositivo.blogspot.com/