Thursday, June 30, 2005

Fotopages : Now I Realised I Need It!

Wahlaaawey!

After I've made my thinking, hell yeah I need a Fotopage. Sampai bila nak post gambar2 tampal daripada Photobucket kat blog nie jer kan? Bukannya photoblog pon. Kalo yg sket2 tuh okay laa. Macam pics for the AF3 concerts and stuffs like that. So korang bole laa lawat2 kat my fotopage by clicking the link kat navbar tuh.



And kalo dah baru buat, so entries pon still sikit laa kan? Tp material dah ade. InsyaAllah kebanyakannya berkisarkan trips/activities yang berkaitan ngan AF atau Farah atau etc...I'm planning jugak untuk buat fotopage untuk entries designing, tp xtaulaa jadik ke tak.

Ape2pon, kepada sume AF fanz, selamat bergumbira di Dataran Putrajaya Sabtu nih. Ape yang penting I'll not be there coz I bet mesti sangat sesak, crowded dan mungkin jugak akan jadik huru-hara kalo management tak pandai handle. Sampah sarap akan bertebaran merata tempat. Dan mungkin jugak sorakan fanz akan lebih kuat daripada sound system. Huih, nie macam nak ajak orang lain tanak pegi plak nih? Hehehehe. Takde, kepada penyokong2 kuat atau fanclubs tue wajib laa bagik sokongan, jangan terpengaruh dengan racunan aku nih. Huheuheuheu.

Be united!

Sunday, June 26, 2005

Konsert AF3 04 : Hiccup, Tersentap!

Hiccup...hiccup...

So all the predictions craps, tak menjadi langsung (especially bab Reza). Cuma satu hipotesis yang betul2 tepat, that is yang ditulis oleh SM - the third student voted out, three of them adalah bekas pelajar UiTM. Tak tau plak itu dibuat before konsert atau selepas. But anyway, this is the concert yang mana I caught my eyes blurry dan kelihatan genangan of ayer mata yang tak semena2 keluar selepas pengumuman elimination. Yes it was a shocker, even kalo tak pon, at least taklaa sebegini cepat! We need the students yang standard nya selevel Idayu untuk beraksi di Final though...

The Show

Image hosted by Photobucket.com Image hosted by Photobucket.com Image hosted by Photobucket.com

Amy - Bilang Saja
Salah satu of my favourite songs. Amy bagi aku berjaya membawakan lagu nih dengan attitude yang betul, vokal yang mantap dan energy and confidence level yang tinggi. Tapi satu lacking, the first performance of the nite memang slalu kena, iaitu volume mic utk backup singers tak kuat atau tak dengar langsung. Ini dah menyebabkan Amy terpaksa menanggung beban lagu nie sepenuhnya dari mula sampai the end. Sedangkan kalo nyanyi grouping pon mmg mengah (yang mana aku dah saksikan budak2 AF1 and AF2 bawak setiap kali AF Tour dulu), inikan plak dia bawak sorg2 tanpa kedengaran backup vocals. So dia tak bole nak goreng demi mempertahankan melodi asas lagu nih. So dari alasan tuh, aku bole maafkan kesemputannya yang berlaku tuh dan claps to Amy for the good improvement.

Yazer - Nyanyian Serambi
Yup, aku juga salah seorang yang dah start muak dengan pilihan lagu yang betul2 nak memihak kepada budak besar nih. I like him, really, dari segi personality especially, bakat letak nombor dua. Next week, TOLONGlah bagi dia lagu yang betul2 lari dari porte dia. Untuk lagu nih, Yazer membawakannya dengan agak baik, tapi still tak cukup. Persembahannya yang bersahaja, dan simple begitu menyenangkan mata untuk kita menonton selain daripada air muka dia yang jernih tuh. Good interaction dengan rakan2 atas pentas, nampak hidup suasana kampung yang nak ditonjolkan. Tapi setiap patah ayat lagu tersebut dia tak sampaikan dengan betul, dia hanya nyanyikannya. Dan I agreed with the lovely Cikgu Syafinaz yang bau rock kat vokal dia perlu dikurangkan sebab agak kasar bunyinya. Anyway, still a gud show to watch, taklaa menghampakan...

Akma - L.O.V.E
Adehlaa....actually I was expecting more laa. But for me, sepertimana Amy, aku tak meletakkan sepenuh kesalahan kat bahu dia. Bagi aku, the music tak begitu meriah dan happening sebab I was expecting sound (dan kemeriahan pentas) yang voguethevast macam the one yang kita boleh tonton kat babak2 dalam filem Chicago. Okay, maybe over lak expectation tuh. But yet, memang Akma pon masih macam malu2 kambing nak all-out kan segala keseksian dia walaupon pakaian dah seksi abih dah (bagi orang macam dia laa). Setuju dengan tulisan SM, dia tak membuat scat untuk menambah perisa dan feel jazz kat lagu nih menyebabkan banyak ruang kosong dalam persembahannya. Berdasarkan AF2 dulu, mengambil kata2 Kudsia, Edlin adalah orang yang mempunyai feel jazz yang agak kuat dan pandai scat (ramify Edlin juga sedap didengar). Persembahan vokal Akma macam biasa memang sedap tapi secara keseluruhan, this is not on the top list of her best performances.

Image hosted by Photobucket.com Image hosted by Photobucket.com Image hosted by Photobucket.com

Kefli - Seksa
Agree with Mr. Fauzi Marzuki, seksa melihat Kefli menyanyi, seksa juga mendengarnya. Suaranya mempunyai potensi untuk membuat orang irritated dan tutup telinga kalo tak dijaga dan dikawal dengan baik. Kesumbangannya memang kedengaran at some parts, tapi lebih mengeruhkan keadaan bila kadang2 notes yang diproject lari, tinggi, dan menyakitkan telinga. Lagu Mungkin masih lagi merupakan persembahan vokalnya yang terbaik setakat nih disebabkan kawalan vokal yang bagus. Walaupon dia begitu bersungguh2 memproject suaranya keluar, tapi tak dicontrol dengan begitu hensem menyebabkan ia jadik shaky. Lenggoknya pada lagu nih agak sedap dengan lenggok2 irama Malaysia tapi itu tak membantu untuk menyedapkan dan menaikkan mutu persembahannya kali nie...

Marsha - Tunggu Sekejap
Now this is what I've been waiting for! Inilah Marsha yang aku carik selama nih. Keyakinannya dari mula2 dapat lagu nih mungkin sangat membantunya untuk tak langsung bersikap negatif this week. Itu yang dia perlukan sebenarnya, confidence. Projection vokalnya lebih meyakinkan kali nie, kedengaran lebih jelas dari minggu2 lepas. Walaupon dah biase dengar versi Jac, live and album version, namun itu tak mengganggu aku untuk terus menikmati setiap inci persembahannya, vocally dan visually. Plus Marsha dah memang born sexy in every single way. Itu banyak juga membantu. Segala tindak-tanduk dan gerak-geri dia memukau penonton...dan memaku mereka untuk tengok dari mula sampai habis...

