Sunday, June 05, 2005

Konsert 01 AF3 - Prapp!

Prapp!

And expectable surprises...(Ditambah dengan update terhangat JoeKlubbKidd, JuanDanza and SultanMuzaffar) I was really confident yang kezutan ini akan dibuat...money matters....

What is Prapp! actually? Aku tak tau kalo itu trademark yang mereka cipta sendiri ataupon memang dah lame ade but aku yang tak tau. But it can represents the word KANTOI. And it also can represents this first concert of Akademi Fantasia 3. Not so great, please try again.

Mungkin konsert semalam dimasukkan ke dalam Malaysian Book of Records sebab konsert nya memang lame, quite exhausting but tak terasa sangat sebab sume orang excited. The atmosphere yang wujud, walaupon korang tak pegi pon Stadium Melawati memang hangat. I bet sape2 yang pegi semalam balik umah confirm penat nyer. Ia consume energy dan aura dalam diri anda, especially if you're a Mawi or Marsha fan...

Aku rasa lebih teruja menonton persembahan daripada 8 orang dropouts tuh than the 12 students itself. Yup, maybe sesetengah daripada 8 of them memang tak bersedia or tak berapa all-out, tapi still it was a good show to watch. Anyway congratulationz to Mawi and Marsha. Selamat datang ke Akademi Fantasia 3!

Image hosted by Photobucket.com
Fuad - Pop Yeh Yeh
Over-confident again. The pitch was there but not clear enough. Tak berapa sedap dihadam. Cuba meraih perhatian dengan menggunakan Aznil but that is not a good thing to do kat konsert pertama u know. Terlalu berbau Zahid, memang nampak cuba menjadi klon. Tamak dengan rapping atau takde sape2 lagi yang tau rapping. Because of over-excited, over-confident dan over-load rapping yang terus menerus sampai mengah, berpeluh2 jadinya ko Fuad. It was a quite good show, not a good singing. Namun showmanship yang bagus. Relax Fuad, relax...

Image hosted by Photobucket.com
Elliza - Elegi Sepi
Vokalnya agak unik. Kasar tapi bagus. Cara pembawakannya original. Ekspresi muka good, seksi dan memang ade feel. Tapi tak berapa all-out, and takde kick sangat. But style dia menyanyi memang aku suka. I'm her fan actually, tapi please Elliza, jangan buat aku makin jauh denganmu. Penonton2 mula naik muak dan meluat dengan budak comel nih. Personaliti merupakan faktor utama dalam AF, kedua baru bakat. Please Elliza, fix it.

Image hosted by Photobucket.com
Yazer - Ready For Love
Adalah ini Bo Bice Malaysia? Tak sampai tahap Bo lagi. Quite good show, vocal masih perlu diperbaiki lagi. Energy ada, style ade, attitude pon ade. Orang jadi tertarik nak tengok showmanship dia. Kudsia pulak nampaknya macam dah jumpe favouritenya...Anyway, good luck Yazer. Baiki lagi ape yang patut. There's still a long way to go. Anything can happen.

Image hosted by Photobucket.com
Amylea - Inikah Cinta
I was expecting more from my favourite. Tak tau ape yang silapnya, macam ade saja yang tak kena. Tambah pulak dengan terlanggar seorang dancer. Anyway memang style vocal dia aku suka. Dia bole improvise lagi tapi maybe dia tanak overdoing it. Choreograph dengan penari kadang2 tengok macam best plak. Ade attitude. But still, tak all-out. I want more next week!

Image hosted by Photobucket.com
Kefli - Nur Kasih
Bunyi dia macam Khai laa. Teknik nyanyian dia yang membuatkan dia kedengaran sengau. Kat prelude lagi dah dapat dengar. Persembahan biasa, you can see that kat pertandingan2 karaoke. But hell to technical crews. Macam mane bole cd jumping? Kesian kat budak2 nih baru minggu pertama. Thank God Kefli nie tak lembab. Congratz for that. Anyway, I hope dia enhance singing skill dia.

