Tuesday, November 22, 2005

AJL20, Mawi&Sahabat, Wayang etc

Posto posto!



Text unavailable due to technical problem(s). Please try again later.

Wednesday, November 09, 2005

Raya-Raya, Farah@Shanghai, Oprah

Prong preng prong preng

01 : Ucapan Raya Official La Konon


Kad raya yang tak dihantar kepada sape2

Salam lebaran balik kepada semua yang mengucapkannya pada diriku yang best nih. Heheh. Tak kire laa via e-mail ke, comment ke (macam Abang Javard. Thanx bro!), jeritan di shoutbox ke, sms pon dikira. Tapi kirim salam aje ke? Makan2 tak ajak plak. Chiss. Lalala...

Out. Masa dah time. Ngehngeh. Tak leh tengok orang snang laa Faiez nih. Nanti sambung.

Terima kasey juga kepada sape2 yang buat ucapan kat blog sendiri ie. Najmie a.k.a Elkapitan, geng2 United Bloggers lain yang kunun2 tahap topstar dan selebriti :
SM, Joe, Juan, Bang Bad.

Rakan2 bloggers/onliner yang bersua muka di alam nyata/alam maya :
Solehan, Kak Awek, Iwan, Judd, Faiz Alien, KMX, Nakal, Bang Maman, Pdayos dan sape2 yang tak ditaip namanya, fill in the blanks la. Susah mau recap balik otak tengah jam.

Jugak kepada seluruh konco2 FFC yang canggish manggish :
Akak Canggish, AhManz, AlesyaKay, HakeemFlujo, Bang RajaPelaut, Cici, RockinLieza, Cik Julie, Noorul, Faidhi, dan skali lagi, fill in the blank la, sorry. Ramai sangat laa Mak Ngah, yang aku ingat links masing2 tue bole laa berlegar2 di fikiran nih.

Member2 fanclub AF1, AF2, AF3 :
FFC, Kaeratics, NFC, AFCM, ZarinaZone, LuvLinda, Za8FC, AFtC, EdlinFC, Sahri FC, Vince Beloved Fans, AmyleaFC, MarshaFC, Amy's Army, MawiFC etc...Akademi Fantasia memang brought us together like family laa babe! Cayalaa...terima kasih Astro...

Kawan2 skola dan menara gadingz dulu yang makan same, main same, study same, kantoi same, tido same, mahap zahir laa woi. Batin takyah sebab takde. Heheh. Ade open house jemput2 pisang laa. Jangan segan2. Aku pon tak segan nak serang umah2 korang tuh.

Dan the biggest, grand nye ucapan of coz laa kepada sape2 yang selama nie menatap menatang blog yang tidak seberapa ini, apatah lagi menekan punat undi tuh, walaupon benda tue takde laa membawa kesan fizikal atau mental kepada aku. Terima kasih bebanyak. I owe you guys hugs and kisses (but it's better kalo u all takyah redeem...heheh) Terima kasih kerana menyokong. God bless u all lah!

02 : Shanghai Cerita Pendek

Malaysia punya delegations ke Festival

Semua pon dah tau dah Jac menang kat sane. Congratz to her. Satu bukti Malaysia Mampu. World Idol bila laa nak buat ya. Tapi ramai sebnanya tatau yang Farah juga mendapat hadiah untuk Top Ten New Singers Prize. Dapat le juga bawak balik plat dan certificate anugerah tuh. Ada laa hasilnya. Wakil2 Malaysia memang tak pernah menghampakan rakyat jelata kalo beraksi kat luar negara. Cayok2!

Two Shining Stars of Malaysia

Banyak juga Sang Apom dan abahnya berkongsi pengalaman dan gambar2 masa berada di sana. Contohnya, betapa laparnya mereka sebab susah nak dapat makanan yang betul2 tidak diragui kehalalannya. Tahap kebersihan pon tak berapa nak memuaskan, kalo banding dengan kat sini, bayangkan laa wahai manusia. So mee maggi laa jadik peneman saat berbuka pose di sana. Maka bergentayanglah bunyi-bunyian abdomen di keheningan malam Ramadhan Al-Mubarak di Shanghai ittiew. Kesian. Masuk juga cerita bagaimana kurangnya kualiti pengurusan majlis di sana, berbanding kalo Malaysia yang menjadik tuan rumah. Memang kalo Malaysia tuan rumah, selalunya grand habis. Bayangkan, di Shanghai masa majlis cabut undi giliran yang bertempat di sebuah dewan yang tak berapa nak besar (besar lagi dewan sekola rendah rasenya) management langsung tak menyediakan kerusi untuk peserta, pengiring dan tetamu. Tahan lutut laa gamaknya...

Baliknya disambut meriah oleh konco2

Banyak laie cerita2 yang masuk akal dan yang tak tercapai akalmu, cuma dengan gaya penulisan aku skarang yang tersangat laa simple macam t-shirt putih kosong nih, hanya sejemput sahaja yang dikongsi. Ini semua sebab nak kejar masa kerana waktu membloggingkan diri terhad. Kalo diikutkan rasa yang membinasa, maunya penat nak dibaca segala tohmahan2 yang aku bakal berikan kat sini. Nasib baik aku jenis tak kejam punya owang. Baca sket2 cukup. Agama mengajar tentang kesederhanaan. heheh. Alasan.

03 : Oprah Yang Sangat Pemurah

Oprah yang baek hati. Gambar asal Oprah.com

Oprah Winfrey, nama yang memang tak asing bagi kita, tak kira laa korang tengok ke tak rancangannya di Starworld tuh. Aku tengok ya. Tapi kadang2 tertinggal gak. Oprah baru2 nih, setelah kejadian taufan Katrina yang melanda Amerika Syarikat (daerah New Orleans secara khusus), dan satu episod setelah beliau membawa rakan2 artis membantu mangsa2 Katrina di tapak kejadian dan tempat teduhan (shelter homes), beliau mengumumkan bahawa dengan berbesar hatinya mengeluarkan duit beliau sendiri sebanyak 10 Juta Dollar untuk menolong membina balik hidup mangsa2 Katrina! 10 Juta Dollar tuh! Gila kaya. Dan juga, kerana memahami situasi yang semua orang tak mampu nak sumbang sebanyak yang beliau sumbang (tau takpe), Oprah mewujudkan program Oprah Katrina Homes di bawah Oprah's Angel Network, satu badan yang memang khusus nak bantu-membantu nih. Sangat menarik skali program nih, sebab dalam program yang kita boleh turut serta nih, kita sama2 boleh donate atau membantu dengan banyak cara. Dan cara2nya memang unik dan logikal :

- Kita/syarikat kita boleh donate wang macam biasa melalui check via mail atau cash (khusus untuk warga US) ;
- offer bantuan dari segi services atau barangan, shoppingkan untuk mangsa2 nih barang2 keperluan bagi sebuah rumah baru untuk diorang macam sofa ke, peti ais ke, seterika ke, towel ke, even bingkai gambo pon boleh, macam kita shopping untuk rumah kita laa. Beza nya kita tolong belikan untuk mangsa2 nih ;
- Dan yang paling besar ialah dengan sponsor the whole house untuk sebuah family! Senang cerita!