Felix - Aku Semut Merah
Macam dilahirkan untuk menyanyi, lebih2 lagi lagu dangdut! Kehkehkehkeh. Plus with the weird gelek dan bontotnya tuh. Adlin menerangkan keadaan yang memang tepat kena kat the most of us, yang kita macam takde reason untuk tidak menyukai Felix. Apa aje yang dibuat Felix sangat mencuit hati (susah susah...!). Orang kate his face was expressionless balik mase lagu nih, but itu adalah penghayatannya sebenarnye. Lagu dangdut yang sedih, itulah jadiknya. Orang jadik confuse, sepertimana yang jadik kat Amy dulu mase lagu Sesalanku. Gelek Felix sangat disukai semua orang and thank God, dia sangat bijak mengawal tingkah-lakunya untuk tidak over bergelek atau cuba meraih perhatian penonton. Semuanya memang cukup2, dan fits all. Walaupon kedengaran his voice was like suara tersepit macam si Iwan Dangdut tuh, tapi still, boleh diterima jugak...

Image hosted by Photobucket.com Image hosted by Photobucket.com Image hosted by Photobucket.com

Reza - Senandung Semalam
When we expected seseorang tuh nak keluar dah, dan kita sendiri pon dah rase it's enough for him, macam dah takde mood sangat dan tak teruja pon nak tengok performance dia. But still nasib baik mood still ade untuk terus menonton sampai habis, sebab memang Reza banyak idea untuk mencorakkan persembahan dia. Kepala dia penuh dengan ideas yang boleh digunapakai, kalo digunakan pada masa dan tempat yang seswai. Selendang ijau tuh bole diterima tapi it will be a no no no kalo digunakan sepenuh mase. Vokalnya walaupon agak sedap dan kedengaran unik dan langsung tak terikut gaya Jamal, namun still tak punya kick untuk membuat kita Wow! Kekuatan vokalnya tidak meyakinkan. Hanya another show to watch jadiknya. But the expression muke dan penghayatan, memang aku bagi markah tinggi sebab memang terserlah riak mukanya yang seswai untuk lagi nih.

Ekin - Antara Dua
Ada lagu yang sememangnya dicipta khas untuk sesorang penyanyi tue. Dan Antara Dua nie memang specially untuk Farah. Bila Ekin menyanyikannya, sedikit sebanyak orang akan membandingkannya, apatah lagi bagi yang dah biasa follow show2 Farah. Suara Ekin naturally memang sedap, tapi besar, berbanding Farah yang suaranya lantang (and nyaring) plus range vocal Farah lebih besar. Ekin dilihat tak berapa nak sampai untuk mencecah the high notes. Dan attitude sangat2 diperlukan dalam mengekspresikan lagu nie sampai ke penonton. Ekin nampak bergerak lincah, tapi feel dan makna lagu tak connected dengan viewers. Ade parts pitchy dan nafas tak cukup dan berlakulah kesemputan yang terang dan jelas. Energynya tak konsisten, sekejap on dan off. Kemunculan dua jejaka terhangat di pasaran kunun2nya itu berjaya memberikan colours pada performance nie dan memberikan tenaga dan aura yang lebih kepada Ekin. Tapi tak berapa ditangani dengan begitu bijak oleh Ekin sebab dia hampir2 diover-shadow oleh mereka. Just another show to watch...

Idayu - Tiada Lagi Tangisan
What can we expect more from the best singer (technically) in AF3 nie? Vokalnya takkan sesekali menghampakan kita. No pitchy parts, takde ke laut atau ke longkang mahupun ke Tesco sekalipun. Maybe dia memang ade advantage sebab dia belajar music secara formal di UiTM (and Syafinaz is one of the tutor) tapi itu tak perlu dipertikaikan sebab biarlah dia ade apa2 advantage pon, itu rezeki dan haknya. Setuju dengan Adlin (again) yang persembahan Idayu yang minimal dan berpada2 itu memang mencantikkan lagi performance dia selain teknik dan kelunakan vokalnya. Penghayatannya baik dan feel berjaya sampai kepada audience. Biarlah orang nak kate pasal apa identiti dan keunikannya yang kurang menonjol tapi itu bukanlah isu yang besar, cuma ia jadi besar sebab ini Akademi Fantasia. Apa2 pon gud luck to Idayu di luar sana...

Image hosted by Photobucket.com Image hosted by Photobucket.com Image hosted by Photobucket.com

Amylea - Don't Know Why
Tak sia2 aku meletakkan Amylea sebagai my favourite. She done it again, and again. Semua performancenya membanggakan, menunjukkan prestasi yang sangat konsisten (setakat nie). Agree with SM (again) yang startingnya mengingatkan aku pada performance Fantasia Barrino untuk Summertime (which is the all-time favourite untuk segala persembahan realiti show) tapi bab baju tue tak ingat plak. Vokalnya memang sangat suit dengan genre lagu, pasai tue la budak kecik nie suka sangat dapat lagu nie. Startingnya sangat memberi impak dan ia tidak berakhir dengan cepat malah energynya begitu konsisten bertahan sampai lagu abih. Suaranya yang penuh attitude tue lebih membantu untuk mewarnakan lagu nie. Pergerakan yang minima, persembahan simple dan tiada gimik yang macam2 membuatkan segalanya cukup. Well done, dan harap dia berjaya mendapat tempat di Final. If you're looking for a performer with voice of a nightingale, then do vote for her...

Aidil - Suratan Atau Kebetulan
At first, I believe this song sangat seswai dengan vokalnya. But Aidil let me down, sorry to say. Nampak macam dia memang tak pernah dengar lagu nie, which is weird sebab, entahlah, kate songwriter tapi Kenny, Remy ngan Martin punyer lagu takkanlaa tak pernah dengar? Tak tau laa sama ada dia sengaja bermain dengan tempo dan beat ataupon dia memang tersilap masuk, namun itu langsung tak membantu malah merosakkan serba sedikit lagu yang sedap nih. Mukanya sangat kosong, feel langsung tak terpancar dari mukanya, apatah lagi nak connected dengan feel penonton. Suaranya kadang2 terlari ke laut bila high notes especially. Setuju dengan Cikgu Siti Hajar yang suaranya ade identiti dan personaliti yang baik, sopan santun dan obedient, namun jika bakatnya sebagai penyanyi tak diasah dan diusahakan dengan betul, takde maknanya. Yup I'm starting to like his personality tapi kalo bakat dan persembahannya tak convincing, he has to go. Mungkin ini boleh dikira sebagai his worst performance setakat nih.

Mawi - Nour El 'Ain
Setakat nie, ini mungkin persembahannya yang terbaik jika di evaluate secara keseluruhan. Tak dinafikan lagu nie yang kena dengan porte nya memang membantu, tapi sepertimana advantage Idayu, itulah kelebihan Mawi yang tak perlu dipertikaikan lagi. Bukan senang nak membawakan sebuah lagu fully Arabic kalo takde asas yang kuat. Cubalaa kasik lagu nie kat orang lain di AF3 tuh, mungkin boleh tapi tak fluent dan bau2 Arab mungkin takkan kedengaran. Walaupon pergerakan Mawi masih lagi kayu dan tak all-out, namun improvementnya boleh dibanggakan. Dan gerak silat yang ditunjukkan tue memang dah diberi kelonggaran oleh Cikgu Linda sendiri so takyah nak bising2 lagi, walau seswai atau tak. Bagi aku, itu the last resort sebab daripada dibiarkan kosong lagi baik buat tue. Sebutan2nya begitu meyakinkan sampai kalo orang yang tak paham Arab langsung pon akan angguk2 geleng2 jugak. Dan interaksinya dengan penari2 latar juga bagus, hasil daripada usaha dan latihannya yang agak baik. Mawi dah pandai menari laa sekarang...

