Wednesday, July 06, 2005

Rojak Punya Entry Kali Nie

Hulla Hulla Hoop...

Peringatan : Entry kali nie memang rojak sket. Takyah bace kalo tanak. Terima kasih.

One : Album Tour

Macam2 gak benda yang terjadi minggu nie. Sampai nak buat entry konsert ari tuh pon tergendala sket. Pegi Ipoh untuk promotion album Farah ngan Zahid. Berkesempatan jual skali CD Farah. Boleh tahan jualannya skang. Tapi company tanak declare jumlah jualannya buat mase nih. Maybe diorang akan buat official declaration nanti kot.

Ramai gak yang memeriahkan Megoplex tuh. Plus ade Billion Supermarket bukak kat situ. The crowd mmg gile fanatik. Menjerit2 bila artis datang. Ade gak si Shiha ngan Isa buat show skali. Wahwahwah....Isa dah makin smart skang dowh. Adelaa sket buat touch-up tuh. Yelaa, dah ade name skang, penampilan kena jage. Peminat dia bukan sikit, malah aku tak takut mengatakan yang fanz dia mungkin sama banyak atau lebih banyak daripada budak2 yang ade kat dalam Akademi, atau yang pernah ade :P

Two : Fotopagesku...? Multiplyku...?

Aku nak post gambar2 kat situ, yelaa, pics terbaru diorang kan. Tapi Fotopages yang aku harap2kan memang makin hampeh lak skang nih. Asyik under maintenance ajek. Aku baru je semangat nak banyakkan koleksi gambar2. Yelaa, aktiviti banyak, alang2 gunakan peluang untuk share pengalaman and benda2 dengan masyarakat. Haa, bagi mereka2 yang belum tau, Fotopages sebenarnya degrades/deduct the quality of our images!!! So bagi gambar2 yang cantik, bole jadik tak berapa cantik rupanya bila dah upload ke situh. Patutlaa aku tengok lain macam je gambar yang aku upload banding dengan original pics. Hisy, apa dah jadik ngan Fotopages nih??? Bengang aku!



Nasib baik aku dah prepare dengan Multiply, sebuah website agak cambest gak. Dia mencantumkan konsep blog dan photopage/photoblog. Juga terdapat video dan file2 multimedia sharing skali. Baguih kan? Interface nya agak friendly tapi mungkin bagi mereka yang belum biasa bole confuse, tapi senang je nak paham. Aku jugak dalam usaha nak explore TextAmerica dan gunakan blogspot sebagai photoblog. Tengoklaa yang mane berhasil dan memuaskan...

Three : Kuih...

Minggu nih aku dapati aku makan kuih dengan portion yang lebih daripada makan nasik. Pisang goreng, cempedak goreng, aiskrim goreng, kopok lekor, dan cekoi (tatau nak eja cekoi betol2...betul ke nih?) Dan buat sekelian kalinya, baru aku tau yang cekoi sebenarnya makan dengan sos yang tersendiri! Ya ampun!!! Selama nie aku makan kosong mentah2 je. Ingatkan macam makan doughnut atau croissant. Patutlaa dia tak buat manis2 kan...Hahahaha (gelakkan diri sendiri)

Four : Menuju Puncak Thang

Tengok kat Diari macam dah agak cambest lak, boleh dah follow betul2. Lambat betul bahang dia nak melekat di hati keras nih. Tambah2 skang diorang kat dalam tuh dah makin rapat dan tak banyak hal lagi timbul macam awal2 dulu. Mungkin orang akan sokong dengan mengatakan ini disebabkan penyingkiran the Peace2 Kacang Peas gak. Tatau nak komen ape tapi bagi aku tepukan dan sorak sorai penonton mase konsert ari tuh adalah tak perlu pon. Tak berapa manis dipandang. Walau macam mane pon behaviour mereka kat dalam tuh, kalo bole kita tetap menyokong sebab macam mane pon diorang yang akan mewarnakan industri seni tanah air kita nih. Lagipon, budak2 yang kuar before nih pon tersingkir atas tiket yang sama iaitu ekspresi personaliti yang kurang disenangi masyarakat. Tapi apa2 pon, you decide!!!

Five : Pop Corn

Ari tuh gi tengok War Of The World kat Times Square. Expectation aku agak tinggi kat filem nie, plus ade Tom Cruise kan? Sampai Times Square, kena lepak dulu tunggu Akak Canggish sampai lambat. (Chiss! Lambat tol) Lepak2 kat Dome. Masuk lambat beberapa minutes, dalam 5-10 minit kot. Masuk2 je tengok Tom Cruise tengah cakap2 ngan anak dia si Dakota Fanning tuh. The cinematography was good, dan ceritanya bermula dengan agak baik.