Image hosted by Photobucket.com
Ekin - Erti Cinta
Aaaaaaahh....cute gile dia semalam. Okay, vocal. Biasa, tak laa authentic sangat but quite good. Lebih tenaga daripada Maya Karin nyer version. Pandai mengawal vokal dan mampu mencorakkan lagu tersebut menjadi lebih cantik. Tapi memang ada bau Kak Siti. Pakejnya juga lengkap macam Siti. Cukup segala2 nya, from look, voice, and personality. Cuma dia kelihatan agak lemah macam Nurul. Be strong!

Image hosted by Photobucket.com

Akma - Nazam Berkasih
Memang experiences teach. Pergerakannya nampak serasi dengan pentas. Kiranya cara pembawaannya kat stage memang dah superb coz she love the stage and the stage love her. Vokal sedap, tapi biasa. Kedengaran macam Syura jugak. Anyway, konichiwa tue rasenya takyah buat pon takpe kot, but it's all on her. Maybe sebab dia tau dia dah takde ape2 nak offer untuk unique attribute, so papehal skang bile kite sebut konichiwa, kita ingat....AKMA!

Image hosted by Photobucket.com

Reza - Roman Picisan
Waakakakaka...Kesian. Memang kejam Astro nih. Mase budak menyamar tuh turun tangga pon dah bley cam dia bukan Dhani. Anyway a good one la for a gimic. Okay, showmanship, good, begitu berkarisma di atas pentas. Mengingatkan aku kat Anding. Walaupon vokal tak berapa bagus, karisma laa yang akan menyelamatkan seseorang performer. Reza sebenarnya memang favourite kerana personalitinya yang agak menarik plus the latah one. Hope bakatnya dapat betul2 digilap di Akademi...

Image hosted by Photobucket.com

Amy - Fallin'
My favourite song from one of my favourite student. Tapi tak berapa sampai. This is the second time dia dah buat slack awal2 lagi on the beginning. Kesian jugak sebab again, technical crew yang sangat tidak membantu tuh lambat masuk music. Hampeh laa. Sume student nak kena dajal ke? Anyway cara deliver Amy a bit different daripada Alicia Keys, good. Dan walaupon WOO! tu ade ramai tak suke, but I think it's good cuma jangan over-use it. She has an almost good package, cume agak berisi sikit je. I see pesona bintang...(*wink)

Image hosted by Photobucket.com
Aidil - Semua Orang Tahu
Lagu nie aku suke, even my dad pon suke Rem. Suara Encik KK nie seswai actually dengan lagu nih. Kalo kita tak pernah kenal dengan dia, tak tengok muka dia, dengar dia nyanyi, okay sebenarnya. But the showmanship was awful! Kaku. Tak kena langsung. Takkan laa ko mampu nari tarian poyo aje? At least move laa sket, ini macam nyanyi lagu Adam Ahmad plak. Then, the lentik tangan tarian ayam katek plak, tak perlu laa. Please...i think you're really talented man. Main piano selambe je sedap plak tuh. You'd better jadi musician. Good luck laa Aidil KK...


Image hosted by Photobucket.com
Idayu - Percayalah
Maybe penyanyi terbaik di AF3, tapi itu tak cukup. Personaliti yang utama bagi pengundi. Apa pon, nyanyiannya bagus. Terang dan jelas. Agak berjaya membuang imej Siti Nurhaliza pada pertengahan lagu. Teknik juga bagus, dan improvisenya minima. Cukup laa tuh kan. Tapi build up your personality gurl. Dan aku dapat hidu bau2 bongkak kat mukanya. Berkemungkinan senang lupa diri kalo tak selalu diperingatkan...di mata aku laa. Tak setuju takpe laa.

Image hosted by Photobucket.com
Felix - Tiada Lagi Kidungmu (Gambar Ihsan Klubbkidd)
Aku takut sangat masa dia dapat lagu nih. Tinggi gile lagu nih, boleh ke dia sampai? Again and again kat diari, memang macam derita dia. But i was so relieved last nite, dia skali lagi buat muka selamba dia tuh dan tarik tinggi...gooooodd.....Nasib baik laa. Dia nih sangat unik dan memang digemari kerana keunikannya. Pasal tuh undian kat atas je. But beware....Prince Mawi is coming. Competition now begin....