Menuju Puncak Version 3.3 - We Had Enough

Image hosted by Photobucket.com

Okay, that's enough. Mawi dah catch-up, Felix dah lembut, yang lain2 dah okay. Everything was there, so kita mahukan perubahan dan improvisasi. Gerakan versi AF3 nie sangatlah simple dan bohsan atas alasan budak2 susah nak catch-up, but now semua dah, so let's move on to the next level. Kita dah tak perlukan gerakan tangan yang banyak melambai2 lembut, putaran alam berpusing2 yang tak patut dan etc. Semalam di Plaza Angsana JB semasa lagu Menuju Puncak dipersembahkan, nampak betul perbezaan AF2 dengan AF3. Farah, Zarina, Anding, Edlin dan Mas menyanyi dan menarikan sekali lagu tersebut dengan begitu meriah dan penuh warna manakala Fuad walaupon dibantu oleh Anding, masih lagi nampak kosong, kucar-kacir dan takde makna. Need I say more...?

The Elimination of the Tibeet Tibeet - The Hiccup

Image hosted by Photobucket.com

My prediction out, everybody's predictions pon out. Cuma prediction yang main2 pulak yang jadik betul2. Dengan nada gurau, me and frenz pernah meramal penyingkiran Idayu sebab familynya yang dah pokai akibat dirompak ari tuh. Tapi betul2 tak sangka itu terjadi. I was a lil dissapointed dengan keputusan ini tapi tak ralat atau tak puas hati sebab this is Akademi Fantasia di mana semuanya possible.

For me, memang konsert Final perlukan Idayu sebab kita mahukan konsert Final yang berkualiti tapi bila kita sebut AF, that means yang ini bukan sekadar pertandingan menyanyi (and I say Syafinaz tak berapa tepat dengan statementnya) sebab AF sememangnya bukan sekadar a singing competition, tapi sebuah pertandingan keseluruhan, iaitu bakat dan personaliti. Dan tak tau di mana silapnya, personaliti Reza yang betul2 tercalar dapat diselamatkan tapi Idayu yang berjaya sedikit sebanyak membersihkan imejnya dan merangkul gelaran Ratu Sopan Santun tak berjaya survive walaupon undiannya tinggi pada awalnya.

Ketika group terakhir yang dipanggil ke depan iaitu Idayu, Marsha dan Ekin, aku sebenarnya lebih rela Ekin yang dicantas sebab berbanding dengan yang dua lagi tuh, mereka lebih kuat dari segi bakat dan 'nilai jual-beli'. Sorry to say lah kan, walaupon aku sendiri minat gak kat Ekin tapi kita kena telus dan tegas. Dan jika dinilai dari segi persembahan malam tue, memang Ekinlah yang paling corot skali. Tapi ape2 pon penyingkiran Idayu membuatkan semua tersentap dan boleh membuatkan masing2 berfikir yang sekarang, sape2 boleh terkeluar, anytime. Okay, maybe Felix dan Mawi mungkin jauh ke depan, but who knows? Mas dan Linda dulu pon macam tuh jugak kan? Lalalalala.....


Cahaya Tinggi (Highlights)
  • Ramai bintang2 AF lain datang memberi sokongan.
  • Mawi antara percaya atau tak dengan Berita Astro tuh (nampak jugak pembaca berita tuh macam tahan gile gelak)
  • Wardrobe Astro semakin galak dengan pakaian2 seksi. Tolonglah!
  • Osman Kering and Harun Salim Bachik really funny!
  • Penyokong2 Mawi havoc sangat...
  • Ketiadaan Kudsia kadang2 nampak elok but sometimes rase kosong jugak?
  • Camera works tak berapa memuaskan penonton TV.
  • Syafinaz memang daring.
  • Ape lagi?

Saturday, June 25, 2005

Mane Updates Nih?

Grong Greng Grang...

Ya ampun...berapa lame blog nie ditinggalkan tanpa ada sebarang update? Dekat seminggu dah nih. Gile ah. Sama ada aku terlalu malas, atau takde material nak tulis?

Melihatkan Diari2 these few days, ade banyak juga benda yang elok dijadikan material, especially untuk Scandals and Politics Part Four yang sedang dikumpul bahan2nya. Dan ade jugak episod2 Diari yang mana elok ditonton saja sambil cecah biskut jagung dalam Nescafe panas. Kosong je. Dan aku masih tetap dengan pendirian aku untuk tidak mereview Diari, sebab kita dah ade pelbagai blog yang menyajikan korang itu, macam SM dan fantasiaakademi. Dan jugak aku takut untuk tidak konsisten nak review tiap2 ari nih. Nanti tertinggal sehari pon dikira tak istiqamah kang. Huehuehue.

Anyway, nie list lagu untuk bebudak2 tuh perform malam esok. Yang dah ade tiket gi laa tengok kat stadium sebab momentumnya lebih kuat daripada tengok kat idiot box tuh. Tambah lak kalo TV korang jenis yang zaman Abrahah nyer model kan...Ngehngehngeh...

AIDIL - Suratan Atau Kebetulan (Kenny, Remy, Martin)
FELIX - Aku Semut Merah (Meggy Z)
KEFLI - Seksa (Ukays)
MAWI - Nou'r El Ain (Amr Diab)
REZA - Senandung Semalam (Jamal Abdillah)
YAZER - Nyanyian Serambi (Ramli Sarip)
AMY - Bilang Saja (Agnes Monica)
AMYLEA - Don't Know Why (Norah Jones)
AKMA - L.O.V.E (Nat King Cole - Natalie Cole)
EKIN - Antara Dua (Farah AF2)
IDAYU - Tiada Lagi Tangisan (Misha Omar - Aishah)
MARSHA - Tunggu Sekejap (Allahyarham Tan Sri P.Ramlee - Jaclyn Victor)

Daaa.....pening kaplaku...(plus battery handphone masuk toilet bowl...chiss!)

Monday, June 20, 2005

Konsert AF3 03 : Feel The Heat

Vroom Vroom...

The game dah bergerak skang nih. The heat is on. Engine dah mula panas. Masing2 pon agak panas bontot takut terkeluar. So semua kunun2 nak mintak mahap atas kesalahan dan 0-0 laa kire. (Ego taknak buang pon tak bole beb) Pembelajaran mula menunjukkan keseriousannya. Aku dah start interested nak follow religiously dah. Baru nak start naik macam tahap AF2 dulu.

Memang terbukti penyingkiranlah penggeraknya. Dan after this, selepas 2 kerusi dibiarkan kosong, masing2 baru nak sedar yang diorang bukan sampai mati dok dalam tuh. Seramai mane pon yang berbakat atau berpersonaliti menarik, still, 6 atau 7 orang lagi have to blah and chow kit road. (Baru perasan yang aku masih tak sure berapa orang akan ke Final) Ape2 pon aku boleh berpuas ati secara overall dengan performances this week sebab masing2 mula menunjukkan improvement.

