Tuesday, December 22, 2009

Random : Implied Etiquettes Bila Kau Di Public

Nee noong!


Demmit. Lama pulak tinggal bersawang. Takpe lah lately takde orang complain pon. Sapa aje nak baca. Lantak.

Ini entry MAKI.

Benda2 di bawah ni selalu ada dalam pale otak aku bila benda dah jadi depan mata, dan selalu aku ingatkan diri sendiri untuk dipostkan di sini tapi asyik lupa. Now, dengan randomnya aku listkan. Tiada kategori mahupon susunan tertentu. Ade juga yang akan tertinggal tapi what the hell. Kau baca saja dan hangguk jika setuju. Tampar muka kau sendiri kalau kau buat benda2 di bawah. Tambah point di bahagian komen jika ada. Mungkin nanti bila teringat aku sendiri akan tambah.






Perkara2 yang kau tolonglah jangan buat walaupon di sekolah dulu takde subjek khusus yang ajar kau
(Subjek Sivik tu aku tak sure silabusnya)



1) Bila berjalan di shopping mall (atau tempat2 public lain), kalau kau ramai dengan sedara-mara dan pak menakan kau, tolong
jangan berjalan seiring/sebaris secara horizontal. Kalau couple 2 orang takpelah. Ini kalau bawak kaum sampai 7-8 orang nak jalan sebaris, kau ingat kitorang kat belakang ni escort kau ke apa?


2) Masih lagi pasal berjalan di public. Tolong la
jangan berlenggang sangat. Kalau nak pon, usha2 kat belakang takut ade orang tengah rushing dan kau selamba boleh comolot ngan awek kau tengah2 susur pejalan kaki. Jangan marah kalau diorang sepak kau dari belakang.


3) Parents!
Babies are cute, BUT NOT IN THE CINEMAS! Yang kau gigih sangat nak sayang baby kau yang tak sampai setahun dua tu bawak masuk tengok movie apahal? Kau ingat diorang paham ke citer 2012 atau Avatar tu? Kalau tayang Madagascar pon belom tentu diorang paham. Lepas tu bila dah merengek baby tu dalam panggung, memang berdesing la telinga kami yang lain. Baby itu tak penah salah. Kau tu je yang takde sivik. Pegi la lepak kat McD ke apa.


4) Dalam cinema lagi. Please la, dah takde zaman dah orang
beromen dalam panggung. Kau ingat skang ni 1994 ke apa? And if yes kalo ko gersang sangat, tolong jangan bergerak banyak la. Ini sampai dah terlanggar2 orang sebelah, kejap gerak ke sini kejap gerak ke sinun. Aku sula dua2 kang. Get a room! Pudu banyak hotel murah la cheapskate!


5) Ya cinema lagi. Kau tengok movie tau, bukan tengok bola.
Tak payah nak ulas macam Hasbullah Awang la. Kalau nak sangat, keluar nanti balik umah post entry kat blog macam aku nih. Ini pasal bulu dada Rosyam Noor pon nak kecoh dalam panggung.


6) Kaunter pembayaran. Beratur dah sikit punya lama. Tak kira la mesin tiket LRT ke apa. Cuba masa kau dah kat belakang orang yang berurusan tu, kau
ready siap kuarkan wallet dan lebih elok siapkan exact changes kalo ada. Ini dah sampai turn baru lah tanya/tengok berapa harga, terhegeh2 bukak beg, carik wallet dah makan berapa lama. Tengok2 takde plak duit kecik, boleh panggil kawan yang tak beratur tanya ada duit tak bayarkan dulu. Masa kau beratur punya lama tadi, kepala kau melayang ke mana?


7)
Cakap telefon. Ini daripada zaman dulu lagi. Macam dia sorang je ada handphone. Bercakap macam nak bagi khutbah Jumaat zaman Rasulullah dulu. Tak payah pakai microphone. Louder please, I think they can't hear you...IN URUGUAY!


8) LRT. Everybody knows, especially yang dah biasa travel nek LRT, yang bila tren sampai, kau patut
bagi laluan untuk orang keluar di bahagian tengah dan kalau nak menyelit pon di bahagian tepi. Ini punyalah bersusun kami nak kuar dari tren kau boleh elok tercegat tengah2 dan depan pintu tu, dengan kau takleh masuk, kami pon takleh kuar. Pecah jugak pankreas budak ni kang. Sabar boleh tak?


9) Parking #1. Melainkan kau buta, kau boleh nampak petak parking yang mana memang obviously painted. Yang kau pegi
parking senget2 tu buat pa? Elok2 boleh parking 2 kereta dah tinggal kereta kau sorang. Bukan Fairlady pon, kadang2 Iswara cabuk je. Bercalar pintu kang.


10) Parking #2. Okay, kau nak masuk parking nih. Kau nampak ade kereta kuar dari parking dia, kau
terus masuk, takut kalau nanti dah tak jumpa parking yang lebih chantek. Ewah. Cuba la tengok dulu kalau dah ade kereta lain yang sebenarnya dah setia menanti kereta tadi untuk kuar, kau sedap2 je masuk. Juga ada potensi bercalar. Nak2 kalau kuar keta buat muka donno. Pergh.