Image hosted by Photobucket.com
Menuju Puncak Version 3.0
It's a no no for me. Mungkin sebab masih nampak berselerak lagi, belom kemas. Tapi memang laa, sebab kat AF2 dulu steps dia memang dah mencabar untuk dibuat dan ditonton, so kali nie Cikgu Fathee buat simple2 macam dah tak berapa best. Nampak RTM, macam koreograf budak sekolah pon ade. Mungkin Corrie patut dijemput balik. I tell you Chinese is good untuk dijadikan cikgu. Bukanlaa nak kata cikgu berbangsa Melayu tak bagus, tapi daya desakan dan demand cikgu2 berbangsa Cina membuatkan pelajar2 more motivated dan bersungguh2. Tambah2 lak AF3 nie mewah semacam. So kena push sket laa. Mungkin minggu pertama nie dia kasik simple kot. So tunggu jelaa next week...

The Kezutan....

Image hosted by Photobucket.com
Semua dah tahu kejutannya, so takyah nak tulis. (Penat sebenarnya nak taip lagi...) The 8 dropouts yang dipanggil untuk bertanding semula. For me itu bukan bertanding, because my instinct memberitahu dengan kuat yang Mawi and Marsha memang dah kompem masuk laa. Market maa. Desakan peminat mereka memang dah kuat. Money speaks. Sape ada market yang tinggi, dia masuk laa. Apa susah. Tapi aku betul2 tak kesah kalo sape2 masuk antara lapan2 tuh sebab diorang sume enjoy untuk ditonton, lebih enjoy drpd menonton yang 12 tuh!

Diana - Pilihlah Aku
Budak kecik nie sebenarnya memang berkeyakinan tinggi dan betul2 determined nak masuk AF. Macam yang dah diperkatakan sebelum nie, vokal dia okay, besar dan unik kalo nak dibandingkan dengan yang lain. Okay maybe klon Indonesian sket, but okaylaa daripada klon pnyanyi dalam Malaysia sendiri. InsyaAllah dia ada rezeki kat luar.

Haider - I Live My Life For You
Good. Suaranya ada kualiti. Macam mane nak describe...Simple Rock? Maybe laa. Bau rock dia nie takyah nak teran2 atau jerit2 tapi dah ada bau rock, itu yang bagus. Ramai jugak yang telah bukak mata dengan kemampuannya.

Image hosted by Photobucket.com
Marsha - Awan Yang Terpilu
Dia bawak lagu nie time press conference dulu sket. She can do beter tapi suara tak cukup pulih. Aku hampir2 kecewa tapi bila fikir balik kesihatan dia, okaylaa bole diterima. Dengan lirik di tangan, dan suara yang tak mampu diproject dengan betul2 terang dan kuat, dia nampaknya bersungguh2 juga nak berusaha memberikan yang terbaik. Ada nampak dia mencorakkan melodinya. Apa2 pon aku still suka dengan clip auditon dia yang tayang kat Prelude tuh. Lazat suaranya!

Azlif - Mengapa Perpisahan Yang Kau Pinta
Wahahahahahahha....Pink! Yup, only real man berani pakai pink. Tapi diz one aah, over sket tau. Shades tuh takyah laa bawak naik. Keh3. Suara sebenarnya ade keunikan, tapi nampak laa dia dah tak berharap langsung dengan AF. Tak semangat nak berjuang dah, sebab dah tau dia takkan masuk nye. Rezeki ada di mana2...

Shiha - Andai
My goodness...she's better than 6 orang pelajar pompuan tuh. Suaranya ada style, ada kualiti. Cara dia mencorakkan lagu tersebut juga bagus. Energy ada, tapi sebenarnya tak cukup sebab lagu nih pon tak berapa kedebaboom sangat untuk mengimpresskan masyarakat. Hope dia ade tempat dalam industri nanti...

Isa - Katakan
This one is the favourite selepas Mawi. Vokalnya memang bagus walaupon kedengaran ada sengau but it's good, it's good. Takde apa yang membuatkannya tidak disukai. Everybody loves Isa. Lagu Katakan nie memang laa the right choice of song! Cara dia improvise pon okay, tak kurang tak lebih. Walaupon dia tak buat moves sangat, tapi still a good show to watch. Bayangkan kalo dia ada bakat untuk move macam Zahid....Woww......Good luck buddy!