The Show

Image hosted by Photobucket.com

Marsha - Lelaki Idaman
I don't know what happened, supposedly kemasukan Marsha memberikan momentum yang lebih besar, but it still blom jadik lagi. Yeah, suara dia sedap, but tak tau, sama ada sound system yang tak besh atau dia sendiri yang menyebabkan suara dia tak kedengaran jelas terkeluar. Lontarkan vokalmu! The choreograph macam takde ape2 yang istimewa untuk ditonton (lain laa kalo Marsha pakai seksi lagi macam last week...hehehe) But again, Marsha paling pandai bermain mata, dengan kamera and penonton, dan gaya dia sememangnya seductive. Dia dilahirkan sexy! Bagi sape2 yang tak paham erti seksi, tengoklaa Marsha. She don't have to undress utk menjadi sexy. Satu kelebihan untuk performer, but vocal always menjadi priority girl...Upgrade dirimu menjadi version 2.0...

Image hosted by Photobucket.com

Aidil - Nak Dara Rindu
Pernah tengok pokok kepala, eh, kelapa (typo betul2 nih) yang ditiup2 bayu nan lembut? That's Aidil! Kaku but lembut. Sekali tengok macam tak best, 2 kali tengok macam menenangkan fikiran. Ade pros and contras laa kire. Yup, juz like whut Afdlin said, very safe performance. Vocal dan melody tak dieksploitasi dengan optimum. Props yang diberi langsung tak guna??? Ape laa Encik KK nih. Yes, the old film technique tue quite interesting, but hanya memberi impak kepada kita yang menonton, not to him. So performance dia still cenggitu jugak. But anyway I'm starting to like this guy sebab dia memang okay dalam Diari. Look, the magic of AF...you don't have to do well kat konsert to make people like you...

Image hosted by Photobucket.com

Amy - Asmaradana
A part of me not satisfied but the other part impressed! Camaner tuh? Yeah, the performance taklaa seperti yang diexpected, especially gerak tari dia. Takde kuis2 kaki macam Tiara buat kat AIM, and aggressive moves. Dia hanya banyak menggerakkan tangannya. But yet, i'm impressed ngan effort dia, macam pengkritik dah cakap laa. Look, Tiara pon miming je buat performance dia, and she took months untuk training. Tapi tengok laa Amy, she did that hanya dalam masa seminggu, plus ngan assignments lain namely Kefli's Kendahan Pantai, Menuju Puncak etc. Clap Clap to her...But she has to do 300% to impress the voters next time. Kalo tak...

Image hosted by Photobucket.com

Reza - Mungkin Nanti
Okay, better than last week. Tapi macam kosong, tak berjiwa. Nape huh? Vokal quite okay sebab memang porte dia, Indonesian numbers. Maybe dia patut improvise lagu nih coz lagu nih actually flat jer, only unique vocals dan improvisasi yang mantap boleh mewarnakan this song. Let's say bagi lagu nih kat Vince or Kaer - the hantus of improvisasi. People like them boleh bagi colour kat lagu nih. Contoh jela. But yeah, showmanship dia okay, macam I mentioned before, dia ade karisma. But karisma alone won't help. Plus, imej dia makin lama makin tercalar skang...

Image hosted by Photobucket.com

Yazer - Suatu Masa
Straight forward dan cukup makan (Memanglaa cukup makan, sampai naik 10kg...hahaha) Yazer terlalu takut ngan M. Nasir maybe. He played safe juz like Aidil. But anyway I like his face, eyes and expression, naturally mesmerizing. The magic of a performer again. But yet, vokalnya tak laa superb, but it's still the only Yazer's one. Startingnya, memang best, the lighting laa. Begitu memberikan impak to me as a penonton. Astro boleh buat lagi benda2 yang macam ni untuk menjadikan performance diorang a good thing to watch. Yazer tak banyak buat slack both in Diari dan Konsert. Mungkin akan selamat daripada tersingkir...but who knows...?

Image hosted by Photobucket.com

Kefli - Keindahan Pantai
I clapped my hand actually after it was over! Hahaha. Very entertaining. Budak2 lain banyak membantu. Really. Kefli should thank them. Based on the bakat, he's not in my list. But yes, kadang2 suara tak sedap but persembahan menarik, it happens. The mp3 of this performance maybe tak best, you should see the video instead. Last week vokal dia lebih baik. Kali nie tahap vokal menurun sebab penghayatan tak digunakan sangat. It was pitchy at times. But I agreed wif Afdlin (again) yang dia really enjoyed to perform, yang mana kalo itu terjadi, so the performance should be very natural dan menghiburkan...

Image hosted by Photobucket.com

Amylea - Anggapanmu
Standing ovation anyone? Orang Malaysia tak sporting bab2 standing ovation nih. If I was there memang dah besorak-sorai..hahaha. She did it again! The best performance of the night. Selalunya lagu rancak dan meriah je dapat title nih but she was awesome there. Feel terseksa tuh sampai terus ke hatiku, macam nak nangis la plak. (Teringat scene dia nangis tuh...sedey beb) Afdlin said she needs originality but for me she got it, dan dah apply pon but minimal aje. But the pakaian...seksi sket laa. Season nih the wardrobe memang penuh dengan baju sexy je ke? Isy...Anyway, gud luck budak kecik!!!

Image hosted by Photobucket.com

Fuad - Gerimis Di Lautan
He did well last week dan juga minggu nih. Kawalan vocal yang baik banding dengan the other boys. But the expression again. Dia nih aku rase dilahirkan begitu laa (Haha...bak kate Juan - muka menjijikkan! Hahahaha) Muke dia tak bley blah punyer. Sorry if that was offending dan berbaur kutukan dan hinaan. Bukan maksudku begitu. Cuma melahirkan ape yang terbuku di hati je. Performance dia okay jugak, menghayati character laa. Start daripada perkenalkan diri lagi dah start hayati dah. Sayang, seorang yang berbakat besar, tapi kureng dari segi attitude...

Image hosted by Photobucket.com

Akma - Lagu Rindu
X-Factor! That's the thang! Aku selalu nak sebut tapi tak terkeluar dari mulut. Afdlin said it. And yup, itulah yang dia takde. Tapi serious...kelakar laa rambut tuh. Macam zaman Zaiton Sameon ngan Ramlah Ram muda2 dulu! Kikikikik. Nape tak grooming betol2? Astro kekurangan image consultant? Heheh. The show was good. Siap ade api2 lagi but what's the point? Sekadar nak membuat something yang menarik je laa. Vokal dia tak perlu dipertikaikan lagi. Dia tak pernah buat slack every konsert, dan segala persembahannya dari Prelude lagi memang memuaskan hati. Dia cukup segalanya tapi takde nilai simpanan, macam main kad Magic The Gathering laa. Kalo dia tak develop personaliti dia, bila2 dia bole kuar...

Image hosted by Photobucket.com

Felix - Memori Bahagia
Dengan lagu nih baru aku tau falsetto dia hancus. Sebab suaranya memang dah tinggi so dia tak pernah buat falsetto, but this song is soo challenging. Sahri pernah bagitau personally to me yang lagu nih memang susah dan senang nak pecah or lari. Nasib baik bakat dan pengalaman Sahri banyak membantu, but not this Felix the Cat! It was the worst performance dari dia stakat nih, and harap ia kekal begitu. Thank God dia ade follower yang cukup kuat untuk mengundi dia sampai ke Final. Dari segi personaliti takde ape2 yang slack and I hope the same goes to his next performances...Go go Felix the bontot kecik tonggek! Hahahah...