11) Escalator. Ha ini selalu jadi. Escalator tu almaklumlah panjang/tinggi. Tak laju mana. Kadang2 ade orang ni dia rushing. Biasalah kota2 besar ala2 New York gitu. Kau boleh pulak borak2 manja ngan awek kau siap cubit2 lengan lagi. Baek punya
blocking line. Orang kat belakang yang boleh berjalan meneruskan perjalanan dah stuck. Cuba toleh ke belakang please. Tak rugi pon berapa saat tu kau tak sebelah2 ngan awek kau. Depan-belakang bukan tak boleh.


12) Ha yang ini lebih kurang macam hal escalator. Tapi on the road. Naik kereta. Jalan ade 2-3 lane. Kalau kau dah bawak keta macam nak bersiar2 kat sawah padi,
cuba gerak ke lane kiri. Ini bawak stakat 70 ade hati nak stay lane kanan. Cermin pandang belakang tu apa tah gunanya.


13)
Couple bergaduh. Pergh. Lawak ade menyampah lagi ada. Kalau setakat gaduh2 manja takpe, ini sampai nangis2, dok jerit2 lagi, memang terbaek la. Ikut hati nak aja record pastu upload kat YouTube, tapi jelak sangat, nak record pon takde selera. Nak gaduh balik rumah la. Gaduh macam dah kawin 30 tahun. Makeup berapa inci?


14) ATM. Ini daripada zaman dulu lagi. Selalunya perempuan. Punyala
lama dok kat ATM machine, buat apa tah. Dah boleh on Facebook ke kat ATM machine skang? Cuba tengok2 sikit kat belakang awak tu ade berapa ramai. Kadang2 siap borak2 lagi dengan kawan kat situ, bincang2 "nak beli apa ek", "nak kuarkan berapa ek", siap bole buat Belanjawan Negara pulak kat situ. Segala kad dia try. Tekan pulak alahai ayunya, takde instinct rushing langsung. Elok pulak ATM tu tinggal jadi the one and only ATM kat situ. Memang free2 je kau kena carut dalam hati oleh sekalian orang yang berbaris. Orang Malaysia baik, maki dalam hati je.


15)
Korek hidung! Pergh. Terbaek wok. Ya aku tau serombong kita patut dibersihkan sekali-sekala, BUT NOT IN PUBLIC! Kadang2 elok kat escalator, takpon masa jalan kat dalam shopping mall tengah sesak2. Muka selamba je. Okay ya, itu memang suka hati kau lah. Takde kacau orang. Tapi cuba aku metaforakan sebagai satu hari kau jalan, ade orang berak tengah jalan. Dia tak kacau kau, tapi for sure lah penglihatan, fikiran dan emosi kau terganggu kan? Nuff said. Duduk elok2 kat meja la at least, pastu sediakan tissue. Lagi elok kalau kau pegi toilet je senang. Bersihkan segala. Susah ke.


16)
Mengorat. Ala, jenis bunyi2 tikus tu. Kau kalau dah duduk selambak dengan geng2 kau, nampak adik manis je mulalah. Aku yang laki ni yang menyampah dan malu kau tau tak. Lagi panas kalau yang dia suitkan tu kawan/family/cousin/scandal yang berjalan sebelah kita nih. Rasa nak lesing je. Kadang2 bukan stakat bunyi tikus je, siap jerit2 pekik2 lagi. Aku gilotin sorang2 kang. Kalau ya pon dah gatal telor gersang sangat nak awek, cuba gentleman datang elok2, offer YOUR handphone number ke apa ke. Barulah nampak berdignity sket cik abang.


17) Oh lupa. This one is classic. Despite dah bermacam jenis peringatan dah dibagi.
Switch your phone to Silent Mode di dalam movie! Pergh. Berbuih2 dah mulut bagitau. Siap banyak gila kot iklan sebelum movie start suh silent silent silent. Orang suh off kita takmau, so silent jela. Apa tah yang susah. Ini tak, siap jawab telefon lagi, cakap macam biasa! Lepas tu dah letak, bunyi lagi 3-4 kali dan jawab macam biasa. Seriously dah jadi depan mata. Mencabar keimanan betul manusia macam nih. Normal human being, kadang2 terlupa, so bila dapat first call tu, dah letak, silent la. Biasa la kan. Ini kalo dah jawab telefon dengan ringtone kuat kau macam kau sorang je bole truetone sampai lebih 3 kali, patut kena tikam dalam cinema macam citer Scary Movie.


18)
Buang sampah. Bukan dalam tong sampah. Suka hati bapak tiri laki mak dia punya cucu tiri je ke mana pon. Not denying yang aku sendiri pon adekalanya terpaksa, tapi tengok la jenis sampah dan tempat pembuangan itu. Even peringkat terdesak pon, at least bergerak la ke tepi/bahu jalan/tembok tepi/longkang/apa saja yang di tepi/pinggir jalan dan buang dengan penuh hati2, tidak semberono dan penuh rasa bersalah. Bukan buang tengah jalan2 dengan selamba badak. Badak pon malu nak buang. Kadang2 sampah punya la gedabak. Dan ini bukan sahaja apply kepada jalan raya, aku lebih khususkan kepada pedestrian punya jalan. Kadang2 dalam mall pon ade. Punya lah takde sivik.






