Monday, May 23, 2005

Akademi Fantasia 3 : The Real Finalist!!! (Edited)

Ini ialah versi edited selepas menonton ulangan Konsert demi memastikan review dibuat dengan betul dan accurate. Tanak laa main hentam labu aje kan...

Image hosted by Photobucket.com

Alhamdulillah...

After the heart-beating-nail-bitting Konsert Prelude Akademi Fantasia 3 malam tadi, aku bersyukur sebab kebanyakan calon favourite aku berjaya melayakkan diri jadik the real student of AF3! And the most important one is AFUNDI AMYLEA!!! She rox man!

Actually, it's a lil bit unfair untuk menilai kemampuan mereka hanya melalui satu konsert sahaja, sebab banyak faktor yang membolehkan diorang tumpas dan gugur terus daripada perjuangan diorang tuh. Let's say macam si Marsha. Memang kesian laa kan kat dia. Cuba bayangkan macam Kak Siti kita...malam konsert dia kat Royal Albert Hall tuh, tetibe dia hilang suara. mau gamat 2 negara! Huisy....macam tu laa keadaannya. Kompem nangis gile2 nye Marsha....

But biarkan Marsha and frenz for a while, kita check out the real deal!!!


The Finalists!!!


Image hosted by Photobucket.com
Amylea - My first choice. Sepenuhnya disandarkan pada bakat. Okay, a lil bit of the cool personality.

If I Ain't Got You - Controlling power, namun tak all-out dengan bagi seluruh energy untuk project voice dia, macam Jac. But still thumbs-up sebab tak ramai boleh control voice sebagus budak unik nie.

Image hosted by Photobucket.com
Elliza - Tak tau nape, but when I look at her, I see Farah Breep2. With a lil bit more rock flavour.

Mengapa - Great! Gud choice of song, tapi menambah bayangan Farah kat diri dia. Aku rasa dia tak boleh tarik lebih tinggi macam Farah, but still gud sebab rock flavor dia enak didengari.

Image hosted by Photobucket.com
Idayu - I see Diva in her. Suara berpotensi besar. Macam LaToya London.


I Have Nothing - Aku sempat berbisik kepada seorang auntie kenalan aku "...dia bukan orang biasa, tgk laa lagu ape yang dia pilih..." Bukan calang2 org yang akan pilih lagu nie. Dia boleh jadik seorang diva suatu hari nanti.

Image hosted by Photobucket.com
Amy - Lebih kurang dengan Idayu. Tapi lebih cun sket.


Saving All My Love For You - A real rival to Idayu. Mereka akan bersaing hebat. Projection suara terang. Good bebeh!

Image hosted by Photobucket.com
Akma - Favourite ramai. Sebab banyak experience, especially WWW. Suara biasa, personaliti macam Zarina but kawalan vokal superb. Experiences really help.


I Will Always Love You - Is it the battle of divas macam American Idol 3? Akma got suara yang agak biasa but the quality and controlling 5 star! Future cerah...

Image hosted by Photobucket.com
Ekin - Cute! Macam Nurul. Pujaan jejaka2 Malaysia.


Dialah Di Hati - Okay laa. But celup teknik nyanyian live Kak Siti. Lenggoks and all that. But still will be our sweetheart.

Image hosted by Photobucket.com
Kefli - Bakal jejaka pujaan ramai. Penyokong Mawi boleh beralih kat Kefli nih. Cute.


Dir - Sekali dengar macam biasa, but bile tumpukan perhatian balik, suara dia ader lenggok orang lame plus nusantara. Dengan sedikit serak2 manja. Boleh bertahan lama dalam Akademi sebab akan ramai pengundi...

Image hosted by Photobucket.com
Felix - Boleh tahan. Tapi muka macam Mat Mot. Not my favourite buat mase nie. I have to see more in him.


Cinta Seorang Teman - Aku dah penat dengar lagu nie pelbagai versi, kenape dia boleh pilih lagu nie? But still, boleh tahan. Projection suara keluar dengan cara yang sepatutnya. Tapi nape aku masih tak tertarik dengan bakat and personaliti dia??? Belum mase nye kot...

Image hosted by Photobucket.com
Aidil - Rupa, rupa, rupa. Memang bersandarkan rupa, dan ada pesona bintang. Look good in camera. Bakal disukai Mak2 Ikan...heheheh.


Kau Lupa Pada Janji - Gerak tari dia yang dipermain2kan orang ramai. Keh3. Takdelaa kelakar sangat, juz bile Aznil buat yang jadik klaka. Suara biasa, hanya gud look dan charm dia yang memikat. Not in my list. Mungkin akan tersingkir awal...

Image hosted by Photobucket.com
Yazer - He rox! Muka boleh tahan, macam Raymee Innuendo pon ada. Kawalan vokal okay.


Relaku Pujuk - Takde cacat-cela sangat dia bawak lagu nie. Agak biasa tapi ade tarikan. Boleh jadik favourite ramai nanti. (Nape AF3 ramai rockers nih?)

Image hosted by Photobucket.com
Reza - Suara okay. Mungkin latahnya lebih disukai. Best ditonton kat Diari. Atau pon akan selalu dikacau Aznil. Melatah nie yang best nih!!!


KuHarap Cinta - Lagu nasyid! Bagus jugak pilihan dia. Bijak memainkan vokal. Takde tergelincir atau lari ke laut. Bakal menjadik favourite gak sebab melatah dia. Someday aku nak cucuk dia gak :p

Image hosted by Photobucket.com
Fuad - (Sorry AwekGemuk) Ya Allah...Macam mane aku bleh tertinggal mamat nie. Dia pon ade pesona bintang. Walaupon vokal memang laa tak power. Can be the second Zahid. Ramai jugak peminat skang nih.