Image hosted by Photobucket.com

Ekin - Mimpi Sedih
Sekali lagi masalah pakaian yang seksi dan menampakkan kependekannya. Hahah. Okay, this performance bukan my favourite but it was still good. Dia memang ade magic untuk memukau. Dengan wajah cunnya dan suara yang meruntun jiwa. Cair laa buaya2 darat seMalaysia. Aku lebih suke performance dia last week, nampak sket cheeky plus anggun. Kali nie nampak stiff sket. Tak banyak interaksi sangat. I don't know why tapi aku rase dia mampu ke Final. Nape huh???

Image hosted by Photobucket.com

Mawi - Gadis Melayu
Macam Aidil, tapi dia nie pokok lain plak. Kelapa sawit kot. Keras tapi lembut melambai2. Hahah. Improvement, it was good! Semua peminatnya lega. Puas hati, but not me. Dia sepatutnya lebih agresif! I was expecting more actually. Ingatkan dia dah boleh laa all-out, tapi maybe blom masenye. Interaksi dengan rakan2 backup cukup menghiburkan (Read : Cukup, bukan Sangat) dan kawan2 pon baguihlaa sketsanya. The gatal side of Mawi mula tertonjol. Heheh. Akma yang menjadik pilihan? Jangan...makan hati jutaan perempuan bertudung di Malaysia, tolak yang tak pandai urut tuh...\('o')/ Okay, I'm expecting more from you...WORLD!

Image hosted by Photobucket.com

Idayu - Curiga
Sorang lagi yang takkan memberikan persembahan yang mengecewakan. Membawakan genre lagu favouriteku. A good job. Tapi aku sedar yang dialah yang kurang originality, bukan Amylea! Anyway dengar tak dia buat macam Mariah Carey kat hujung2 tuh? Vokalnya sangat flexible, hasil bantuan range vocal yang besar. Cukup untuk memberikan performance yang tidak cacat but yet tak menjanjikan persembahan yang must-watch. Faham ke bebelan aku nih? Persembahannya mungkin suatu mase marvellous, dan at times mungkin bole jadik biase aje. Bergantung kepada keadaan dan lagu. Then, personality dia juga makin tercalar juz like Reza. Dua2 makhluk Allah nih banyak menghidupkan Diari dengan krisis...huhuhu...

Image hosted by Photobucket.com

Menuju Puncak Version 3.2
Kali nie nampak lebih kemas, lebih tersusun, lebih serious mereka beraksi. Mawi dah banyak belajar dan berusaha bersungguh2, mungkin dorongan magic daripada Cikgu Linda? Wahahahahah. But still, blom ade cabaran yang lebih. Simple je. Tau laa korang, nanti kalo Cikgu Corrie datang...haaaaa. Mampuih kena kerjakan! Ngeh3...

The Elimination

Image hosted by Photobucket.com

Tak terkezut. Aku dapat banyak sms yang sangat berpuas hati dengan penyingkiran budak nih. Macam mase Elliza kuar, I was like rase sayang jugak budak macam diorang nih. Berbakat besar but personaliti memang terbukti lacking sangat2. Dah tak bole buat ape2 dah. Tak bole selamatkan dah. Kalo diorang dah tak bole kawal the true colours of themselves, nak buat camaner lagi kan? It was their choice untuk mengontrol diri sebaik mungkin, atau main belasah aje tak pikir ape2 dah. Yes you have to be honest dan tak plastic but it's still a competition kan? Wahahaha....Terpulang kepada diri masing2 laa. But nape dia sangatlaa cengengnya? Nangis tak hengat. Elliza pon tak macam tuh. Sian plak aku tengok. But his mom was there untuk mengurut2 dada dan blakangnya. Anak mak rupanya...macam Aidil. Kui3...

Cahaya Tinggi (Highlights)

  • Astro banyak juga berusaha nak buat something interesting i.e Aidil's old film effect, lighting for Yazer's performance etc...
  • Aidil punyer seluar tinggi gile! Kalah bapak aku time dia mude2 dulu...ekekeke...
  • Kaer pon menunjukkan minat kat Amylea, juz like me...Hahaha. Ade backup laa nih...
  • Abang Api Akma macam tak berapa nak reti cakap Melayu je...Orang Siam ke bang?
  • Abang Api lagi - perasan tak dia tergolek dong tuh? Ngeh3...nasib baik tak terbakar bang.
  • Felix nampaknya makin hensem...nape yek?
  • Pelajar yang tersingkir keluar melalui penonton...kurang privacy and exclusiveness sket.
  • Papa Amylea sangat sporting dan pandai berlakon.
  • Lain2 korang bole tambah sindri kat bahagian respond aka comment yek?


Peace Peace Kacang Buncis!

Saturday, June 18, 2005

Ha...Ha...Tak Tahu : The Vid!

Wo!

This is what I call a video clip. Nampak laa usaha murni dan titik peluh yang betul2, nak buat sebuah video clip yang layak dipanggil video clip. Adam betul2 bernasib baik sebab lagu nie yang dicipta oleh KRU (Edry), and untuk melengkapkan package Yusry buat plak videonya. This is a strategy yang selalu dibuat KRU. Let's take a look...

Image hosted by Photobucket.com
Adam with hairstyle yang lain sket, no rambut belah dua (Kaer cakap, padahal belah tengah)

Image hosted by Photobucket.com
Trend masa kini, yang feature seorang selebriti pompuan as a model. Sazzy's cute!

Image hosted by Photobucket.com
Makin penuh video clip nih ngan tambah duo rappers yang baru nih. Looks like Too Phat huh? Sorang tuh memang macam Malique la. What's the name again?

Image hosted by Photobucket.com
Makin penuh lagi...dengan Es D Co. Kesian laa, kasik laa chance kan. Dah la project kena postpone. The steps are so familiar, but they got the X-Factor dowh.

Image hosted by Photobucket.com
Cool huh? Memang laa konsep nih dah biase kat Hollywood, but it's good. Bukannya biase orang Malaysia buat video clip canggish camni.

Image hosted by Photobucket.com
Main PS huh? Macam game yang nari2 tu laa kira. Bole tuka costumes and all that. But sape lagi dua orang tuh ha? Selebriti gak ke?

Image hosted by Photobucket.com
We've Got It Goin' On...tue kan tajuk lagu Backstreet tuh?

Image hosted by Photobucket.com
All da boyz, laughing at Sazzy yang rupanya dimainkan gak.

So the concept dalam 'cerita' nih ialah, boyz or girlz, dua2 bole main2kan spouse diorang anytime! Heheheh...

They're On Vanilla Coke!

Yikes!

Farah, Adam, Zahid and Linda sekarang boleh ditatap kat tin minuman and bottles Vanilla Coke. Aku malas nak taip panjang2 sebab connection internet right now macam mengong. Takde mood dah nak online. nanti dah okey aku sambung...

Image hosted by Photobucket.com

Log on to www.vanillacoke.com.my

Friday, June 17, 2005

Scandals & Politics Part Three...

Sigh...

Image hosted by Photobucket.com

Please Bring back The Magic...

Semua orang dah tengok the Diaries. Masing2 ada penilaian sendiri. Persoalan yang timbul, dimanakah magik yang selalunya kuat pada musim2 lalu, di AF3 nie? Ramai yang berkata, mase tengok AF2, mereka boleh lupa AF1 sekejap. Tapi bile AF3 ditonton, kenape tak boleh lupa AF2? Apa silapnya? What is lacking? Friendship, the bond, ikatan yang kuat itulah yang semakin hilang. Something yang sepatutnya semakin kuat kenapa semakin lemah dan terlerai?