18 je? Kira macam umur aku la tu. Hahaha. Punya la berjiwa muda. Konon. Ah banyak lagi la. Aku je kepala sangkut nih. Kau rajin kau tambah la sendiri. Pastu nanti aku bole buat entry baru dengan tambahan kau dan aku skali. Aku creditkan la nama kau nanti.

Bersama menjana generasi penuh sivik.

P/S - Leading antara paragraph points dah diedit sket untuk memudahkan pembacaan. (05/01/10)


http://rosmanpositivo.blogspot.com/

Monday, November 16, 2009

Alam Sentral, Istana Budaya, Kerusi Biruku

Kraaaak.


Di atas itu bolehla kalau kau anggap sebagai bunyi pinggang yang dipusing ke kiri dan kanan.

Entry ini juga seperti entry sebelumnya ialah entry cukup syarat di pagi buta. Sejuk.

Di masa aku menaip ini ialah the time I made a decision to not to sleep as pagi sekejap lagi aku akan mengikut seorang fotog handalan
(hehe puji up sket dia blanje cheese naan malam tadi hehe) iaitu Abang Lan untuk ke satu tugasan beliau di sebuah location di Ampang untuk photoshoot budak2 belum baligh. Mungkin ada juga yang belum dianggap mumaiyiz. Bukan. Kau tak tergolong dalam kategori itu. Maaf. Aku tau kau banyak dah buat dosa. Aku pon. Mereka itu budak tadika lah. Mungkin sebaya Upin & Ipin. Mungkin juga aku akan jumpa kembar kepada kembar itu. Aku tak sure. Budak2 skang terlalu carried away kadang2. Mungkin juga bukan mereka pon sebenarnya. Parents diorang la. Macam-macam.






Rujuk title entry ini sekarang. Ya sekarang. Jangan degil.

Dah?

Okay satu ;
Alam Sentral.

Kenapa Alam Sentral?

Bukan. Aku takmau sentuh pasal ade couple kena kantoi bikin projek buat anak dalam kereta di situ tak lama dulu. Cerita basi. Lagipon masa cerita tu keluar takda gamba. Tak best lah. Kalau ade gamba diorang tangkup muka masa caught in the act aku akan blog panjang lebar.

Senang cerita, nah aku letak gambar sekeping dulu.





Okay rujuk gambar yang belah kiri tu dulu. Ya, itu
Akim. Yang lebih kacak sebelah dia tu, itu aku kalo kau taktau. Kalo dah tau, if you happen to bump into me somewhere nanti sila tegur. Kalau belanja makan lagi aku akan sayang kau. Mungkin teros boleh jadi Top Friend dalam Myspace dan akan dibuat status khas di Facebook.

Kalau kau orang yang anti-sosial, tak tengok TV atau mungkin saja peti TV kau dah kena sambar petir, atau apa saja alasan kau yang kau taktau ari tu ada pusingan kedua Semi Final
Muzik-Muzik atau AJL, ni aku nak bagitau. Aku dan ramai lagi umat manusia dah pegi ke Alam Sentral untuk tengok dan support budak nih. Kononnya makin ramai makin tinggi lah peluang untuk lepas ke AJL nanti. Tak kira lah, janji memang berjaya pon. Aku pon tak sure lah berjaya kerana banner design aku yang cantik tu ke, rambut baru dia yang cacak macam landak tu ke (quote Songo : KENTANG LANDAK), ataupon sebab Akim dah bayar juri tuh. Hahaha. Apa2 pon Akim, Amir si komposer dan SQ lyricist, congrats untuk anda bertiga. Tah kenapa aku macam terpikir SQ tu ialah Miss Que a.k.a Kak Yun. Haha.

Tapi belom konfem masuk AJL lagi tau. Doa2 la dapat masuk betul2 nanti. Kesian Aryn dah design banner special untuk BENGANG dan MUZIK-MUZIK sahaja. Eksklusip tu.


Okay dua plak.
Istana Budaya.

Ini aku bet kalau kau tengok TV pon kau macam tak berapa tau. Sebab rancangan ni ada kat RTM 1. Melainkan kau ialah seorang nasionalis paling bersemangat, atau seorang makcik/pakcik yang tidak terfollow arus pemodenan dunia penyiaran zaman ni, atau kampung kau tak dapat siaran TV lain, itu aku percaya kau follow. Nama programnya ialah
Penyampai Ikon 2009.

Kalau kau taktau, ianya program realiti TV, tapi bukan cari penyanyi/pelakon. Sah2 dekat nama tu ada perkataan 'Penyampai'. Jadi cari penyampai berita lah. Principalnya ialah Yusanani Yushak. mesti kau pernah dengar nama tu kan.

