Tuesday, December 02, 2008

Entry Rojak. Selesa.

Ha....



Lame tak buat entry rojak. This is the best way to write something spontaneusly. From the head and heart terus ke tangan and it's here. I think I'll be doing this a lot. Most of the personal blogs pon buat macam nie kan. It's just that long time ago this was an entertainment blog. So segalanya harus dibuat dengan terperinci, editing gamba yang jelas dan mengghairahkan etc. Mase tu blog ini boleh dikatakan sumber minor kepada dunia selebriti especially AF. That was because I got the insiders to do the digging thing. I can get first hand information. Skang aku dah jauh sikit dari dunia tu so you just have to read my mumbling about anything. Kalo nak la.


Ketuanan Melayu



After reading Utusan yesterday I was shocked kerana isu ketuanan Melayu masih lagi dimainkan di media. I thought sume nye dah selesai.
Datuk Seri Dr Chua Soi Lek memberi pendapat bahawa istilah ketuanan melayu menggambarkan Melayu sebagai Tuan dan kaum lain sebagai Hamba. I felt sorry for Datuk Seri. Point of view Datuk Seri sama ada sengaja mencetuskan provokasi ataupun sememangnya pemahamannya agak narrow dan tidak berlandaskan logik. Apa yang boleh aku ekstrakkan daripada istilah tu adalah sama macam tuan-tetamu. Sebagai metaforanya boleh kita ibaratkan Melayu sebagai Tuan Rumah yang menghuni rumah ini sejak sekian lama, dan kaum2 lain datang selepas itu sebagai Tetamu yang akhirnya menjadi rakyat berdaftar kerana lama bermastautin dan banyak sumbangan. Itu saja. Kenapa perlu isu ni dipolemikkan. Tak pernah ada unsur perhambaan pon dalam Malaysia zaman ini. Cuma kedudukan kaum Melayu perlu dijelaskan sebagai Tuan kerana mahu mendesak orang2 Melayu supaya lebih maju. Senang cerita, kalau tuan rumah selekeh, miskin, tak berpendidikan dan takde wawasan, macam mana nak berhadapan dengan tetamu2? Tak malu ke? Haa kira macam tu la. We just have to sit back, relax and do our works la. Chill. And be united.


The Moment of Truth




Yeah right. Moment of Truth. Aku tak paham kenapa family members dan kawan2 participants yang datang join the show perlu buat muka2 sedih, terkejut, marah, emosional semasa soalan2 diajukan. They should already know the concept of the show. And they agreed to join in. They knew the cause and consequences. And the money the participants will get surely akan di'pau' jugak oleh mereka. Just relax jela. Walaupon the truth sucks. And probably diorang jugak sumber kepada soalan2 yang diberi sebab apa kejadahnya produser show tau segala-galanya pasal orang tu? They should just bear it and wait for the money. Just cakap no comment pon it's enough. Ini dengan muka masam menggeleng2. And I thought the westerns are open-minded enough. Lol.


University United



University United akan menjadi the first project aku untuk 2009. This is the first solo project UnderGraduate aku untuk t-shirt designing and retailing skali. Siri UnderGraduate sebelum ni memang cukup berjaya dan boleh dibanggakan. But it was a group project. Ramai yang tolong skali dulu. Now it's just me. So aku probably akan tuka daripada method silk-screen kepada hot-press. It's easier. You guys just have to wait for it. And make sure grab it. Probably hanya dikeluarkan sebanyak 100 helai saja for the first edition. Kalo ade sambutan vavavoom baru buat second printing. Pray for my luck. I need that.


OIAM 3 & AF7



OIAM. It's back. Can't wait for it. I'm looking forward to see which artist yang akan berani masuk pulak. They really need guts. And pure talent.



Ade desas-desus jugak there will be AF7. Let's hope the best for it. Bring us back the spice!


Mawi - Ekin. Meletop.



It will be one of the biggest wedding in Malaysia. Tak pernah aku tengok sebuah wedding yang dikomersialkan sampai macam ni skali. Siap ade WAP site, ringtone and wallpaper download etc. Mawi's certainly a lubuk emas for certain people. A bless and a curse. Good luck.

Sunday, November 23, 2008

Kembali. Macam Butterfingers.

Ow yeah!


It's holiday at last. Segala kekusutan yang melanda at least reda sket. Tapi it will come back in the next 30 days lebih kurang. Ah. What the hell. Hidup ini memang palat, tapi esok masih ada. Eh. Wow. Perkataan 'palat' tak dicensored. Lebih hebat dari redfilms pulak aku. Haha.

I'll be back in UiTM next month. Belum grad lagi. Don't ask why. So many problems. Hati dah meronta nak pegi filming/advertising. Tapi it's better to finish the hell out of Mache. When you got problems, face 'em, never run from 'em. And I'll try lah.

Wah. Perasan tak. Blog nih memang getting a LOT personal. Life is more than those glitters. Hidup glittering tue aku dah lama tinggalkan. But I know I'll go back there. Media adalah satu daripada cabang hidup aku. Showbiz itu memang dah lame memanggilku.

Blog ini betul2 dah jadi annual report. Kalau diamati kat posting date, jauh betul langkaunya. Haha.


Dah la. I'll find time to write. This is not the one.

Thursday, January 31, 2008

Back, To Bebel.

What?

Bebel

Isk. For a while i left the 'outside world' dan fokus kepada kerja2 akademik yang memenatkan kepala. Tup2 didatangi pulak ngan berita2 kematian yang berderet2. Suharto, Loloq, Bekas Mufti Selangor, dan siapa2 lagi lah. Siapa sangka kan. Al-Fatihah...