There's a lot of possibilities dan hipotesis yang dibuat. Mungkinkah hadiah yang lumayan dan fame yang dikejar2 oleh mereka semakin mengaburkan mata masing2? Adakah semangat juang dan daya saing yang terlampau telah menghilangkan semangat kekitaan, ikatan kekeluargaan yang selalu disebut2 dalam siri AF nih? Sifat mementingkan diri sendiri makin tebal? Aku-Aku, Kau-Kau, itu yang mereka fikir? Kau orang kampung, aku orang bandar, tak boleh 'masuk', itu yang dalam fikiran diorang? Aku lagi tua, aku lagi matang, apa yang kau tau, itu yang diorang gembar-gemburkan?


Mungkin, inilah yang membuatkan AF semakin real, sesuai dengan konsep realiti TV. Tapi adakah ini yang kita nak, untuk jadi bintang ciptaan kita? Mungkin tak ini semua hanya rekaan? Diorang hanya berlakon? Sanggup ke diorang memburukkan imej sendiri semata2 nak menghidupkan rancangan nih? Aku tak sanggup. Bayarlah banyak mana pon, dignity perlu dijaga. Sesiapa pon aku rase tak sanggup. Mungkin ini salah satu jawapan bagi mereka yang rasakan diorang nih berlakon...

Kalo diorang tak berlakon, apa yang membuatkan diorang semakin lupa diri? Diorang lupa kamera ada di sana sini? Mengapa sampai berlaku pergaduhan? Ego. Itu benda yang ko buat macam mana pon, benda tu lah yang paling melekat dalam diri. Itu lah dia benda yang telah merosakkan Akademi Fantasia...

Image hosted by Photobucket.com

Realisme Mengatasi Persahabatan?

Satu benda yang tak lekang daripada sifat manusia, lebih2 lagi, orang Malaysia, orang Melayu (no offence, aku pon Melayu), mengumpat, menghina, merendah2kan orang lain, dan menikam dari belakang. Ask yourself, pernah tak korang buat salah satu? Paling lekeh pon mengumpat laa ye tak? That is the realism yang ingin dipaparkan dalam musim nih. Itulah yang produser nak, sebab musim2 sebelum nih, tak ada pon. Semuanya indah belaka, dengan semangat kekeluargaan yang cukup kuat. Tapi bila realisme mengatasi persahabatan, the effect adalah long-term...

Kat dalam tuh, kalo diorang buat perangai tapi banyak penyokong, bila dah keluar, boleh ke carik makan lagi? Okay, kalo laa yakin sangat dengan bakat yang ada (kalo ada laa), tengok laa bintang2 before nih, atau artis sedia ada. Realiti yang lebih real ada di luar sana. Can you just play well? Tidak. Ego lah penghalangnya. Busuk hati lah penyebabnya. Dengki lah pemusnahnya.

The Characters and The Drama

You've seen it, you've heard it, apa yang berlaku kat Elliza. Dengan Diari2, Xtra, dan mp3 umpatannya tuh. Attitude is the biggest quality yang dinilai penonton. Now, it's maybe Reza's turn!

Apa yang berlaku di Diari? Kenapa Reza marah Amylea? Kenapa Reza bergaduh dengan Idayu? Kenapa budak2 laki tak suke Amylea? Betul ke semua budak lelaki tak suka Amylea? Kenapa Reza terlalu bersifat diktatorisme? Kenapa Reza berlagak ketua? Kenapa Idayu kasar? Banyak lagi kenapa....

Bagi aku, Reza yang berlagak 'abang' di Akademi, adalah patut juga. Sebab macam mana pon, kite kena ada seseorang yang bertanggungjawab dalam sebuah kumpulan. Kat mana2 pon macam tuh. But one thing, abang itu juga manusia biasa. Manusia, banyak kekurangannya. Ego Reza yang membuatkan dirinya bersifat diktator telah sedikit sebanyak memberikan kesan yang buruk kat imejnya. Now, orang makin lupa dengan latahnya, dengan lawaknya, kerana egonya. Kerana sifat kasarnya. Kerana lagaknya. Salah langkah cik abang kita, boleh terkeluar.

Kenapa dimarahnya Amylea sebab menegur benda yang betul? Dapat kita lihat, how imej tak membawa apa2 maksud dengan karakter kita. Amylea yang berimej westernized, penyanyi kelab, tapi still anak abah. Ikut nasihat abahnya, jaga tingkah lakunya, fokus dengan pembelajarannya. Reza, berimej lawak, sederhana, bertanggungjawab, but se what have he done. Berpeluk2 lelaki-perempuan dah menjadi isu besar lepas AF1 dulu, so follow the rules. Sepatutnya Rezalah yang menegur Aidil, bukan marah balik orang yang menegur Aidil. Ironiknya, Aidil relax aje!


Kemudian, dengan Idayu. My otak memberitahu yang Idayu sebenarnya PMS ari tuh. (Hahahahahahaha....Jahat, jahat) So wrong time wrong place, Reza berlaku kasar dengannya. Dengan sifat kasar Idayu jugak (plus her PMS) mana tak bengang pompuan tuh! Macam apa yang kita selalu tengok kat 3R, respect adalah benda yang selalu lelaki take for granted dan terlepas pandang dengan pompuan. He should respect every single manusia yang ada kat situh walaupon dia yang paling tua.

Sebenarnya, from there, the magic of AF beraksi lagi. Idayu ke betul, Reza ke betul, if you played wrong, you'll pay. Idayu jugak mendapat kesan daripada insiden tuh. Dengan menunjukkan the dark side of you dalam Diari, sedikit sebanyak imej akan terjejas. Dan Amylea juga, sebetul mana pon dia, pengundi2 kita terdiri daripada pelbagai lapisan masyarakat. And don't expect them to be so smart....

Play wisely...

Monday, June 13, 2005

Gempak Selebriti Astro KL

Clap clap clap...

Mula2 dulu aku ingatkan mase Astro promote Gempak Selebriti Astro nie diorang nak challenge Sure Heboh by TV3, but these two events memang totally different. Walaupon GSA dibuat secara sederhana dan kecil-kecilan, tapi still meriah. Berbeza dengan Sure Heboh TV3 yang sememangnya havoc, heboh dan tak lupa, crowded!

Sabtu (NZ Curry House)
Selebriti : Farah, Saidatul Erma, ThreeFlo, Isa, Shiha, Azlif

Image hosted by Photobucket.com
Farah dengan junior2nya nyanyi Hanya Memuji. Isa was still malu2 there...

Image hosted by Photobucket.com
Farah and ThreeFlo, lagu Di Mana Cinta a.k.a Where Is The Love. Suara Hunny memang besar...

(Dalam masa yang sama kat Ampang Point ade Zahid, Anding etc...But memang takleh nak buat coverage laa, priority to Farah kan)

Ahad (Ampang Point)
Selebriti : Farah, Saidatul Erma, ThreeFlo, Isa, Shiha, Azlif, Jimmy, Linda Jasmine, Elliza!

Macam ape yang diexcpect, Elliza memunculkan diri kat AP nih. But dia datang on the second session.

Image hosted by Photobucket.com
Again, Where Is The Love by Farah and ThreeFlo.

Image hosted by Photobucket.com
Persahabatan Senior-Junior...