Okay kau tengok gambar atas tadi balik. Dah? Haa yang putih2-hensem2-tapi-takleh-celen-hensem-aku sebelah kanan tu la member aku.
Shahril Sarapudin nama dia. Kalau kau berkenan nak tackle click la nama dia tu. Aku dah buat link. Tapi aku bagitau awal2 dia dah ade gelpren. Kalo rasa sanggup bermadu silalah.

Dia ni kat UiTM memang MC yang paling aktif pon. Time aku buat show je kompem dialah yang jadi pengacara. Psal tu kitorang kamceng. Kadang2 ada terserempak dia makan McD ngan awek kat KB. Hahaha. Kalo dia baca ni blushing la tuh.

Supporting him dan mendapat jemputan khas daripada Puan/Ahkak Emma aku pon gi lah meredah IB sorang2 sebab kat sana budak2 UiTM dah kumpul masuk reramai. Ada yang datang naik van reramai dari Mache. Konsep ala-teater yang dibawa untuk laporan lokasi memang menarik. Baru aku paham kenapa mereka buat di Istana Budaya. Pendek cerita (sebab malas nak taip panjang2 time nih), Shah dapat tempat ke-5. Ala rezeki kat Final itu je, dunia kat luar ni lain cerita. I know he'll learn a lot more dan dapat survive dalam bidang penyiaran. Gila tak. Contestant paling handsome kot
(puji mintak belanja).

Shah. Congratz untuk demo. Demo bulih, kawe tau demo ado bakak. Kalo perlu pasange MC yang hok palo gilo skek hello2 kawe. Hehehe.

Owh haah. Aku pon ade jadi MC jugak sket2 kat UiTM dulu. Versi kureng formal sket. Huhu. Baru teringat.


Jadi, Alam Sentral dah. Istana Budaya dah. Kerusi Biruku apa kejadahnya?

Kerusi Biru ialah tempat paling banyak aku habiskan masa lately.

It's my workstation office chair la gilo. Kepala pecah buat design kat atas kerusi ni la. Kepala layan Facebook atas kerusi ni la jugak. Kepala layan Supernatural Season 4 pon atas kerusi ni, eh tak. Aku baring kat katil layan Supernatural huhu.

Ni antara kerja latest aku. Event international ni. Kira boleh join Mawi la aku, World. Ngeh.




Alhamdulillah, experience daripada project2 yang di-sub kepada aku ni leh aku collect untuk kegunaan masa depan. Dulu abang aku pernah bagi contoh. Dia tunjuk satu iklan printed kat paper, pastu lebih kurang ayatnya "...kau ingat sorang designer je design benda nih pastu tros bawak gi printing? Takde maknanya. Sekeping iklan berapa inci ni je berapa puluh orang bergaduh, baling kerusi, pecah pale sampai berbulan2 baru kuar paper..." panjang lagi cerita dia. Tapi memang betol pon.

Kau tengok kat atas tu. background putih, wording2 sket. Macam simple. Tapi Tuhan je la tau macam mana hazab semua orang yang terlibat. Aku nak kuar kejap makan kat mamak pon hilang feel sebab kompem kena contact untuk adjust design dan dihantar balik untuk checking sampai berpuluh kali.

Tapi papehal pon, best field ni. Aku rasa okay being a small fish in a big pond, rather than being a big fish in a small pond.

Ikut orang la. Some like it the other way.

Tapi aku takleh duk kat atas kerusi biru ni lama2. Sakit bontot. Walaupon ahkak aku dah belikan kusyen alas bontot.

Will anybody call me to get my ass off this chair? HUKM? Wallahualam.

Till then.


http://rosmanpositivo.blogspot.com/

Saturday, October 31, 2009

Entry Cukup Syarat Di Pagi Buta

Wuuuuu...





Entry ini ditulis ketika penulis baru saja selesai menonton The Exorcism of Emily Rose, buat kali ke berapa tah. Even though I've watched it several times but I still locked in front of the idiot box when AXN aired it this cold-pagi-buta. Secara peribadi, filem ini masuk ke dalam senarai horror movie favourite aku. Walaupon aku tau tak ramai yang suka pon. Most people find it 'boring' and 'too-talky-talky'. Adakah the fact aku masih ada darah Law mengalir dalam badan (yang semakin naik) ini yang buat aku suka? Sebab most of the scenes ialah dalam court. Ngeh. Filem ini bukanlah sehorror-arty karya Hitchcock, atau penuh darah macam Tarantino. Tapi kandungannya dan cara penyampaian yang 'tidak mistik' itu yang best. Tengok cerita hantu yang kau haram langsung tak jumpa hantu pon sampai habih cerita. Sapa nak tengok? Aku sorang jelah. Huhu.


By the way, ia bukanlah cerita hantu secara literal dan technical. Lebih kepada ketuhanan, Christianity in specific, dan the world beyond.


Banyak scene sebenarnya yang apply kepada kehidupan kita sekeliling nih. Kau mesti pernah dengar cerita orang kita kena rasuk dibacakan ayat2 suci, tapi dengan selambanya benda yang merasuk tadi boleh sambung ayat2 itu, laugh and mock you to chill to the bone? Dalam ni pon ada. Jennifer Carpenter memang terbaek. Dia yang buat aku suka Quarantine, in spite of the not-so-good reviews.