Idea nie memang sangat bertepatan dengan objektif mereka iaitu untuk rebuild lives, memberikan balik hidup mereka yang dimusnahkan oleh kuasa alam daripada keagungan Tuhan sendiri. Tak kiralah ianya bala atau dugaan, apa yang penting tempat tinggal mereka dah musnah dan kita ada cara untuk menghulurkan apa yang kita ada...

P/s - Juga menyokong Bersamamu TV3

Wassalam.

Tuesday, October 25, 2005

MamulaMoon, Marsha, Farah etc

Whasssuuppp....

Gambar hiasan semata. Like that old vase in your dining hall


Note : Entry dibuat dalam keadaan tergesa2 kerana online di CC, nak balik cepat tengok Desperate Housewives. Tiada images akan kelihatan sebab takde sebarang image editing software kat sini. Chiss. I need one boss!
Updated : Entry dah diedit baliks yeah...

01: Entry seminggu skali je ke?

Keadaan nie aku telah jelaskan kat entry
Ramadhan Rendezvous & Sesi Rojak. Cuma tak sangka akan berlarutan sampai macam nih. Oooo tidaaaakkkk. Bila online masa banyak dihabiskan dengan pickup balik membaca blog2 tahap selebriti atau topstar. Boleh perasan skarang ya rakan2.. Tapi apa pon yang terjadik usaha sedaya-upaya akan dilakukan untuk make sure blog nie dalam keadaan fresh gak. Ngohngeh.

02 : UiTM Disember nih?

Last week aku dah lalui satu interview ngan Fakulti Seni Lukis & Seni Reka
UiTM untuk masuk dalam semester hujung taun nih. Drawing test berjalan lancar (lancar laa sebab sorang pegawai datang tengok dan menepuk2 bahu sambil memuji, aku hanya mampu tersenyum kejap je sebab masa dah nak habis) Selepas tuh baru aku bangga diri dan kembang hidung seketika. Sesi interview dengan dua orang pegawai cum lecturer pulak tak aku sangka2 akan jadik begitu. Sebabnya diorang akan memberikan sokongan penuh hanya jika aku setuju nak amik Fine Arts for 1st option. Tak sangka sebab aku target nak masuk ke Grafik, cause for me it's more on commercial. But I think they know better sebab judgment dibuat berdasarkan drawing aku.

Entry berakhir di sini kejap sebab masa di CC dah habis!!!!


Drawing aku tue pon memang le agak fine arts sket bau2 dia. Time tuh otak tengah abstract mode. Heheh. In case kalo betol2 diroang nak campak aku masuk fine arts, aku memohon kerjasama sape2 yang still study fine arts kat mane2 institusi kat dunia nih, atau yang dah grade skalipon untuk share kan experience/ilmu korang ngan diriku yang agak confused nih. Huehue. Any feedback bleh mail jek.

03 : Mamula Moon, Era & Malaysia

Lepas satu, satu. Lepas Hattan kena serang, now it's KNK's turn plak. Maybe memang berdaulat lagu kebangsaan kita nih kan. Cuma kesian jugak kat Krill & Kieran. Hanya dengan menyiarkan Mamula Moon dan ajak pendengar kasik pendapat, mereka dah dituduh sebagai menghina dan merendah2kan Negaraku. Rasenya tak pernah ade laie undang2 yang melarang pemasangan Mamula Moon kat mane2 pon, itu kan lagu biasa. Cuma lepas isu nie hangat beberapa pihak tak sedap badan. So dengan tak semena2 KNK menjadik mangsa, sedangkan diorang hanya buat satu perbincangan/forum berkenaan isu nih pas Ramli MS buat suggestion untuk menukar melodi Negaraku so that ia dicomposed oleh penggubah/pencipta tempatan, bukan disadur. Then ketiga2 mereka mungkin akan dikenakan tindakan atau sekadar amaran atas tuduhan melakukan perbuatan khianat (uiks?) dan menghina lagu Negaraku. Kesian...tak pasal2. What do you have to say? Nothin. What do I have to say? Tatau.

04 : MarshaLondoh anggunz vavavoom

MarshaLondoh yang anggunz dan lazat...


Dulu bukak lain, skang dah lain! Nice. Really nice. Sebuah website official artis Malaysia yang boleh kate gerek laa. Dan nampaknya banyak blog dah kasik promo dah, tak ketinggalan Encik Fanatik yang menafikan kefanatikannya setelah ditujah oleh Tuanku. Iwan juga apatah lagi, menempek screenshot kat bahagian atas blognya. Marsha mungkin akan lebih menyerlah kalo camni. At least ada juga graduan AF selain Mawi yang laku dan disukai ramai. Haha. Berbanding dengan rakan seperjuangan yang lain, website MarshaLondoh boleh kate antara yang terbaik (berkongsi pendapat dengan Najmie), selain AdamAF (no wonder laa, dikerjakan komuniti KRU) dan ini merupakan perbandingan website profile artis dan bukannya FC. Congratz to saudara Shawn (abang ipar Marsha) dan Syadha yang dikatakan tulang belakang projek MashaLondoh. You guys done great!

05 : Farah, Shanghai & Puasa

Farah, family dan konco2. Gambar asal oleh Utusan


Ari tuh nak posting tak sempat, bergegas2 kat CC. Semua pon dah tau Farah dah berlepas ke Shanghai ari Isnin malam Selasa ari tuh. Ditemani family dan konco2 sejati termasuk Akak Canggish yang makin hari makin glamer. Masuk TV, masuk @15, masuk magazine, masuk paper lagi. Isy isy isy. Gile glamer betol PA Farah nie ya. Haha. Berbekalkan lagu Antara Dua & Tangisan Dalam Kerinduan, pertandingan berlangsung dua hari, Khamis & Jumaat. Sama2 doakan Malaysia menang laie kali nie.

Yang harunya, kecoh di forum ArtisMelayu.net dan @15 berdasarkan statementnya di Utusan yang mengatakan berkemungkinan dia tak berpuasa hari tuh. Mulalah diserang peribadinya dan sesi kutuk-mengutuk pon berjalan (mengutuk orang yang mungkin tak berpuasa walhal sendiri yang berpuasa mengutuk orang?) tanpa segan-silunya. Alamak, baru aje dikatakan berkemungkinan, dah dicaci macam2. Dah lumrah hidup selebriti. Apa yang aku tau, puasa kali nie (dan taun2 lepas) memang Farah tak tinggal, kalo memang dia boleh puasa. Paham2 laa. Dan kita boleh saja menganggap kenyataan tuh merupakan satu taktik untuk memberitahu yang pada waktu pertandingan berlangsung, tempoh periodnya tiba? Hahahaha. Tak gitu. Kita boleh saja berfikiran positif, cuma tak meriahlaa dunia hiburan kalo takde benda2 negatif. Macam tue ka? Terpulang laa kat diri masing2...

Sunday, October 16, 2005

RamadhanRendezvous & EntryRojak

Assalamualaikumwarahmatullahiwabarakatuhwamaghfirahwaridhwanuhu...

Eceh, intro kali nie bersesuaian la kununnya dengan tema Ramadhan.