Image hosted by Photobucket.com
Elliza muncul dan disambut dengan sorakan yang meriah. Nyanyi Can't Fight The Moonlight dan join ramai2 nyanyi skali after that.

Image hosted by Photobucket.com
Autograph session. Dua budak cute bersama2...

Image hosted by Photobucket.com
Special untuk mana2 fanz Elliza a.k.a AKP dan banyak lagi nama2 utk dia...huehuehue. Nampak cute bila dia behave dengan sopan santun...

Sunday, June 12, 2005

Konsert AF3 02 : Hadapilah Realiti!

Fewh...

Update lambat sebab pegi join Gempak Selebriti Astro kat Ampang Point & NZ Curry House, kedua2 hari Sabtu dan Ahad. Sempat buat promotion for Farah's album dan sambutan memang menggalakkan. But that's the lain story. Nanti lepas review nih barulaa sentuh bab tuh.

Okay, let's get it started. The second concert of AF3, or maybe aku bole panggil the first concert balik, sebab format baru hanya dipakai di konsert nie? Call it whatever yang kita mau, apa2 pon realitinya bermula pada konsert ini! Debaran baru bermula, the game baru hangat, dan budak2 tuh baru tersentap. Penyingkiran ialah satu step untuk menggerakkan sesuatu permainan, bukan hanya menghangatkannya...

Apa2pon, news awal yang aku dapat ternyata kebenarannya, iaitu proses penyingkiran memang berlaku di konsert nie, dan suatu kejutan yang melibatkan artis AF memang benar2 berlaku. Thank God kezutan tuh kena kat my fav Amylea, sebab aku takut Astro menggunakan Farah untuk gimik Puteri Fuad. Thanx Pakcik for the hint, walaupon kabur benar clue yang diberi. Kuikuikui...

The Show

Image hosted by Photobucket.com

Idayu - Superstar
Sayang sebab vokal mantapnya tak digunakan dengan sepenuhnya, mungkin sebab lagu nih memang tak sesuai dengan vokalnya, ataupon suasana konsert sendiri yang tak seswai? Masa latihan di Diari sedap je. Mungkin aspek persembahan yang banyak affected this gurl's overall performance sebab showmanship dia pon tak berapa outstanding. Tapi apa2 yang disampaikan daripada Idayu sememangnya tak menghampakan. Still okay. Mintak2 next week dapat ballad sebab vokal dia sangat superb nyanyi slow number.

Image hosted by Photobucket.com

Kefli - Mungkin
Masa hari dia dapat lagu nih, I was thinking like what the hell kan? Mamposlaa dia dapat lagu nih and maybe dia bole terkeluar. Sangat bahaya nyanyi lagu Abang Anuar. But last nite, his show tidaklah terlalu menghampakan aku. Sememangnya, tak sebagus anak Pak Zain tuh (yup memang jauh laa beza kan?) but it wasn't that horrible. Aku sebenarnya expected worst! But it came not that teruk sangat. Macam ape yang dijangka, takkan kedengaran pengklonan style Anuar Zain sebab Kefli ada his own voice. But some parts pitchy dan mase part kemuncak lagu nih, which is mase dekat2 nak abih, dia tak naikkan lagi feel lagu nih dan tak tarik betol2. Maybe sebab dia memang tak mampu laa kot...

Image hosted by Photobucket.com

Elliza - Aku, Dia dan Kamu
Dalam latihan mungkin lebih baik vokalnya, sebab kat konsert lontaran suaranya tak begitu dinamik. But it was an energatic dan full of attitude nye show. Memang feel ngan lirik lagunya. But sometimes macam dia ulang aksi yang sama. Mungkin sebab liriknya juga berulang. Sketsa yang ditampilkan mungkin memang memberikan kesan kat Elliza sebab nampaknya Kefli betul2 bermesra ngan Marsha...ekekekek....Marah ke Baby? I like the part yang dia tendang kerusi last2 tuh. Rock tuh...

Image hosted by Photobucket.com

Fuad - Puteri
Same like Kefli, I thought that budak nih goin to spoil the song and the whole show. But it was all fine, except for the over-expression. Bilakah part yang Fuad tak over? Macam dia over 24/7 lak rasenya. Tapi aku memang dapat maafkan segala expression dan herot-berot muka dia dan lerekan senyum senget dia tuh, becoz the vocal memang tak menghampakan. Aku expected lebih teruk but he did good. Itu yang aku suka. Budak nih memang ada talent, cuma kena polish up personality dia. Nampak show-off, gimic sana sini, dan sedikit irritating. Dan please jangan gune gimik Farah tuh lagi....

Image hosted by Photobucket.com

Amy - Sesalan
Keciwa. Bukan konichiwa ye, kecewa. Budak berbakat besar menyampaikan persembahan yang kurang memberangsangkan daripada pelajar2 yang bukan favourite. How come? Lagu nih mungkin juga memberikan kesan, sebab berlaku kekeliruan dan percanggahan antara lirik ngan irama. Juga melodi nya takde klimaks dan nampak flat. Tapi tak patut laa kalo Amy buat dengan sambalewa je. Where's the moves? Kaku je. Dan keunikan dan kekuatan vokalnya tak dieksploitasi dengan maksimum. Sayang...hope next week dia meletup vavavoom.

Image hosted by Photobucket.com

Yazer - Sejati
Aku dah start bohsan dengar Yazer nyanyi rock aje. 3 minggu berturut2 tau! Bajet next week dapat memang jauh ngan porte dia. Dondang sayang ke...wakakak. Anyway, the show was quite good. Memang dia mempunyai feel rock yang agak baik. Dapat diterima semua lapisan masyarakat. Dan mata dia sememangnya mesmerizing. Tak perlu buat macam Azlif The Pontianak Jantan tuh. Vokal pon okay dan showmanship juga okay. (Asyik okay je...dah memang tiga minggu same je....camaner nak comment lain?)

Image hosted by Photobucket.com

Amylea - Asmara
I'm not being bias but...It was the best show of the nite! Aku bersyukur sebab my favourite memberikan sesuatu yang sangat istimewa. Tak sia2 aku lobi dia kat member2 suruh vote...ekekekek. Segala liuk-lentuk, gerak badan, dan cara interaksi dia sangat astonishing! Walaupon vocally taklah mencapai tahap optimum, tapi bila dia memberikan sebuah showmanship yang bagus, orang dah tak berapa pandang sume tuh. This is the real performer, kalo itu yang M. Nasir nak carik. Dan macam comeback Kaer, bile a student memberikan yang terbaik, akan ade laa kezutan. Farah, Zahid and Nana masuk sebagai backup dancer tanpa disedari orang ramai (kecuali bagi sesetengah orang yang dah agak atau perasan badan Zahid yang kembang tuh) dan hanya disedari lepas abih lagu. Then a free promotion for the debut album from Farah - Antara Dua bila Amylea dihadiahkan sekeping CD tuh.

Image hosted by Photobucket.com

Image hosted by Photobucket.com

Aidil - I Don't Wanna Miss A Thing
Tak seswai kalo everybody expected a rock performance daripada dia, sebab aku sendiri dah agak dia akan memberikan sentuhan ballad kat lagu nih. A quite nice blend. Tapi memang laa tak cukup mantap untuk membuatkan orang suka. Orang anggap macam juz another show to watch je. Ade sedikit pitchy dan feel pon tak cukup so that macam takde connection antara dia ngan penonton, walaupon dia pandai gune mate dia pandang camera. Patutlaa kawan aku sorang pompuan nih suke gile angau kat dia. Hope dia dapat improve segala2nya lepas nih, coz personality dia tak laa dibenci sangat dah, coz kat diari dia okay...But u have to now how to impress people.