Okay okay. Ada yang dah dapat tangkap.


Rosman sedang sedaya-upaya menaip dengan suka hati memandangkan blog beliau dah lama bersawang. Demmit. Aku dah try cover dah.


Macam saudara Fahmi Mahat di sebelah bertanyakan pasal entry terakhir My Vee 2.0, bukan aku tak tulis lagi. Aku dah taip banyak, tp ia menjadi longer than what I expected. Dan nampaknya aku biar je draft nya terkepam kat dalam nih tanpa publishing. Entry itu adalah pasal Windows 7, dan ramai kenalan dan kawan2 yang tanya aku pasal Seven, that's why I'm working on it. Cuma untuk masa ini cukuplah aku mengatakan yang Windows 7 is not dissapointing, not bad at all. At least better than the lame Vista, if you're wondering. Cukup stabil dan cantik, kombinasi yang menarik. Gi la cari DVD 10-15 hengget kat kedai2 yang ada. Gila direct support piracy. Hahaha.


Oh ya, alang2 ni boleh aku bagitau awal2 yang I'm working on the official website of a talented Malaysian actor yang sedang naik skang nih. Ustaz Amirul, Yusuff, that transexual in Patung Kertas. Siapa siapa? It's Ashraf Muslim. The domain ialah AshrafMuslim.com tapi belom ada pape pon, cuma ada link ke Twitter Ashraff saja. Go follow him. Dia pon baru nak berjinak2 tu huhu.


Kadang2 seronok jugak main ikut sedap tangan menaip nih. Selalunya aku bersedia dengan bahan yang ada untuk buat entry but this is good enough. Cukup la syarat konon macam blogger yang aktif.


Chet poodah la Rosman.




http://rosmanpositivo.blogspot.com/

Thursday, October 08, 2009

Raya, Saya, Mereka & Kita

Dang!


Okay okay. Apa kata sebelum aku membebel, aku letak satu keping kad raya digital di sini supaya kelihatan lah seperti aku ni seorang yang sensitif dengan keadaan sekeliling bahawa kita masih dalam suasana perayaan terbesar di Malaysia. Nah.



Not a typical one. Not a beautiful one, too. Biarlah.


To be frank, Raya taun ni merupakan raya yang paling tidak meriah untuk aku. Dan jika dilihat balik, setiap tahun aku akan ulang perkara yang sama, yang mana membawa kepada satu pengertian bahawa :

Hari Raya untuk Rosman akan menjadi lebih tidak meriah tahun demi tahun.

Suatu premis yang boleh dikira logik dan acceptable.

On the contrary, aku masih lagi menghantar SMS2 raya dan hapdet status pasal raya di
Facebook/Twitter. Siap hari pertama hari kedua bagai. Ha, tengok lah. Itu membuktikan bahawa aku, er, no, KITA, (yes ko perlu admit kau terlibat sama), kita semua semakin digital termasuk dalam hal2 membabitkan perayaan. In spite of Pos Malaysia telah rebranding diri mereka termasuk logo burung yang semakin chic itu, kita semakin kurang, atau sebenarnya LANGSUNG tidak menggunakan khidmat pos untuk menghantar kad raya dalam bentuk fizikal. Mengaku lah woi. Aku tak dapat pon kad raya kau. Jangan tipu.

Itu belum lagi cerita pasal beraya pada hari ketiga di KLCC. Mana ada aku buat mana ada. Kau nampak aku ari tu? Alamak. Okay I admit. Chet. Tak pernah dibuat orang, er, ade orang buat, cuma tak pernah DIBUAT AKU berada luar daripada lingkungan keluarga dalam minggu pertama Syawal. Syawal cliche bagi aku ialah minggu pertama itu memang melekat bersama family tak kira untuk beraya atau menunggu orang datang beraya. This year, malam raya ketiga itu aku kecepos pulang ke Maluri kerana dah plan dengan beberapa konco untuk beraya di JB. Yela, ade '
orang tu' buat open house besar-besaran raya ketiga. Tapi kerana masalah teknikal, plan itu hanya tinggal kenangan dan aku terus membawa hati ke KLCC. Aku pon dah lupa apa aku buat. Tengok movie ke? Yang aku betul ingat aku makan Alfredo. Sedap. Haha.

Tapi experience itu membantu aku supaya mencapahkan penglihatan dan melihat Malaysia dan masyarakat Melayu kita daripada satu view yang berbeza. I was born dan brought up in a typical Malay community jadi mind setting tentang apa yang harus kita lakukan pada Hari Raya tentulah yang cliche. Except the fact aku tak pernah beraya di kampung kerana memang takde kampung. Put that aside. Yang pasti, Hari Raya kita bersama keluarga sama ada duduk di rumah melayan tetamu, atau kita pergi serang umah diorang dengan menjadi tetamu. Budak2 memang suka la. Kumpul duit nak beli robot. Robot? Itu zaman aku. Budak2 skang beli PSP la, handphone la etc. Chiss.