Ramadhan Rendezvous with Farah & FFC : Simple Santai



Inside the dewan before majlis


14 October, hari Jumaat, FarahFanClub buat Ramadhan Rendezvous with Farah & FFC kat Dewan Perdana Felda. Majlis buka pose yang simple and santai aje. Salah satu sebab ialah kena kongsi dewan ngan event2 lain so takde peluang pakai stage or whutsoeva. Tapi dah kira okey jugak, sebab table from no1, agak ke tepi sket, ade privacy laa jugak. Each of the guests ade can laa bermesra ngan Farah, familynya and selebriti2 lain seperti aku, Akak Canggish, Bibik Larkin, Hakeem Klon Awal and the list goes on...



Ahli2 sukarelawan yang bekerja sampai lambat buke pose...


FFC jemput gak media macam Mangga and Karangkraf. Dan wakil media internet that's blogger2 tahap selebriti SM ngan Juan dua2 tak dapat join sebab ade event lain. Kalo Encik RajaPelaut tue ade laa. (Encik Pelaut boleh masuk kategori blogger selebriti ke? Huahua) So berkesempatan laa jugak media2 nie korek2 gossip2 panas nak letak dalam magazine masing2. Jual. Tambah2 kalo masuk laie gosip ngan Encik Teettttt. Tak habih2. Pasang2 gak telinga yaa mase interview. Hahaha.



One happy family tapi tak cukup complete lagi nih


Like father like daughter. Dua anak-beranak yang selalu bersekongkol


Sape2 yang pegi kelmarin tuh dapat laa terus kad raye daripada 3F : Farah, Family & Fanclub. All-in-one laa, hehe. Senang cerita. Kad raye yang tak dapat dibuktikan sape designernya kerana label kat bahagian bawah dicropkan. Chis. Hahahahahahahah. Dapat gak tag, photo special Farah ngan sebiji gelas (kalo ko boleh panggil gelas) special ngan dihiasi muka budak Apom ittiew. Berapa kali aku mentioned 'special' huh? Memang laa special sebab tempat lain mane ko nak dapat. Huahuahua...dile sendiri.



Warga selebriti FFC yang mesra kamera. Nama pon orang fofuler...huahuahua


Bila mata bertemu mata, bila Apom bertemu Apom


Rasa best juge lame tak makan buffet nih. Tapi sebab bulan pose nih, takleh laa nak melantak sangat sebab perut kosong mane leh sumbat gitu aje. Terkujat laa sistem badan dan penyahtinjaan nanti. So mase kebanyakannya dihabiskan dengan mengambil gambar2 guests, beramah-mesra ngan member2 yang mane lame tak jumpe, yang selalu jumpe, atau yang dah muak tiap2 ari asyik jumpa aje. Berkesempatan gak mengunyah kambing panggang yang sedia terlentang dihiris abang2 pemotong di meja buffet. Juga makanan yang mengidam nak makan that is Laksam Kelantan. But sadly, diorang pi letak laksa instead of kuey teow. Layan ajelaa.



One big happy family. FFC Rox!


Ape nak cerita laie. Majlis habis dengan lambaian Farah daripada rooftop Naza Ria Special Editionnya walaupon name Makcik Farizah yang dilaung2kan oleh sebab aura worldnya. Pakcik buat cool dan tenang sebab dah biasa dengan dunia glamor. Kasik chance pulak kat Makcik hang, kata isi hatinya yang aku dapat faham. Eh, itu bukan penghabisan majlis laa. Lepas Farah balik, masing2 masuk balik ke lobi meneruskan sesi pose berangan ngan ratusan gambar yang diambil walaupon dah berguni dah gambar dah amik before. Untuk pengetahuan anda, mereka (ke kami???) memang begitu, lebih2 laie diketuai Akak Canggish yang memang sebijik perangai Farah : Gila Kamera. Nasib baik semua kamera2 canggish. Yang kurang canggish tue kena tunggu lame baru boleh tengok gambar. Hahaha. Cerita nie habis kat sini pon bole kan? Dah.


Sesi Rojak 01 : Kenapa blog nie lambat hapdet macam asam haram?

Aku pon sungguh keciwak dengan keadaan nih. Sorry naik lori laa ya. Dengan keadaan diri yang kurang terurus dan panggilan pulau yang sejak kebelakangan nie yang makin kedengaran menyulitkan lagi peluang nak hapdet. Lagipon sebijik komputer wakaf telah musnah binasa tanpa diketahui apa sebabnya. Baru tuka hard disk. So computer yang sebijik nie haruslah direbut dengan bijak dan tangkas persis biawak komodo. Lega sejenak kalo Abang Orang Bukit bawak laptopnya datang, boleh yang lain tue menyelit kat situ. Kalo tak, hanya mampu bermain keyboard dan memekak mengikut lagu apa yang keluar kat tv. Apatah lagi skang dah belajar lagu2 baru macam Anak - Freddie Aguilar/Felix daripada Sifu Muzik Klon Ramli MS. Kesimpulannya, hapdet akan diteruskan jua walaupon aral melintang atau menegak sekalipon.


Sesi Rojak 02 : Isu Basi Hattan & Versi2 Negaraku

Memang dah lepas lame. (But not that long laa) Tapi sebab mase di baru kuar ari tuh tak sempat hapdet, skang laa meluah rase. Mungkin nie laa mase yang paling seswai untuk anchor NTV7 paling popular Wan Kamaruddin berkata APA KEJADAHNYA?

Orang yang haram tatau muzik pon boleh dengar dan tau lari tune ke salah lirik ke salah melodi ke untuk lagu kebangsaan dan kebanggaan warga Malaysia : Negaraku, apatah lagi yang nyanyi tuh penyanyi yang boleh kate veteran kat sini. Takde sape yang ngomel atau comment atau paling busuk pon bisik2 sesama sendiri cakap pasal Hattan nyanyi tak betoi, lebih teruk dia dianggap menghina! There was nothing wrong laa dek non kak nam. Mase siaran yang YB kate nak humban Hattan ke laut beserta semangat yang betol2 punye tuh, berkerut dahi aku dan timbul semacam rase yuck! Macam Hattan tue buat tak senonoh kat anak orang ke (which is orang tak melenting sampai macam ni plak???) atau at least hisap ganja ke (juga orang penah melenting walaupon ramai sangat yang buat???) takpe laa nak humban ke laut. Plak tuh, kesalahan nyanyian tuh sememangnya dia tak buat plak. Lagi laa haru. Publisiti murahan ke hape? Uiks, nasib baik dia YB aje, kalo Menteri risau juga nanti mampuih aku takleh update blog sebab kat dalam lokap. Kwang3.

Story tue pon dah settle skang walaupon YB masih berpegang utuh pada pegangannya. Kire nak tunjuk laa teguh pendirian, name pon YB, ego mesti ade. Nanti orang kate macam lalang pula. Tapi kalo benda dah terang lagi bersuluh lampu kalimantang, just admit it. Orang tak kesah pon. Orang akan kesah kalo isu nie nanti betul2 dia bangkitkan kat dalam dewan lain kali.