She's A Lady - Terlampau over-confident. Maybe sebab dia tahu sokongan dia kuat, termasuk Klubbkidd yang betol2 melobi dia. Kikikikikikik. Suara tak menyerlah, namun showmanship dan keberanian memang bagus. Will be a performer, not a singer.


The Drop-Outs!!!

Image hosted by Photobucket.com

Mawi - Controversial! Malaysia bagaikan bergegar bila dia tak dimasukkan dalam senarai finalist. I think I know what Sifu's doing. M. Nasir bukan bodoh u know.

Intifada - Vokal tersendiri. Tidak selunak Ustaz Asri but dia ader his own style. Sangat digemari ramai sebab dia adalah heart-throb gadis2 Malaysia. Pilihan parents untuk menjadik menantu.

Image hosted by Photobucket.com

Rina - Wajah pelakon. Memang gorgeous! Walaupon tembam. Hihihi. Memikat.

Mama Ku Ingin Pulang - Satu lagi pilihan lagu yang membawa malang. Memang pulang ko Rina. Sayang betol. Aku suka tengok muka dia. (gatal) Suara ade quality sendiri. Mungkin boleh jadik lebih power kalo masuk AF.

Image hosted by Photobucket.com

Shiha - Macam Siti Sarah! Semua orang cakap macam tuh.

Gonna Get You Good - Wrong choice of song! Camaner dia boleh pilih lagu nih? Not suitable for a competition. Suara dah ade and showmanship okay. Try lagik dek...

Image hosted by Photobucket.com

Isa - Kehidupan dia nampak susah. Muka cute bakal menjadik pojaan ramai. Namun sayang tersingkir.

Aku Cinta Padamu - Bukan semua pernah dengar lagu nih. Versi Hazami memang superb, versi Isa boleh tahan namun ader beberapa yang tergelincir. Kalau dilatih dengan betul, budak nie boleh laa carik makan.

Image hosted by Photobucket.com

Haider - Satu lagik yang tak berapa menarik perhatian aku selepas Felix. Pun muka macam Mat Mot.

It's My Life - Pilihan lagu menarik namun tak sesuai dengan vokal dan suasana. Kalau konsert besar okay laa. Nie kat Studio 1 je. Tue yang jadik Rock Balada tuh. Tak kick, dan kena kick lak pastuh. tapi suara okay jugak sebenarnya.

Image hosted by Photobucket.com

Diana - Comel kecik molek aku tgk budak nih. Rase nak cubit2 je. Ader sumber kate dia pernah ade album? Betol ker? Jangan laa buat lawak kate album gambar plak...

Aku Sayang Padamu - Suara dia memang unik! Nampak je badan kecik, suara besar gile. Texture suara dia lain macam, memang boleh naik kalo dia masuk AF3. Projection and controlling bagus. Sayang dia tak masuk.

Image hosted by Photobucket.com

Azlif - Aku ingin menyukai dia namun tak dapat sangat. I want to see him as Bo Bice Malaysia, tapi tak cukup. Dia ade something wrong somewhere...

Isabella - Quite okay but not impressing. Suara dia ader uniqueness tapi entahlaa. Memang something wrong somewhere...

Image hosted by Photobucket.com

Marsha - Kesian, kesian, kesian, kesian....Dia ader potensi besar. Muka okay, suara okay. Inilah ujian yang datang kat manusia tak kira masa. Bergantung kepada clip audition aku dapat nampak kematangan dia mengawal suara. Thumbs-up!


Conclusion

Memang AF3 nie banyak yang berbakat, sampai aku pening nak pilih, selain daripada Amylea laa, coz dia my 1st choice. Aku nampak yang AF3 bakal meletakkan standard sama tinggi dengan Malaysian Idol, bukan populariti semata-mata. GO AF3!!!

More reviews coming soon!

Foto asal sumber Joe Klubbkidd.

8 comments:

AweKGemuK said...

Abang Man....aper ni??? Tak tengok Konsert Prelude ker? Isa tak dapat laaa abang oi....Fuad laaa...aper laaa....kalau Joe tau nie confirm kena boikot, kena bann!! Ahaksss!!!!

RosmanPositivo said...

wakakakakak...kak awek. lame tak jumpe. orang tgk laa konsert, mane leh tak tgk. tu laa boleh plak terlepas pandang. org tau fuad ader, tp main masukkan aje pics2 tuh, si bile dah cukup 12 gambar dia plak terlepas. ekekekeke. sorry.

sultanmuzaffar said...

good one ! keep it updated yeah !!

tahun ni aku bersara. nak tgk jer :)

keep it simple & easy reading ! itu yang peminat nak baca.

good luck !

Anonymous said...

err... mentor takde ke positivo? yanie! yanie! yanie!

- supir diraja PureFFC -

Pendekar_laut said...

Good job Positivo... good job..

Bagi ulasan yg up-to-date utk pesakit2 yang dah demam.

~editor~
Ahaks!!!

RosmanPositivo said...

kepada supir diraja : mentor tak follow sangat so tak bleh buat. takkan juz tgk 2-3 episod dah bole review kan. nnt tak fair...

RosmanPositivo said...

to pendekar laut : yup, akan sentiasa update. macam posting yang ini, baru di republish untuk menambah info2 yang tak dapat ditambah ari tuh. hanya selepas ulangan baru dapat buat...

ah_manz said...

he good job brother.. hehehehe power laaa... mlm tadi tak de up-date keee.. hehehee cari lee sensasi-sensansi pasal bebudak af baru ne... mane tau best utk dijadikan bahan penulisan...

~pure_cffc~
...muhahhahaa....