Tapi apa yang aku dapat lihat pada hari tu, hari raya ketiga, ialah penuh nya KLCC, bukan dengan non-Malays shopping, dining out atau movie-watching, tapi banyak gila orang Melayu, sama ada singles, couples, groupies dan families. For the singles or couples tu aku tak heran, tapi FAMILIES tu yang aku macam gosok mata sket. Bukan satu dua, memang banyak families. Ada parents, anak2 remaja dan adik2 kecil mereka. Shopping2, makan2, tengok movie, jalan2 kat taman dengan gumbira etc.

Suatu persoalan muncul di benak fikiran ; adakah ini suatu senario yang bakal kita saksikan secara normal dalam tahun2 mendatang?

Sebelum aku berkata lebih, cuba bayangkan senario ini pula. Senario ini rekaan, dibuat sendiri. Tidak ada kena mengena dengan nenek kau.


Seminggu selepas cuti Raya di sebuah sekolah rendah.

Cikgu : Sarah, cuti raya seminggu awak macam mana? Seronok? Cerita la sikit.

Sarah : Seronok cikgu. Saya balik kampung kat Terengganu. Malam raya kitorang ramai2 pasang pelita kat rumah ngan seluruh kampung. Pastu tolong2 nenek pasang langsir, kemas rumah. Pagi2 raya masa Abah dan pakcik2 pegi semayang raya, saya bangun awal untuk siap2 pakai baju raya yang baru. Kaler pink (tersenyum). Pastu kitorang salam2 ngan Atuk, Nenek, Mak, Abah, semua2 la. Pastu kitorang makan lemang, ketupat,rendang, kuih macam2. Saya, kakak, abang ngan cousin saya pegi beraya baaaanyak rumah. Best dapat kumpul duit raya! Semalam baru kitorang balik KL (Bercerita dengan penuh excited dan tersenyum girang)

Cikgu : Wah. Seronok awak ya. Ha, Ali, awak macam mana pulak? Balik kampung kat negeri mana?

Ali : Kampung? Saya duduk TTDI je. Tapi saya pun seronok jugak. Mummy ngan Daddy bawak saya, kakak dan adik pegi tengok movie kat KLCC citer Jin Notti. Best citer tu, ade Mawi ngan Farah Fauzana. Pastu kitorang shopping2 kat dalam KLCC tu, Daddy belikan saya baju Ben 10 dengan jam dia skali. (sambil menunjukkan jam di tangan nya) Pastu kitorang makan kat Sushi King, sedaaaap. Pastu Mummy belikan donut Big Apple untuk tapau bawak balik. Pastu kitorang pegi jalan2 kat taman KLCC tu sebelum balik. Esoknya kitorang pegi Sunway Pyramid pulak, main ice-skating....

Cikgu : (mencelah) Owh okay terima kasih Ali...er...siapa lagi yang nak kongsi pengalaman RAYA dengan kelas? Pengalaman RAYA ya.... (bukan Krismas, berkata dalam hati)


Adakah anak anda bercerita seperti Sarah atau Ali? You tell me.

Mungkin dari satu sudut I'm just being conservative. But in any ways pon dalam hal ini, being conservative is not a bad thing, at all.

Kita sendiri admit yang Hari Raya kita semakin hilang serinya seiring kemajuan teknologi lah itu lah ini lah. Itu pon bagi yang dah menyambut nya bagai nak rak. Tapi macam mana pulak bagi golongan2 yang aku perhatikan tu? Macam mana dengan family2 seperti family Ali? Tak cukup dengan Ramadhan itu sendiri hanya sekadar takde breakfast, lunch dan minum petang, tambah pulak dengan Raya yang typical Malay pon sudah terhakis. Makan pizza dan spaghetti instead of ketupat palas dan rendang ayam. Pakai skirts dan cardigans instead of kebaya songket dan baju melayu cekak musang. Bermain ice-skating instead of watching Raya Kilang Berapi (motip).

Dari kecik, aku pon sebenarnya selalu rasa sedikit inferior kepada kawan2 setiap kali balik sekolah daripada cuti raya. Aku takda kampung! Tapi kalau kau tidak pernah beraya di KL, mungkin kau taktau bahawa Aidilfitri di KL juga tak kurang meriah. Dulu masa aku duduk di Cochrane, every year kami ada takbir rumah ke rumah malam raya. Berpuluh2 orang join, berpuluh2 rumah kami pergi bertakbir raya dan makan sampai pecah perut. Esok pagi selepas semayang raya rumah aku akan jadi tempat bersidang jiran2 beraya dan mencanang perabot2 baru rumah masing2. Raya di KL tidak pernah sunyi bagi aku. Tak jauh beza kalau kau beraya di Johor Jaya atau Kuala Kangsar pon.


Selepas melihat suatu sudut lain bagi sesetengah keluarga Melayu ni rasa inferior tu berubah menjadi superior kerana seKL-KL aku, aku masih beruntung dan bersyukur kerana tradisi dan intipati kebudayaan dan semangat perayaan itu masih menebal dalam diri. Aku boleh tersenyum dengan ironi kerana ada rasa malu berjalan seorang diri makan Alfredo di KLCC, bukan bangga membawa anak main bowling di Mid Valley atau beratur membeli popcorn sementara nak masuk menontong wayang pada hari Raya.