Pastuh isu versi sebenar moderato Negaraku dan versi baru berentak march. Lagi angkat kening haku membaca paper2 dan tabloid orang menyokong kerajaan nak ubah balik rentak Negaraku ke versi asal. Ape yang peliknya? Yang peliknya, berapa keturunan Mahsuri (saje ayat kasik bombastik) benda tuh dah ade takde sape cakap ape pon, tetibe laa ni masing2 pakat "..haah laa. Baguih ubah. Apa ntah yang baru tuh..." Chet. Ntah2 ramai yang tak pernah tau pon rentak tue diubah. And seingat aku la, beberapa taun dulu mase diorang rancakkan Negaraku atas dasar menaikkan semangat, ramai pakat setuju (paper laa) dan kate memang baguih sebab memang naik laa semangat. Macam ade perbarisan laa kire. Deny laa ape pon, yang penting at least I remember whut I read. Skang tetibe ramai plak kate "...buatpe ubah2, saye dulu pon memang tak suke benda2 sejarah nie kasik ubah...". Whut da? Dulu tanak komplen, kasik kipas itu menteri2, skang diorang ubah balik, sokong juga? Again, don't be like the lalang. Aku bukan tak suka perubahan2 banyak kali nie, cuma kelalangan inilah yang menjengkelkan.

Pendirian aku? Pakai laa ape rentak pon, yang penting pengisian dan penghayatannya. Patriotisme bukan terletak pada rentak lagu.

P/S - Sorry laa macam agak kasar lak aku kali nie kan? Biaselaa....tengah2 bulan.....wahahahah


Sesi Rojak 03 : Amylea jatuh No2, Marsha No1?

Hah? Carta ape lak nih? No no no. Bukan carta laa. Pasal ranking favourite AFku. Ape? Takkan Amylea jatuh no2 daripada list haku? Macam terbuangnya seseorang itu daripada seseorang yang lain ittiew? (Hahaha...Ampun Joe!!!) Bukan. Sebab sejak dua menjak nie asyik2 didapati nama Marsha banyak kali bermain di bibir haku sepanjang hari. Tambah plak haku semakin teruja menonton Marsha kat tv atau akhbar2 atau majalah (In-Trend punyer gambar pon anggunz wooo). Dan antara yang paling besar ialah kebanyakan hari sebelum tido aku kena dengar Untuk Terakhir Kali secara purata 2 kali at least. (Angau ke hape? Hahaha...sebab lagu tue memang sedap laa mengong) Tapi segala statements yang dicatat tadi tidak mengubah ape2 dalam list sebenarnya. Kesemuanya mendapat tempat yang sama dalam list haku sebenarnya. Eceh, blah ar. Kikikik. Okay, Amylea is (Is okay bukan Was) my no1 favourite berdasarkan persembahan2nya sepanjang kat Akademi. Tapi points attitude, adorable features dan looks Marsha nye lebih tinggi, pasai tuh laa agaknya aku lebih cenderung ke arah Marsha setelah habih AF. Sebab aku tak perlu menilai persembahan dan prestasi lagi macam dulu! Aku hanya suka apa yang aku nak suka. (Dulu tengok AF serious sangat punya pasal)

Sebab itu juga aku sedang berfikir2 nak pi tak Birthday Bash Marsha nih...



Birthday Bash Marsha ujung taun nih...

Tuesday, October 04, 2005

PowerRoot@Gold Coast (September)

Adoilaaaa......

Isk. Takde peluang nak hapdet btol2. Amik dulu sekeping pic intro Ambassador
Power Root kat Gold Coast ari tuh.

*Updated - Aku tambah laie sket gambar2 diorang kat Gold Coast nih. Nak cover pon dah lepas lame dah. Takyah laa ye. Kalo nak lagi gambo2 diorang leh laa check Fotopage aku (kalo update) atau Fotopage Akak Canggish.


Macam Power Root Power Rangers...


Fanuar Zain....?


Kena interview ngan TV3. Amboi3x...


Cheh, macam gangster kampung...huahuahua...


Bang Nuar, Mak Na & Apom


Pergh, macam hero filem Hong Kong


The original Zahid we all knew...


The anggunz Linda Onn


Sorry laa cik Farah Apom agak rendang sket. Wahahahahaha...


rosmanpositivo............out!

Tuesday, September 27, 2005

Farah@Spectrum & BesdayKakLiza@McD

Hoooorraaahhhh!!!


Jom shopping @ Spectrum???


Happy burfday Kak Liza yang comel!!!


Charlie's Angels? Eh, bukan. Anuar Ali's Angels!


Kalah semua artis, dia dah ade merchandise sendiri lak tuh...


Happy betol masing2 yea....


Sesi temuramah amboi amboi amboi...


Salah satu team pembikin kecoh!

Nota 1 : Entry dalam pembikinan. Wanna some more photos kaa? Check out My Fotopage laa.
Nota 2 : Pagi nie (28 September) akan anta Farah with other Power Root Ambassadors ke KLIA diorang nak pi Gold Coast. Even one of the winners is my rock-a-doodle auntie Blinded!!! Way to go laa Mak Naa!!!

Saturday, September 24, 2005

Malaysian Idol 2 Goes to...

Sigh sigh sigh...

YOU DECIDE! - YOU DECIDED...


And so he did it...or...err....Malaysians actually did it?



But she's still my favourite dow...


Congratulations to both of 'em. It was a really hard path for them to get there, to the Final Two. Semua pemenang tiada pengalah. Or at least each of us have our own champion...

Original pics : MalaysianIdol Official

Monday, September 19, 2005

AE05 : The Voters Had Spoken

Clap Clap Clap!!!

The first clap sebenarnya untuk diriku ini sendiri kerana berjaya jugak memunculkan diri ke Anugerah Era 2005. Walaupon tak berkesempatan melaram ngan pakaian funky-munky tuh, my double t-shirt wearing boleh laa diterimapakai untuk menepati tema. Confirmation hanya diberitahu around kul 7.30pm yang mana aku baru bangun from my tido petang (sebab daripada semalam tue aku tak tido okeh) Oleh kerana terjaga daripada rumah kedua, so selection wardrobe menjadik terhad so sarung saja ape yang patut. Tak dapat pakai my new unworn Renoma jacket. Hahah. Siap2 terus bergerak keluar bersama my buddy Hakeem a.k.a Protege Awal BeatTV. Thanx juga kepada Encik Supir DiRaja kerana menghulurkan bantuan kemanusiaan di saat2 genting. Heheh. Rupenyer ramai juga yang baru nak bergerak sama ke Bukit Jalil. Sampai kat sana, dah terlepas opening act. Rase rugi juga, but boleh tengok ulangan, tak kesa...


The Pentas of AE05

Clap seterusnya ditujukan kepada kesemua pemenang AE05, dan juga kepada team produksinya. Boleh tahanlaa standard majlis kali nie. Siap dengan 2 mini konsert Pra-Anugerah lagi sebelum nie. Theme funky yang dipilih juga orait kerana senang orang ramai dan artis nak melaram sebab jangkauan/radius untuk funky agak luas. Tak terhad sangat. Gambit dan gimik yang dibuat juga memang menarik, dengan lakonan dan telatah Saiful Apek yang aksi2 sarkastiknya tue memang mampu membuat sape2 aje gelak, at least tersenyum simpul. Agak daring dan berani juga Apek membawakan watak2 dalam lakonannya. Takut nanti ade suara2 yang membantah dengan pembawaan watak2 wanita (especially yang sexy abih...hahahaha) oleh Apek. Teringat Dee, Moon, Senario etc...

Gambar iklan : Tak menang pon takpe, asal korang beli album nie yek?