Rina - Dia
Dia nie pon macam Azlif, dah takde semangat nak masuk sebab dah tau takkan dapat. Tambah2 dah kawin, lagi laa. Tapi vokal dia sedap, kalo dia nyanyi apa2 lagu tak nampak unsur2 clonning. Tapi lagu nie memang laa sangat simple untuk dibawak. Dia bawak pon okay je tapi tak masukkan full energy, soul dan feel laa. It's okay...

Image hosted by Photobucket.com
Mawi - Kekasih Awal Dan Akhir
Paling ditunggu2...semua berdebar tunggu jejaka terhangat nih naik pentas. Semua nak tau lagu apa dia nak nyanyi. Dan nampak dia memang pressure. The whole Malaysian meletakkan a big hope kat atas bahu dia. Dia rase ada tanggungjawab besar. Macam tue laa yang Linda rase dulu, but this one is bigger. Walaupon permulaannya ada terlupa lirik dan macam nervous, tapi it grew. Makin lama makin best. Suara jantannya memang laa membuatkan sume pompuan dalam Malaysia (dan Brunei)terpukau. Good job bro, good job. Dia nak buktikan dia bukan sekadar penasyid, tapi blom cukup. Tunggu laa dia dapat lagu rap. Haa....

Conclusion

- Astro pandai buat duit. Astro pandai buat drama. Tahniah Astro.
- Pen2 yang patut digunakan pengkritik dan juri takyah ada pon takpe. Bukannya gune pon. Kertas kosong je...
- Astro makin kaya dengan persaingan undian untuk peserta Sabah Sarawak dengan Mawi.
- Kod Emoticon/Web sections untuk Mawi dan Marsha still belom ada.
- Crew teknikal konsert memang hampeh. Sound system laa especially. (CD jump, lambat masuk..)
- Julung2 kalinya Akademi Fantasia ada 14 orang pelajar...
- Konsert nie antara konsert paling lama disiarkan live kat tv Malaysia...

(Foto2 asal daripada Astro dan Klubbkidd)

10 comments:

scov said...

tak sabo nak tunggu ending review...hehe

RosmanPositivo said...

thanx for the visit scov

Anonymous said...

for your info...baby@elliza tu bkn sengaja buat2 perangai cam manja2 tuh...itu mmg original..dari kecik mmg dah manja...panggil baby lak tuh..anak bongsu...so kat af3 tu mmg diri dia sendiri...bkn cuba utk jadi org lain atau saje nak mengada2..tak hipokrit.

RosmanPositivo said...

i know..pasal tue aku ckp aku fan dia...dan aku cakap penonton yang muak dengan dia, bukan aku. dan aku harap dia fix it bukan sebab apa, nak org ske kat dia, so that dapat undian...at least berubah kepada manja yg matured sket...dia ade potensi besar... neway thanx for the comment

Anonymous said...

hi....
nice review..... finally kat cni i found the right word why i x suke idayu... 'bongkak'....i admit vocal dier power....mmg power....but that's it..... even my friends mad at me coz i openly admit i x suke dier....even at stadium pun idayu's supporters jeling2 kat i bila i kutuk dier...hihihi....

BTW until now i x afundi coz i think ISA .....or shall i say the other SIX deserves a place in AF...coz i think kalo diorg ade baru competition ni fair & sq.

predascal said...

hmm...well, everyone has a right to support whoever they want...sbnrnya, utk bersaing secara sihat bg all fans, everyone buleh suarakan pendpt kenapa diaorg minat bintang pilihan mereka....yg jd gaduh tu, bila u x minat someone, u kutuk2 org tu...itu yg asik bertikam lidah tu...why not try to prove that ur star is a star...bukannya mengutuk org lain...soal they all akan jd bongkak ke, ngada2 ke...itu hak diaorg sendiri...org yg ada perangai mcm ni, xkan lama...so, nak sakit ati watpe? baik duk diam2, support ur star...or pray for them....AMIN! org xnak tau kenapa u x minat somebody, becoz itu sikit sbyk membuka keburukan sendiri...yg org nak tau,apa kelebihan bintang pilihan u....pikir2kanlah...

Elf said...

Komen yang simple tapi jujur! Tahniah! Baru seronok baca, tak suka yang meleret leret.

RosmanPositivo said...

thanx elf. appreciate it.

waiem said...

yeah nice ribiu :)

RosmanPositivo said...

wah..waiem nih...org fofuler dtg melawat sini yea...huhuhuh