Raya anda bagaimana?


http://rosmanpositivo.blogspot.com/

Sunday, September 13, 2009

My Vee 2.0 - PART 2 - My Quad-Core Darling

Yale yale yale!


Ya bunyi yale tu sama macam entry Part 1. Haha.



They surely can help us, laughing.



Okay if you missed things out, entry ini adalah sambungan kepada entry yang lepas iaitu
:
My Vee 2.0 - PART 1 - Intro : Guys' Stuffs
Click la link untuk baca. Takkan itu pon nak ajar. Oh yeah, tak payah click pon takpe, scroll je ke bawah. Hehehe.

Entry ini adalah untuk memperkenalkan bini aku yang baru iaitu the anggun Vee 2.0. Berkuasa empat lejang tapi tidak mampu memotong EX5 anda. Haha.

Like I mentioned before, untuk membina sebuah rig dengan kuasa quad-core plus component2 lain dengan budget yang agak tight memang memeningkan dan seringkali aku hampir tewas dengan godaan dan realiti. Godaan = ada barang yang sangat delicious tapi mestilah cost more. Realiti = ada barang yang hampir sama spec dan harga dan ini lebih memeningkan sebab otak akan fikir pasal the so-called future-proof yang mana hampir tak applicable dah zaman skang.

Okay mungkin kau dah pakai Core i7 dan brag about it tapi macam biasa la "ada aku kesah?". Aku rasa Core i7 masih belom relevan dan praktikal skang. Plus harganya masih tinggi melambung. Paling kurang about RM1000 seketul. Gila. 1K tu dh bole buat sebijik PC low-end dah huhu. So pasal tu aku stick to the quad-core plan. Dalam family quad-core pon dah ade macam2 pilihan, memang memeningkan. Belom cerita pasal barang2 lain.

Bagi mereka2 yang selalu buat kerja2 macam aku namely graphic designing, photo & video editing, video processing/encoding/rendering, 3D rendering, extensive gaming etc, specs yang aku buat ini mungkin sesuai juga bagi anda. Aku share ini pon untuk kau hadam info kalau2 kau atau orang yang kau kenal ada yang nak buat sebijik PC yang memerlukan kerja2 tersebut. So here it is, segala anggota badan Vee 2.0 :




Processor
Intel Core 2 Quad Q9400
(Click untuk overview)

Untuk yang tidak mengetahui, Core 2 Quad ialah seperti sebuah processor didarabkan dengan 4. Macam Core 2 Duo = darab 2.
Bagi kebanyakan daripada korang sebenarnya tak perlu pon untuk buat PC quad-core. Seriously. Lebih lagi kalau kau seorang perempuan kerja opis yang buka laptop/PC hanya untuk on Facebook, Twitter, kadang2 buat kerja MS Word, main Diner Dash atau crop2 gamba untuk profile pic. Membazir uols! Okay, to be frank, walaupon processor adalah benda yang first aku decide, tapi ianya benda yang terakhir sekali aku beli. Seriously. Sebabnya sebenarnya aku berbelah bagi untuk pilih Q8400 atau Q9400. Kedua2nya ada CPU speed yang sama iaitu 2.66 GHz (haa darabla 4), bus speed 1333 MHz dan lain2. Memang sama. Cuma, the difference lies on the L2 cache. Q8400 L2 cache nya ialah 4MB dan Q9400 yang aku pilih ni 6MB. Aku bertanya berhari2 should I spend more just for the extra 2MB? Demmit. Seriously walaupon semua benda dah beli, I was still asking this question sehingga ke kaunter kat Low Yat tuh. Dengan dia2 aku ajak borak psal benda nih. He's one nice guy to talk to fortunately. Soalan dia senang je, you ada budget tak? You mau laju tak? Hahaha. It wasn't that short tapi we really had fun talking and discussing. Dan last skali aku sambar jugak. The extra 2MB cache itu memang membantu dalam prestasi dan speed komputer kau. At times la, bila kau pakai extensive programs dan gaming. Most of the time tak berapa rasa sangat beza. Tapi aku rasa aku banyak multi-tasking dan guna program2 yang berat so aku angkat la Q9400. Ingat. Kalau kau hanya nak buka Facebook dan main Tumblebugs dan Chuzzle, tak perlu la bazir duit buat quad-core ya. Hehe.

Price range : Approx. RM670-RM700


Power Supply Unit
Gigabyte Superb 550W
(Click untuk overview)

Most people ignore the importance of a PSU. Betul kan? Siapa sangat yang endah power supply nih. Tapi PSU ialah sebuah menatang yang sangat penting sebenarnya. PSU yang menyalurkan kuasa elektrik kat semua component komputer korang. Kalo ada short circuit ke dan tersalur ke komponen2 semua tak ke naya, habih rosak segala. Menangis macam mati laki la cik Jenab! Aku admit juga PSU yang aku pilih ni tak la power sangat, tapi ini fit the budget dan cukup2 makan untuk spec aku. Ingat, kalau korang nak pakai graphic card power2, hard disk ade berapa ketul, dan macam2 benda lain, PSU mestilah mampu untuk handle semua benda tuh. Maximum power PSU ni 550w tapi sebenarnya true power dia ialah 450w je. Tapi untuk aku tu dah cukup. Tapi cukup2 jela huhu. Patut kena up sket lagi. Aku nak angkat Cooler Master sebenarnya of course lah sebab CM ialah brand PSU yang paling leading. Tapi reger dia tinggi sket dan takde sleeving aku rasa. PSU ni ade sleeving so kemas je dalam PC aku nih hehe. Dan Gigabyte ialah satu brand muda yang sangat trustable zaman skang nih. Produk2 dia bagus2. PSU aku nih selain di sleeve, dia label semua cable2 tuh. Sangat sesuai untuk beginners.