Penerima2 Anugerah ERA 2005 :

Artis Harapan Pilihan : Zahid
Di saat2 inilah popularitinya diperlukan, and he got it! Walaupon Farah dan Adam dicanang2 sebagai yang paling berpotensi sebab ramai penyokong, Juara AF2 nie membuktikan yang fanz nya masih kukuh dan mantap macam dulu. Senyap2 Za8FC dan other silent supporters bersatu dan memberikan anugerah ini kat dia. Berdasarkan bakat yang ade, memang dia layak. Ini juga sebagai menebus kecundangnya dia di AIM dulu, dan mengekalkan kredibiliti Juara AF yang sebelum nie dipegang kuat oleh Vince, Artis Harapan Pilihan taun lepas. Tak ralat sangat walaupon Farah tumpas.

Vokal Wanita Pilihan : Siti Nurhaliza
Tiada pertikaian dan tiada wah tak percaya. Vokalnya makin matang seiring umur dan pengalamannya dalam bidang seni. Berjaya membawa vokal Malaysia ke Kota Big Ben, takde sape pon yang akan berani mempertikaikan pilihan kita nie.

Vokal Lelaki Pilihan : Anuar Zain
Juga as expected. Sangat lega. Memang takut dan risau kalau2 anugerah nie Adam yang dapat. Seriously, no offence for peminat Adam. Cuma, bagi kategori2 sebegini memang patut kita berikan pada yang lebih seswai. Kalo Bang Nuar tumpas di tangan Zainal Abidin ke, boleh juga angguk kepala. Anyway terima kasih kepada yang mengundi dengan bijak.

Vokal Duo/Berkumpulan Pilihan : KRU & Adam
Oleh kerana nie pakai undi, semua daripada kita tak berapa kesah sangat dengan kemenangan mereka. Memang as expected laa, cuma aku lebih expect (read : expect) Zahid, Adam & Farah sebab kat situ saja 3 fanclubs dan penyokong2 bergabung. Mungkin ramai yang tak mengundi. Kalo ikut juri mungkin Siti & Sifu yang dapat. Who knows.



Pose berangan ke hape nih? Funky ngan kipas2 lagi

Artis Inggeris Tempatan Pilihan : V.E
At last dominasi Too Phat berjaya dipecahkan oleh member2 diorang nih. Layak dengan buah tangan mereka For You. Populariti makin menaik, seswai dengan tahap bakat yang dimiliki. Sayang diorang takde di sana untuk meraikannya.

Band Pilihan : Spider
Wow. Spider mampu menangkis cabaran hebat daripada band2 besar daripada Indon. Ini membuktikan walau macam mane gah pon band Indon, orang kita masih support band Malaysia. Bagus. Aku bangga juga. Karya2 Spider juga memang best, mereka memang layak. Ini satu tanggungjawab daripada peminat untuk mereka muncul ngan idea2 lain yang lebih segar dan hebat. Challenge band2 Indon. Malaysia Mampu!

Irama Global Pilihan : Erti Hidup (Dayang Nurfaizah)
Menyambung kemenangannya daripada Juara Lagu 19 dulu. Tak dinafikan lagu nie memang best, dan baru popular di telinga2 pendengar selepas memang di AJL. Hebat juga peminat Dayang mengatasi fans Siti yang lebih menyeluruh dan besar amaunnya. Congratz!

Lagu Nasyid Pilihan : Aku Tanpa Cintamu (Mirwana & Jay Jay)
Naah, kan dah kate. Mirwana ade penyokong dan pendengarnya sendiri. Mereka dah bertapak lame sebelum kuar ke arena mainstream. Belum masuk junior2 dan rakan2 mereka di Maahad Hamidiah Kajang dan universiti2 yang setia menyokong. Plus juga peminat Jay Jay. Sorry laa kat Faiez manager kumpulan Far-East yang juga member aku sebab kecundang. Takpe, anugerah nie untuk semua kumpulan nasyid di Malaysia, kata mereka.


Saje jer buat muka cacat. Memang Apom betol...

Lagu Pop Pilihan : Elegi Sepi (Azharina)
There, sape sangka gadis Sabahan dan Mariah Carey Malaysia nie mampu bersaing dengan cabaran2 yang sangat kuat daripada Siti, Dayang, Liza Hanim & Aishah? Tapi dengan lagu yang cukup enak didengar dan suara gemersik Azharina tue memang tak ralat. Tambah juga, lagu tue rasenye sangat lame bertahan kat Carta Era. I mean, memang lame laa. Perasan tak? Tahniah, you go girl!

Lagu Rock Pilihan : Mungkin Nanti (Peterpan)
Orang yang memperjuangkan seni kat sini mesti laa rase lain sket bila band Indon menang mengalahkan produk tempatan. Sebenarnya sebab lagu Spider tercalon 3 skali! Terpecah undi peminat2, dan undi bagi satu2 lagu daripada 3 tue memang kecik laa jadiknya. Sayang betol. But hellyeah, lagu nie memang Song Of The Year laa kan. Semua minat, semua suka. So apa bising2...

Video Muzik Pilihan : Terhangat Di Pasaran (KRU & Adam)
Orang kate kalo video muzik daripada KRU nie memang best. It is! Memang sinematografi dan nilai dalam videoklip2 yang lain tue lebih tinggi, tapi isi dan cara penyampaian KRU & Adam lebih berkesan dan dekat dengan penonton. Plus their popularity laa kan. Sinikal, lucu dan terkena kepala sendiri. Hah!

Pilihan Kaki Wayang Era : Sepet
Nak kate ape lagi? Memang patut. The voters had spoken, good line Amani. Bisinglaa macam mane pon tentang kemenangannya di FFM, kalo kita dah bersuara yang Sepet memang layak, they deserved it.

Artis Pilihan SMS Digi : Mawi
Need I say more? (thank God I don't have to cut my fingers...hahaha)

Anugerah Carta Era : Mungkin Nanti (Peterpan)
Dia, lepas dia, dia. Lepas dia dia, lepas dia dia lagi kat radio. Memanglaa patut menang. Semua orang jugak yang pilih untuk Pilihanmu@Era.


Anugerah Seni Era : M. Nasir
Tahun nie taun dia laa kot. Rezeki. Seswai dengan jasanya (dia pon rase odd orang kate jasa because he's paid for doin stuffz) But memang jasa pon walaupon dibayar sebab meletakkan taraf industri lebih tinggi dengan karya2nya.


Kali nie semua nak pose berangan...sudeeehhh!!

Nak buat gaya2 kunun, kan kitorang dah kaco kat blakang...hahahaha..

Note : Entry still belom complete. Masih memikirkan untuk masukkan skali flow majlis dan performances atau tidak...

Friday, September 16, 2005

Rojak : Mawi, Ella&Farah, Anugerah Era

Welllooowww....

Sekarang nie susah sket nak hapdet. Kalo dulu bole aje tiap2 ari atau selang sehari. Skang nie tengok ajelaa, hapdet sket, pastuh dah dekat seminggu baru hapdet laie. Sayang anak tangan2kan, sayang blog tinggal2kan. Bole pakai ke? Lantaakk...


Nie ade kisah seorang anak yang duka nestapa kerana ibunyaa batuuuk. Hehehe. Main lak aku nih. Kisah hangat skang nih. Sape laie kalo bukan abang botak Mawi. Masuk perdebatan antara ahli2 politik plak skang. Satu parti lak tuh. Adehlaaa. Layaaannn....