Fenomena alam yang ditunjukkan bole dikira scary gak. Ala2 nak Apocalypse dah. Then kuar robot bagak gile, walaupon turun sket tahap scary tapi bole tahan gak takut balik sebab dia bole tembak laser selamber je kasik mati sume orang kat situ (gengster punyer robot nih) Perjalanan kescaryan tuh bergerak dengan baik sampai Tom Cruise dengan anak2nya lari ke town lain dan robot2 mula bangkit dengan banyak dan dengan selamber dek diorang kasik clear ini Bumi tercinta. Takut dowh.

Banyak jugak tempat2 yang tiga beranak tuh pegi dan pelbagai kesusahan diorang tempuh. But the most mendebarkan mase diorang menyorok kat basement sebuah rumah seorang laki bodoh dan gile hendaknya. Kat sini kepercayaan aku mula turun, dan expectation terus tak sampai. Sebab inilah babak yang paling mendebarkan, tapi kemudiannya menjadi scene yang melemahkan filem ini keseluruhan...


Malas nak tulis banyak, inilah list benda2 yang menurunkan graf cerita nih :
  • Alien turun dengan petir/kilat untuk menggerakkan robot2 sume tuh, tapi robot2 bangkit secara berkala, dan macam mengikut tempat aje. Okaylaa, mungkin strategi...?
  • Semua jenis tenaga mati serta-merta mase alien turun dan robot dihidupkan. Ini disebabkan oleh gangguan tenaga magnetik, mungkin macam EMP. Gangguan yang sangat besar, sampai enjin kereta pon boleh mati dan tak dapat dihidupkan, apatah lagi tenaga elektrik dan battery. Tapi tetibe je mase robot tengah beraksi, ade scene dua orang boleh sedap2 tangkap gambar (sorang pakai handycam) Whut the heck?
  • Kalo plan mereka nak menggunakan manusia sebagai bahan tenaga atau bahan mentah, kenape buat massacre dengan menembak berjuta2 manusia dengan selamber dek je? Okay, mungkin nak gertak kot?
  • Teknologi yang sangat canggih, maju daripada manusia selama berjuta2 tahun (even sebelum manusia wujud di dunia pon) tapi takkan laa tak bole track manusia menggunakan system body heat atau pergerakan (at least macam Predator) Alien2 tuh hanya menggunakan tentakel yang bergantung kepada mata kamera saje.
  • Alien sendiri tak dilengkapi dengan peralatan mengesan manusia kat suit diorang.
  • Alien tak menakutkan sangat, comel lagi aderlaa :p
  • Tempat Tom Cruise menyorok di check beberapa kali oleh alien2, tempat lain tak buat pon?
  • Kalo ikutkan robot bole tembak terus mane2 benda yang menghalang, tapi dibiar aje, macam Felix yang hulurkan telinga untuk Ekin cubit...
  • Teknologi canggish, tapi hanya disebabkan menggunakan darah manusia yang ade bakteria, robot2 sume rosak dan pertahanan terus out....?
  • Bumi terus selamat daripada ancaman diorang the Alien?
What an ending! (this goes to the ending of this entry too)

6 comments:

LiEd said...

Yeah true. I pun pelik kata guna kuasa magnetik tapi apsal tetiba orang ambik gambar alien tu. Overall, it is a good movie. I like Dakota Fanning @ Tom Cruise's daughter. Dasatnyer dia belakunnnn..

Anyway, I like your blog, Rosman. I've been your loyal fan for quite sometimes. Your blog ni nampak very neat. Amazing presentation. Can't wait for your next entry. :)

RosmanPositivo said...

tenkui berry2 much vandetta. really appreciate it. ur blog pon besh gak. baru singgah tadi.

Bibiran said...

Like vandetta I like your blog because of it s neat layout and excellent graphics. Teringin nak blajar from u lah!

As for the movie its just silly. I mean noticed when all the tanks and the copters are all battling the robots? Why cant the robots just use that magnetic field, thunder storm or watever to disable those vehicles again? And its also such a cliche that the keras kepala boy survived it all! And dont even let me go to the ending bit! Well other than that it just was sumptuous special fx orgy.

Oh I found another excellent image hosting place, its www.flickr.com. Its worth a look. Dont mind me, I'm a sucker for all this image hosting stuff, so just drop me an email if you need more info. G'day mate!

Anonymous said...

Keep up the good work
» »

Anonymous said...

I have been looking for sites like this for a long time. Thank you! » »

Anonymous said...

Wonderful and informative web site. I used information from that site its great. » »