Entry ini spontan. Jadi takde gambar2 yang menaikkan selera, membakar line mahu pun yang memeluatkan. Jangan risau. Aku hanya menaip sesedap rasa tanpa perancangan. Aku pergi cc nie pon sebab budak2 nie (merujuk kepada geng onar production) yang gian main DOTA. Ntah ape mandremnya ntah la sampai sume orang pon layan abih ngan menda tuh. Aku pun main game jugak but to spend some money on playing games, i'd rather online ngan browsing, download stuffs, mencari bahan2, bukak myspace, friendster, facebook, fotopages dan macam2 lagi la.

I play games at home :)

Damn. This semester brought me a lot of headaches, and lil heartaches. And it still does. Sepatutnya this is the time utk aku struggle gila2. But then ade aje benda yang memutuskan semangat. Semacam kau tengah excited nak makan burger Spicy Chicken McDeluxe panas2 nih, tetibe ade malaun mane tah datang, korek hidung dia dan calit kat burger kau tadi. Kau rase nak letak burger tu dulu atau terus saja sepak kepala mamat tadi? Nah, dua2 pilihan tu saja dah bikin kepala kau lagi pening kan.

Damn. Again.

Aku semakin takde mase nak hapdet blog nie dah. Tatkala blog usage semakin meningkat, orang2 yang seangkatan ngan aku pon ramai dah tak active lagi blogging. Dead bloggers macam kitorang nih bukan dah tak minat atau takde bahan. And I'll feel sucks kalo kate takde masa coz everybody got their own 24 hours kan? Bukan takde masa, cuma penggunaan 24 jam kitorang compare dengan 24 jam orang lain langsung tak sama. Let's see. Sedikit example. Accountancy or law students maybe spend lebih kurang 2 to 3 hours utk finish up their assignments. Fine arts students averagely consume weeks to finish up a painting, or a sculpture, or a series of print. Okay aku pnah finish up a painting in one whole night, a few times. But still, utk finish up sebuah karya painting yang sucks pon, mengambil masa daripada 8pm sampailah ke 8am esoknya. You see my point.

Now there's a problem in registration pulak.

Argh. Tensi. Damn berlipat ganda dah nih.

Media

Kalo bole aku nak jugak review albums and films macam dulu. Banyak jugak good albums dan filem yang kuar skang nih. Tapi penakrifan 'good albums and films' itu pon sangatlah subjektif. Mungkin aku boleh kate aku layan Anak Halal dan bila orang tanye "best tak?" aku boleh kate "okay what. style jugak" tapi ade jugak kawan aku seraya berkata "ah tak best pon". Even with our best frens yang satu kepala pon, the definition of good product sangat distinctive. Macam jugak tatkala aku bukak Winamp ngan speaker yang boleh tahan kuat lagu2 John Mayer, atau Natalie Cole, atau Sean Ghazi sekali pon, ade jugak yang datang dan tanye menunjukkan reaksi kureng senang "lagu ngarut amende plak nih?" Dan tentu sekali aku pernah tunggu LRT dan bertemu pemuda yang memasang mp3 daripada handphone canggihnya tuh (alah stakat sabun jeh huhu), terdengar lah lagu leleh2 daripada kumpulan2 seperti Scoin, Spoon, dan sebagainya. Is it right for me utk menilai pemuda itu ade taste music yang extremely sucks? Sayangnya aku tiada kuasa sebegitu. Itu hak individu. Damn again.

AF6. AF6. AF6. With Ramli MS sebagai pengetua dan music director, mungkinkah kegemilangan AF2 dulu boleh dikembalikan? Aku tak tau orang lain, tapi bagi aku setakat nie sememangnya AF2 lah siri Akademi Fantasia yang paling menjadi sekali. Dont's ask me why. The magic was there. Mungkin kebanyakan yang lain kate AF3. Utk aku AF3 lah the turning point kejatuhan AF. Banyak sangat konflik masa tuh. Tengok beza jumlah undian pon dah cukup. But anyway, inilah yang terlintas dalam kepala hotak aku skang :

AF1 : The most natural
Utk segala perwatakan, kejadian, persembahan, keikhlasan dan ukhwah yang ditonjolkan. Semua karakter terhasil dalam masa singkat. Even Azza yang terkeluar awal pon terserlah karakter dan peranannya.

AF2 : The most perfect
Product terulung. Paling cukup haul. Daripada pemilihan pelajar, tenaga pengajar dan kejutan, semuanya kena pada tempatnya. Karakter sorang2 menonjol. Dan setakat nie, graduan2 nya lah yang paling ramai berjaya dan masih ada dalam industri, walaupon hanya sebagai fashion designer :)

AF3 : The most controversial
Mula2 lagi dah kontroversi. First impression pon dah cukup, tros membawa sampai ke hujung. Dan sampai skang Mawi masih terkena badinya. Sigh ~

AF4 : The most boring
Paling tidak ada impak. Berapa ramai saja graduannya yang masih aktif? Yang setakat masuk ke Prelude pon rasenye lebih menonjol daripada sesetengah studentnya. Apa cerita?

AF5 : The most not-there but then okaylah
Lebih kurang dengan AF4. Daripada mula lagi orang dah complaint. Minggu demi minggu, sama aje. But the last few weeks baru hangat dan menonjolkan. Okay maybe sedikit thanx to the petite Mila :) The only juara wanita.

Masuk jugak bab AF kan rosman? Haha.

Dahla kot. Will be back.

End.