Politicians and Mawi... (tajuk sendiri ni)



Abang Botak menjadi topik di sana-sini...

(newspaper quote start here)
Dewan Ulama Pas bantah Kelantan jemput Mawi
Oleh SAIFULIZAM MOHAMAD


KUALA TERENGGANU 14 Sept. - Dewan Ulama Pas hari ini membantah tindakan kerajaan Pas Kelantan menjemput juara Akademi Fantasia 3 (AF3), Asmawi Ani atau Mawi mengadakan persembahan di negeri itu.

Ketuanya, Datuk Harun Taib berkata, ini kerana Mawi bukan seorang penyanyi hiburan Islam sebenar, sebaliknya dia adalah hasil produk sebuah rancangan realiti televisyen yang jelas menyimpang daripada ajaran agama.

"Kita mahu penyanyi hiburan alternatif yang solid Islam dan bukannya yang lahir daripada rancangan yang jelas tidak berlandaskan Islam. Dewan Ulama tiada halangan sekiranya kerajaan Pas Kelantan menjemput penyanyi yang benar-benar memperjuangkan hiburan Islam sebenar untuk membuat pertunjukan di negeri itu,'' katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.
(newspaper quote end here)

Solid Islam? Aku sendiri tak pasti apa maksud sebenar term yang digunapakai itu. Korang paham? Apa yang aku tahu, selebai macam mana pon seseorang tue, hitam mane pon dahi seseorang tue, atau sekerap mane pon seseorang tue pegi solat berjemaah, itu tak menjanjikannya sebagai seorang Muslim yang sempurna dan tak terlepas dari sebarang dosa atau kesilapan. Dan bagi aku sesiapa pon tak layak untuk melabel dan meletakkan taraf atau tahap keIslaman seseorang yang lain...(and yet aku sendiri pon mampuih laa tak alim mane) But interpretasi orang lain2. Terpulanglaa...

End of story (eleh...dan2 je...padahal cuak jugak sebab nie berkait dengan politikus dan orang2 besar...hahahaha)


Perang Cinta Ella & Farah? (Kebelakangan nie title2 aku nie dah macam headline newspaper lak?)



Ratu Rock versus Baby Rock


Maybe ramai dah pernah dengar pasal Ella jemput Farah untuk berduet dalam satu lagu, which is titled Perang Cinta. Lagu tue dah disiapkan pon, dan menunggu masa untuk disiarkan dan akan dimuatkan dalam sebuah compilation album. Tak sure kompilasi EMI atau kompilasi Ella, nanti aku check balik. Dan sehubungan dengan tue, Ella akan buat show untuk Dari Studio Satu kat Astro nanti, 22th September nih. Berapa hari je lagi dari posting ini ditempek. Dan Farah menjadi artis jemputan untuk sesi rakaman tue, dan buat pertama kalinya lagu Perang Cinta tue akan dipersembahkan buat khalayak, live lagi. Boleh bayangkan Ratu Rock dan Baby Rock bergabung? Momentumnya pasti menggegarkan! (macam magazine pulaak dah...)

So start daripada skang bolehlaa sape2 yang nak join masuk tengok rakaman tuh bagi name kat Astro. Macam tak biase. Jangan nak tunggu jemputan lak. Pastu mengadu kat comments blog2 orang tak dapat jemputan. Hahaha. Jahat sungguh sindiran sinis aku kali nie. Sape makan tomato dia rase masam. Cuma jangan laa pastu baling tomato tue kat aku, nanti aku pon rase masam gak.

Anugerah Era 2005 : Nak Pegi!



Anugerah Pilihan Pengundi yaa tuan2 dan puan2...


Abah aku mengomel kat umah mase tengok segala ulangan Anugerah Era daripada yang pertama sampai la yang taun lepas punyer. Katenyer banyak sangat anugerah2 yang mengiktiraf orang2 seni kat Malaysia nih. Dalam setahun tue berlambak2 majlis2 yang diadakan. Katenye senang btol orang seni nak dapat anugerah, pengiktirafan, and stuffz. Orang lain (orang2 marhaen laa) macam kerani ke, askar ke, lagi banyak benda yang mereka lakukan tapi tak dapat anugerah hape pon. Biaselah, abah aku nie bekas askar. Semangat patriotisme dia lebih tinggi. Hehe. Aku jawab senang je. Terserah kat pihak yang berkenaan laa kalo nak buat majlis pengiktirafan. Kalo government sector, buat laa ape2 anugerah untuk pekerja2 kerajaan. Kalo tentera, buat aje majlisnya sendiri. And so on. Dah orang seni nie banyak pulak pihak nak buat anugerah, rezeki laa. Amik saja....

Hah. Until now, masih belum kompem lagi yang aku akan dapat tiket untuk ke Anugerah Era malam nie. Akak Canggish ade 2 tickets but meletakkan priority more on someone else. Rockin ade tickets juga, dan harapan hanya ada pada dia, kalo2 ade extra tickets nanti. Aku hanya perlu tunggu, kalo ade la. Geng2 bloggers mesti dah ade tickets, and actually they don't need it pon. Mesti laa VIP passes. Hahah. Adoi...susah btol. Adakah aku hanya akan menonton daripada the idiot box malam nie?

Sambil2 tue saje2 nak wat ramalan jugak untuk anugerah kali nie. Macam biase laa kan. SM, Joe, Kapitan, etc masing2 dah buat pon ramalan sendiri. Tapi nie pakai undian, tue yang susah nak ramal tuh. Mane tau baek nye orang2 yang tak diexpect potong line kat selekoh kan? Mungkin kita expect favourite ramai, tapi kalo tak ramai fanz yang mengundi takde maknenyerr jugak. Meh laa tengok kalo2 ade ramalan aku yang mengena...

Artis Harapan Pilihan :
Farah (aku undi), tapi cabaran daripada Adam memang kuat. Girls laa especially...

Vokal Wanita Pilihan :
Siti Nurhaliza laa hahaha...(tapi aku undi Farah...hehehe. Ala, Kak Siti ade ramai lagi penyokong)

Vokal Lelaki Pilihan :
Anuar Zain kompem, tapi kalo Adam dapat camaner? Jadik steward balik laa Bang Nuar oiii...

Vokal Duo/Berkumpulan Pilihan :
Zahid, Adam & Farah berkemungkinan besar, aku pon undi, tapi KRU & Adam/Ahli Fiqir banyak penyokongnya... (kat sini aje Adam dah ade dua)

Band Pilihan :
Ikut trend, Peterpan, tapi orang ramai masih sukakan Spider untuk mewakili Malaysia (eceh)

Lagu Global Pilihan :
Populariti, mestilaa Lagu Rindu from Kak Siti, but Dayang's Erti Hidup is quite a good competition.

Lagu Nasyid Pilihan :
Aku Tanpa Cintamu from Mirwana & Jay Jay, sebab fans mereka kuat, terbukti pada taun lepas. Tapi Yalla Benna pon boleh tahan.

Artis Inggeris Tempatan Pilihan :
Too Phat mungkin still conquer untuk kali ke-5 tapi kena tempuhi cabaran yang sangat kuat daripada VE, atau at least Gerhana.

Lagu Rock Pilihan :
Mungkin Nanti laa! Hahaha. Tapi mane tau Spider merangkak diam2 naik atas?

