Wednesday, June 01, 2005

Scandals And Politics In Akademi Fantasia 3...

Playing The Game...

When you're in the hottest reality tv show, you have to know how to play. But that's not just it...
Dua cara untuk bermain : Skandal dan Politik...

Tapi permainan ini memerlukan skil dan special techniques : honesty, being humble, being everybody's sweetheart.

Image hosted by Photobucket.com

Awal2 lagi, kat Tirai AF3, Astro dah pun merancang satu (atau beberapa) skandal yang bakal dipilih oleh penonton untuk menjadi The Hottest Couple(s) in Malaysia, juz like before nih : Vince - Liza, Burn - Nana, Khai - Rosma - Zarina, Farah - Adam, Farah - Zahid etc...
The most obvious dari mata aku ialah Elliza - Kefli...A simple question : Are they the next FADAM? Based on the looks and personality, memang nampak laa yang diorang bakal mencetuskan fenomena tersebut sekali lagi...


Sama ada ini ditetapkan oleh Astro, atau mereka yang ingin bermain dengan gameplay tersebut, itu aku tak tau. Gameplay sebegini yang paling jujur bagi aku ialah Burn yang terang2 mengaku kepada Mr Freddie dia yang memasang strategi dengan menggunakan friendship dia dan Nana sebagai sebuah skandal. Dan padah baginya, dia terkeluar kerana sebenarnya skandal sahaja tidak menjanjikan undian yang berbondong2. Tapi gameplay ini berulang dengan begitu baik skali kat AF2 yang mana Farah & Adam, dua2 begitu digilai peminat dan sama2 survived hingga ke Final! Sama ada kejujuran mereka yang melahirkan gameplay yang begitu superb, ataupon memang strategi mereka dan Astro yang betul2 membantu.

Penggunaan skandal dalam merancanakan strategi utk survive dalam realiti tv yang memerlukan sms penonton memang agak risky kerana selalunya hanya satu pihak yang selamat. Macam AF1, hanya Nana yang mendapat benefit dalam skandalnya dengan Burn dan dapat bertahan agak lama. Namun Farah dan Adam bernasib baik kerana pasangan ini nampak begitu serasi dan masing2 mempunyai peminat fanatik yang tersendiri. Namun kali ini, Kefli dan Elliza aku tak dapat nak 'tengok masa depan' mereka, sama ada dapat bertahan atau tak...

Image hosted by Photobucket.com

Seperti yang aku taip di atas tuh, you have to know how to play the game, but that's just not it. Fuad bagi aku dia memang arif what he have to do in Akademi. Dia tahu bagaimana mencuri perhatian, menjadi centre of attraction, but he cannot deny that somehow dia quite irritating, or maybe he's trying too hard. Kalo terlalu mencuba untuk attract pengundi, you'll look desperate man! Macam ko dah takde ape2 yang istimewa to offer to industry. It's good untuk cuba sedaya upaya meraih sokongan peminat tapi juz lay back laa. Relax. Mungkin pada minggu2 awal nih dia setting otak dia untuk menjadi Zahid, untuk menjadi gilaan gadis2 remaja. Maybe minggu2 seterusnya dia akan lebih relax. I hope so. Coz he's a good performer (not singer)
(Joe Klubbkidd must be mad at me rite now...kikikik...Sorry Joe)

Image hosted by Photobucket.com

This two guys is the men of the match, untuk waktu ini. Both of them are not trying too hard but trying to be themselves macam apa yang telah dinasihatkan. Yang lain2 juga memang berusaha menjadi diri sendiri tapi camera2 telah memplastickan mereka dalam masa2 tertentu. Dua orang jejaka ini berjaya memperlihatkan natural side of them, sama ada natural itu dibuat2 atau memang btol2 natural tak tau laa. (Bole ke buat2 natural? Bole kot...) Kalo laa mereka buat2 natural, then they are the best players in this game. Kalo diorang mmg natural, then they are really lucky...

(Gambar asal daripada Astro - Akademi Fantasia)

5 comments:

Daniel said...

I am a Blog virus. Copy me into your blog & link back to the blog you contracted the virus, leaving a comment to link to yourself.

Daniel said...

I don't really get whats being said, but the chick at the top is Hot!

Anonymous said...

This is very interesting site... » »

Anonymous said...

You have an outstanding good and well structured site. I enjoyed browsing through it Zyrtec coupon or rebate Custom isuzu rodeo sub woofer

Anonymous said...

I have been looking for sites like this for a long time. Thank you! video editing schools