Image hosted by Photobucket.com

Ekin - Joget Sayang Di Sayang
Satu lagi performance of the nite, tapi tak sepenuhnya daripada diri Ekin sendiri sebab yang menghavockan show nih ialah Felix yang ternyata naturally funny. Selenge aje dia menari kat atas stage tuh. Ekin's voice sometimes boleh meruntun jiwa sebab mendayu tapi for this song taklaa superb but it was good jugak. Walaupon sedap tapi macam tak kedebaboom sangat. Don't know why. Gerak tari dia mase latihan lebih bagus rasenye daripada kat konsert nih. Ape2 pon memang dialah yang paling lawa sekali atas stage malam tuh. Memang package la. Except for the height...hihihi...

Image hosted by Photobucket.com

Felix - Berjuta Batu
Mak aiih....tebal gile make-up dia. Kelakar pon ade. Hahahaha. Tapi dia nih memang secara semulajadi memang kelakar laa. Segala tindak-tanduk dia menghiburkan. Juz like what the Sultan Melaka of PGL said, weird tapi memang dia nih something. Kita akan tertarik sendiri dengan karektor dia. (Wah, aku dah mula suke Felix...before nih tak pon...pengaruh SM ka? Hehehe) Suara dia macam biasa takde slack. Okay je, berjalan lancar. Part tinggi pon dia buat selamba sambil menari2. Harap next week dia dapat lagi lagu2 yang boleh menghiburkan penonton...

Image hosted by Photobucket.com

Akma - Cahaya
She was very lucky dapat favourite song dia. Lagu KD nie kalo salah orang bawak memang tak sedap. But she did well, really well. Dengan hanya sorang2 atas stage tanpa ada sebarang props dia berani mencuba dengan yakin untuk mendapat the whole dim light dari mula sampai habis, dan dia berjaya! Bukan sebarang orang boleh buat, before nih yang betol berjaya pon the well-known singers namely Abg Nuar, Ning, Misha etc. Dia berjaya mendapat perhatian penonton from the begining sampai habis walaupon vokalnya taklaa betol2 100% marvellous. But memang it was good. Harap dia tak dibazirkan dengan penyingkiran mingguan...


Image hosted by Photobucket.com

Marsha - Ingin Bersamamu
My God she was sexy malam tuh. Mase dia duduk ngan Aznil tue pon, ngan pakai skirt terbelah pastuh boleh plak dia silang kaki lagi. Maunye tak berdarah hidung player2 Malaysia. Begitu jugak ngan performance dia, sexy! Communication dia memang seductive. Segala langkah yang diatur, kaki yang dihayun, bahu yang digoyang lembut, dan lirikan mata yang menusuk kalbu, semuanya menawan. But that wasn't enough for me to give her high marks. Aku tak tau, mungkin juga teknikal sebab ada yang di stadium dengar suara dia okay, tapi aku yang menonton kat TV dapat dengar yang suara dia memang tak jelas, tak keluar dengan betul. Ada yang kata tekak dia masih dalam pemulihan, lame laa plak proses recover dia. Berapa minggu nih? For me, the auditon clip tue yang membuatkan aku masih lagi menganggap Marsha is something special...Buktikannya next week Marshmallow...

Image hosted by Photobucket.com

Reza - Terhangat Di Pasaran
Sayangnya, aku mengexpect yang Abon akan muncul kat atas stage sebagai gimic. Kenapalaa diorang tak wat camtuh kan? Kasik havoc sket. Maybe sebab tanak Reza terlalu diovershadow sangat. Vokalnya mula2 kedengaran okay tapi makin lame makin tenggelam dan mengah. Tapi boleh dimaafkan sebab lagu asal dinyanyikan oleh 4 orang, setiap verse bahagi2 manakala dia nyanyi sorang dan hanya dibackup di bahagian hujung2 tuh oleh Fuad (yang jelas macam memang betol2 nak overshadow Reza). Nampak benar dia mengah dan tatkala itu laa dia betol2 nampak kecik kat atas stage. But the showmanship was okay. Tak membosankan laa. Tapi hanya nampak he was trying a lil bit too hard, padahal lagu nih simple je...Relaxlaa beb.

Image hosted by Photobucket.com

Mawi - Dari Kekasih Untuk Kekasih
Persembahan yang controversial daripada seorang pelajar yang controversial. Apa yang berkaitan dengan Mawi memang terhangat di pasaran skang nih. Too many pros and contras. Aku terpaksa agree yang memang Mawi banyak juge wat silap malam tuh. But fikir2 memang banyak unsur luaran dan dalaman yang menyebabkan keadaan tuh. The pressure, tanggungjawab, keyakinan, sorakan, first-timer, dan banyak lagi yang ditanggung jejaka nih. Kalo aku pon, aku pon gugup kalo dah sorakan yang sangat laa meriah gile2 dengan bannerz and all that. Tapi ini memang tak bagus kepada penyokong2 die-hard dia yang banyak berhabis demi dia. Lebih2 lagi yang tak fikir pasal apa2, kecuali nak sokong dia. Bole lari tau peminat2 tuh. Harap dia dapat prepare himself dengan lebih baik next week. Sayang kalo peminat ramai tapi banyak buat slack...

Image hosted by Photobucket.com

Menuju Puncak Version 3.1
Tak pernah plak aku tengok orang ramai gelak2 tengok the students tuh nyanyi and nari lagu tema nih. Obvious bila nampak budak 3 orang tuh (Zahid, Farah and Nana) kat bawah gelak2 dan orang sekeliling diorang pon same. Ini terjadi bile choreography nya jadik berterabur, dan tumpuan plak kat Mawi yang agak kayu jati dalam bab nari2 nih. Dia memang lambat dalam beberapa milisaat untuk setiap gerakan. Dan students yang lain2 pon macam tak bersungguh2 nak buat yang terbaik. Buat mase nih aku masih respect dengan AF2 sebab diorang are still the best dancers of all generations of Akademi Fantasia...

The Elimination

Image hosted by Photobucket.com

Ape kena dengan Astro, nasib baik aku tak campak TV keluar via balkoni. Boleh plak tengah hangat2 stop live buat Berita Astro? Dahlaa Berita Astro tuh macam xde impact pon. Nasib baik belom sempat aku angkat TV tuh dia sambung balik. But it as quite horrible sebab terlalu rushing. Terus umum Elliza is the one kuar. Orang2 yang di sekeliling aku yang majoritinya anti-Elliza melonjak gembira, but I was tergamam there. Don't know why, adakah aku dah mula fallin kat budak comel tuh? Based on performance dan talent, she wasn't supposed to be out last nite. Terlalu awal. Potensi dia besar. Tapi ini Akademi Fantasia, where all things are possible, dan bakat bukannya satu2 nya perkara yang dinilai. Personaliti Elliza yang membuatkan orang semakin muak lalu stopped voting for her. tapi sayang la, she can go far. Takpe, dah kuar senang lagi. Banyak show dah boleh dapat...hehehe...Ahad tadi nie pon dah buat show kat Ampang Point...

(Sumber foto asal daripada Astro - Akademi Fantasia)