Lagu Pop Pilihan :
Kak Siti's Seindah Biasa kuat, tapi Aishah and Dayang pon baguih tau...

Pilihan Kaki Wayang ERA :
Sepet kena kekalkan reputasi Filem Terbaik laa. Tapi kalo ade berlaku sedikit perselisihan oleh juri lagi, PGL menang plak. (balas dendam ka? Kikikikiki...)

Muzik Video Pilihan :
Ikut kekuatan populariti, KRU & Adam (remember, ini pakai undian ya) punyer Terhangat Di Pasaran, but I prefer Ning's or Siti's laaa...

Artis Pilihan DIGI :
New Boyz. (Hahahahahahaha) Memang jahat btol aku. Huh! Come on, sape lagi kalo bukan MAWI? Aku berani kerat jari kalo bukan dia yang dapat. Tapi kalo memang tetibe ade kezutan, dia memang tak dapat, korang takyah laa hiraukan statement aku nih yaa....

Diingatkan, ini semua pakai undian, undian dan undian. Pasal tue name semua anugerah ade PILIHAN. Kepada nyamuk2 yang masih2 otak tersekat tak paham konsep nie dan melalak2 selepas majlis berakhir tak puas hati, sila get a life. You need one. At least.

(Credit original photos : MawiFC, ERA, ArtisMelayu.Net)

Ooooiii.....aku nak pi malam nie.....

Waaaaaaa......

Saturday, September 10, 2005

XCVC : Farah, Fox And Snakes!

Eeeiiiiiiiwwwww......


Farah, Fox and Snakes...


Intro Borak2.

Pergh, lame betol tak hapdet. Macam dah mati betol dah blog nih. Orang pon dah mula tak masuk dah. Pemerhatian berdasarkan ranking yang semakin jatuh merudum. Ranking tuh bukan digunakan untuk berlagak atau ape cos it always change. Tapi saat2 nih laa ia berguna. Nak tengok ade orang masuk tak, atau digunakan sebagai pembakar semangat. Kalo ranking baek punya, maksudnye kena laa berusaha lebih keras untuk istiqamah berada di atas sebab pembaca dah ramai. Jangan hampakan pembaca. Dan kalo ranking jatuh merudum, get it back! Dapatkan balik pembaca2 setia atau tak itu. Berjaya atau tak, tak kesah, asalkan matlamat blogging itu tercapai. Jangan sampai account hangpa dah mati dan auto-delete oleh host. Itu blogger bermusim. I'm not one of em...

Time. Slalu sangat masyarakat dunia nie menyalahkan benda tue kalo tak dapat menyelesaikan sesuatuh. Aku pon nak gak join sekaki. Hahaha. Time tak kurang, cuma peluang menggunakan time tuh yang menjadik terhad. Kalo ade mase online, hanya sempat check e-mail, check offline messages YM, bace blog2 orang lain (yang jumlahnya memang banyak skang nih) untuk keep up-to-date, dan maintenance farahfanclub.com. Dah itu tanggungjawab yang diberikan, kena laa bagi komitmen. Macam Juan dengan URSnya, atau Joe dengan Malay Mail. SM dah tak bley kasik muka sebab dah bole goyang kaki kat umah. Kalo dia tak hapdet sila ganggu dia dengan hujanan calls atau sms-es anda. Kang asyik2 dok mengadap video clip Aku Semut Merah atau Hukum Karma. Hahahaha. (Fanatiklah tu!)

Tiga perenggan aku boleh namakan intro kan? Bagus bagus. Nak bermesra dengan pembaca laa konon. Piiirah. As you can see, entry bawah tue aje cukup untuk membuktikan aku dah makin mengong dan menghampiri ke arah ketidakstabilan berfikir. My Dream Girls? Chet. Konon sex sells laa. Hanya Kumprinx yang boleh membuktikan itu. Hahaha. (Aku semakin mengong dan membuatkan pembaca terpinga2 dan hampir menutup window ini)

Cover Story (ko ingat magazine ke)

Date : 7 September 2005
Time : 9.00am - 4.00pm
Location : Rebutia Camp Learning Centre, Batu 12 3/4, Gombak.

Dapat ajakan daripada Pakcik (Uncle Anuar, Papa Breep2) beberapa hari sebelum event. Katenye program XCVC, and I was like whut the hell nye program tuh? XC tuh macam aksi laa rasenye, from my thinking, and I was rite of course. Pakcik tanyer penah tengok tak? Haram J laa kan kalo itu TV biasa sebab jawapan Akak Canggish memang class : "...kitorang tengok TV berbayar je Pakcik..." dengan muke selamba aje jawab. Mula2 ingat TV3, but rupenyer lagi bawah lagi, RTM TV1. Hah! Amik ko. Saluran Infotainment Anda? Gelak sendiri laa jawabnya.

Mula2 ingatkan gameshow, coz Akak Canggish pon ingat macam tuh. And sekali lagi kitorang salah anggapan yang we just attend as a viewer or VIP or macam backstage passes je. It's NOT a gameshow (mane tau dah tak penah tengok) but a show yang ala2 program Astro yang Azura penah host dulu tuh, and we're not just a guest. Masuk skali dalam kamera laa bijaaakkk. Ya ampun....patutlaa beria2 Pakcik suh pakai sports attire. Masuk TV, it's okay, but it is RTM TV1...hahahaha. Hati aku kate okay jugak, at least tak ramai sangat yang tengok aku dalam tv, berpeluh2 pegang ular....



Bersiap2 untuk memulakan majlis...


Sampai di Kem Rebutia sekejap je. Ingatkan jauh laa sangat. Sebab katenye kat Bentong. Rupenyer Jalan Bentong Lame, Gombak. Kena jumpa Along Bakar (ala...PR Maestro yang paling glamer di Malaysia tuh..hahah) dulu baru gi kem. Sampai, breakfast and then terus kepada kerja...shooting. Dimulakan dengan sesi cakap2 dengan Farah sambil jalan2. Farah memang hebat bab2 menggoreng ayat yang patut dia katakan. Depan kamera, dia takkan kelihatan stupid macam sesetengah artis lain. Bagi aje points ape yang perlu dikatakan, dia akan goreng dengan bijak dan cantik skali ayat2nya, not too formal, and not that selamba kodok. Itu salah satu aset yang dia ade sebagai artis generasi baru nih. Walaupon bila bergaul secara personal dengannya dia nampak macam anak2 gadis yang lain, tapi bila bekerja, she's way matured enuff. Matang dengan caranya sendiri. Siapa lagi yang mendidik kalo bukan Pakcik, abahnya. A real Sifoo bagi dia dalam dunia seni. Pengalaman Pakcik selama lebih kurang 10 tahun dengan TV3 tak sia2. Banyak gosip2 psl Farah keluar, mereka berdua handle dengan tenang aje. Yes...ini memang sesi memuji Pakcik dan Farah.

Balik kepada topik asal (aku memang suke terkeluar tajuk).



Berbincang2 dengan krew, mencapai persefahaman laa kunun...


Kitorang berjalan2 sambil Farah bercakap dengan kamera (macam biasa tengok?). Yang ade di situ untuk menyibukkan diri ialah aku, Akak Canggish dan Temet (ala, yang Macam2 Aznil tuh). Kitorang di belakang Farah, disuruh membuat aksi2 macam melihat suasana persekitaran, buat ala2 poyo laa. Chiss. Kalo tau kena wat camni aku dah cakap kat Pakcik aku demam ke hape. Hahaha. (eleh, sebab TV1, kalo Astro okay saje. Kantoi) Jalan sampai laa ke tapak untuk memulakan aktiviti fyling fox. Tapi sebelum buat flying fox kena panjat jambatan tali bergantungan atas pokok2. Sebelum mula panjat, ade sedikit interview kat bahagian permulaannya. About how Farah started involve kan dirinya dalam bidang nyanyian nih. Blablabla. Panjat laa dia ke atas.



Mula shooting...


Memanjat dengan penuh perasaan...


Semakin tinggi, tahap cuak Farah semakin meninggi juga. Ala, sape2 pon makin cuak bila makin tingi. Chet. Kami di bawah hanya boleh memberi semangat, atau menurunkan semangatnya. Ade jugak bertempik "...Farah baik2, tali dah nak terputus...". Haha. Rasenye kalo boleh mungkin Farah dah baling batu je kat sape yang jerit tuh (aku ke?) Pakcik memberi nasihat, walau ape pon yang terjadi jangan lepaskan tali. Tak tau laa, tapi bunyi nya macam sinikal. Tergelak kami kat situ. Sempat juga sesi interview diadakan kat atas pokok tuh. Betol punya semangat. Sampai di puncak sebelum meneruskan niat berflying-fox juga ada interview dan chit-chat. Dengan camera canggish, penangkapan gambar menjadi sedikit masalah kerana ianya bukan SLR. Bila laa Bibik Larkin nak merealisasikan hajatnya membeli Nikon D50. Saya masih menunggu kak....hehehe.



Berlepas!!! Sekelempers punya owang....


Farah pon berlepas dengan flying-foxnya. Jadi kelakar juga sebab postur badan yang tepat tak dapat dikawal Farah. Itu belom lagi Akak Canggish yang lebih sekelempers (maksudnya lemak sana-sini...hahaha). Bukan susah sangat pon flying-fox nih. Nak memanjat tue laa yang susah sket.



Tiga budak dillee....


Selepas Farah selamat sampai di bawah, giliran kami pulak untuk memanjat dan musang-terbang. Berbekal ilmu Kadet Remaja Sekolah time skola dulu, aktiviti nie menjadi mudah. Equipments nya pernah aku pakai, pernah juga kenali tapi dah lupa nama2nya (lame dah tinggal skola konon). Tapi oleh kerana Akak Canggish yang lemak sana-sini berada di depan aku pergerakan menjadi terbatas sket. Slow mo laa kire. Bertambah haru bila seekor mengkarung yang berkilat melintas Akak Canggish. Terpaku dan menjerit lak dia. Panik seketika. Perjalanan diteruskan. Temet slow mo juga di belakang. Gayat mungkin. Akak Canggish terbang dengan sedikit tak stabil, obviously kerana dia sekelempers. (Hahaha. Marah dia entry nih banyak kutuk dia). Alah, aku dan Temet juga tak kurang haru, back-side kami juga boleh tahan berat.



Sila laa bermesra bersama ular2ku sayang...


Selepas selesai, kami beristirehat. Abang Daniel (Pihak XCVC) pada awalnya berkata ular tak sehat untuk dibuat rakaman bersamanya. (macam artis juga ular nih ya) Tapi begitu kejam mereka apabila dengan tak semena-menanya megejutkan Farah (dan kami!) dengan meletakkan seekor ular di tengkuk Farah. Seriously, kalo ko jantan machola pon kompem terkujat gila babas, kasik surprise ular skalik! Itu belum masuk ular ke-2. Hisy, memang tak makan saman btol abang2 nih. Hahah. Farah sememangnya takut dan panik jugak (yelaa diorang letak dia tak ready pon) tapi bila camera on, you'll see her profesionalisme mengawal keadaan. Begitu selambakodok dia bermesra dengan ular tuh sambil ular2 tersebut merayap ke seluruh body nya. Nyam nyam kate ular2. Baik punya landing kat bahagian2 yang sensitif untuk disebut dan ditenung. Hahah.


Konon je orang belakang tue pegang camera...


Belailah dengan manja...Pampers...


Kami juga tak melepaskan peluang untuk bermesra dengan ular2 comel ittiew. (tak lepas peluang? kalo ade peluang nak blah dah!) Chet. Yes, kami juga pegang2, dan angkat sama ular tuh demi menjaga kredibiliti masing2. Tak bolelaa nak biarkan Farah berlagak dan ejek2 kitorang pasnih. Tambah pulak lepas tengok Akak Canggish yang sememangnya penakut tue pon bole jadik berani pegang ular. Untuk shoot segmen ular nih memakan 4 kali take! 4 ke 5 huh? Lebih kurang laa. Tapi itu tak jadi masalah pon. Berapa kali take pon takpe. Cuma, diingatkan, ular tue BERAT laa bang oi. Naik lenguh 3 hari aku mengangkatnya. Tue belum masuk dia naik minyak lagi. Boleh merayap2 nak cium muka bagai? Seram sejuk juga aku. Take yang pertama bole laa control macho dan bermesra2. Masuk take yang ke-4, tangan pon dah lenguh, ular plak buat hal. Aku risau aje dia amik take yang keempat tue masuk tv. Pasrah...

Long story short, pas habis aktiviti dan shooting, kitorang diserved lunch yang fresh dan sedap. Ikan yang dihidang memang diamik aje kat kem tuh. Not bad. Borak2 sakan ngan mereka. Along dan Pakcik paling bersemangat bila part borak2 nih. Pakcik dan Farah berkenan nak jadikan kem Rebutia nih sebagai tempat untuk aktiviti FarahFanClub pas raye nanti. So sape2 rase nak join boleh laa get ready. Ape2 info bole access kat Official Website FFC (bukan Felix FC ye). Kitorang pon bincang2 kalo ade AF versi Survivor bole wat kat sini gak. Nie student AF dok Akademi dalam banglo mahal, air-cond aje sepanjang mase. Pas kuar pon bermewah2 aje. Kena gak dera diorang nih baru nampak their true colours. Hahaha. Insap laa sket kan. Mewah2 gak orang susah jangan lupa (cliche btol laa). Citer pasal mewah2 dan orang susah nie Along laa bukak cerita Bersamamu TV3 yang meruntun perasaan tuh. Program sebagus tue memang patut diadakan untuk membuka ruang2 bagi membantu orang2 yang memerlukan. Kadang2 bukan kita tanak donate, cuma tak nampak arah tujunya. Terkeluar juga kisah sepasang suami isteri yang dah pencen mengeluarkan simpanan mereka berjumlah RM18,000 untuk donate kat Bersamamu. Whow kan? Apa sumbangan kita pulak? (aku pon pokai skang nih...adehlaa. Alasan lagi)

Program XCVC nie khabarnya diudarakan setiap hari Khamis jam 3.30 pm. Yes, weekday dan working hours...tak ramai sangat yang tengok. Hahaha. Jom laa same2 tengok, aku pon mampuih tak pernah tengok. Nie baru laa ade alasan untuk menekan punat SATU di remote control Astro...Tentang tarikh siaran, tak sure tapi Pakcik kate maybe end of this month.

For more photos dan aksi2 mengghairahkan, boleh terus zass je RosmanPositivo Fotopage.