Price range : Approx. RM200>




Motherboard
Gigabyte EP43T-UD3L
(Click untuk overview)

Hah ini lagi satu benda penting yang memeningkan untuk dipilih. Motherboard sangat penting sebab kita akan pakai lama. Tuka la hard disk ke apa, motherboard adalah sesuatu yang kita jarang akan tuka sebab semua komponen akan affected dengan perubahan. Contohnya, untuk pilih mobo ini, aku kena decide untuk buat sistem DDR3 atau stick to the DDR2. Mesti salah satu sebab RAM DDR3 dan DDR2 lain. Masa aku research pasal mobo DDR3 ramai yang kata ianya mahal tapi masa tu 2008. Skang ni bila aku nak pilih, beza spec yang sama DDR2 - DDR3 sangat sikit je. Berapa puluh hinggit so aku pilih la mobo nie. Ianya bagus, ultra-durable. Support DDR3, FSB pon sampai 1600MHz (dengan overclock), ada Dual-Bios, support overclocking yang mudah dan macam2 lagi. Port SATA pon sampai 6. RAM up to 8GB dengan 4 slot, slot USB pon banyak etc. Betul2 fit spec aku. Dan memang aku target mobo Gigabyte pon sebab untuk Vee lama pon aku pakai Gigabyte jugak dulu.

Price range : Approx. RM350>


Random Access Memory (RAM)
Kingston DDR3 1333MHz 2GB
(Click untuk overview)

Bila dah pilih mobo yang bagus tros la beli RAM nya kan. Dan semua orang dengan senangnya akan pilih Kingston. Tapi sebenarnya kalo aku ada budget lebih aku akan dapatkan RAM lain, specifically yang sesuai untuk gaming. Jadi memory handling nya lebih bagus dan efficient. Tapi dengan budget biasa aku sambar je yang ni. Kat kedai pon aku tak cakap banyak beli je huhu. Setakat ni amik 2GB je dulu, lain kali aku tambah lagi lah. Sebenarnya kalo korang research pasal RAM, bole gila isim jadinya. Aku pon ada satu malam ni memang naik pecah kepala research pasal timing dan clocking RAM. Gila dowh. Banyak sangat info masuk pala so jadi biol la. Hahaha. Kalo korang pakai DDR2, carilah yang 800MHz dan ke atas. Kalo pakai sampai 8GB pon tapi guna 667MHz tak berapa go sangat. Aku nak terangkan tapi aku dah kata tadi bole pecah pale so better don't. Jika anda mau, google pasal RAM ya.

Price range : Approx. RM140-RM160 (2GB DDR3)




Graphic Processing Unit (GPU) @ Graphic Card
Sapphire ATI Radeon HD 4850
(Click untuk overview)

Kalau kau pegi check it out di internet memang rupa bentuk lain dengan aku punya. Aku punya adalah keluaran baru yang lebih murah dan cooling system dia lebih bagus dan senyap. Tapi yes I know it's uglier! Hahaha. Tak hensem langsung. I like the older one, lawa. Kaler merah2, design mengancam uols. Tapi apa ada pada rupa kan. Chewah. Yang penting performance. 4850 ini bagi aku ialah satu produk yang agak bagus untuk end-user biasa. Cukup la jugak untuk aku setakat nih. Untuk kaki gamers yang banyak duit pegi la beli yang mahal2 tuh. Aku bukan kaya macam korang. Berbekalkan 256-bit & 512MB GDDR3 yang aku target okay la. Aku dah try 64-bit, pastu 128-bit dan skang mestila nak up kan. GPU ni pon support resolution yang lebih tinggi, sesuai untuk LCD korang yang besar2 tuh. Aku pakai flat screen CRT 19" je so ianya cantik bila 1280 x 1024, bila tinggi lagi boleh tapi screen flicker la. Game2 berat boleh dimainkan GPU ni dengan okay. Some heavy games yang aku mainkan aku dah set the highest setting dan okay lancar je main. Contohnya Devil May Cry 4 dengan resolution 1280 x 1024 dan Super High Quality semuanya, cantik dan laju, no problem. Ow yeah, macam yang aku cakap tadi pasal power supply, untuk GPU ni kna la ade PSU yang berkuasa 450w ke atas. Pasal tu aku angkat PSU kat atas nun. Dan GPU ni memerlukan anda untuk insert PCI-E cable direct power daripada PSU.

Price range : Approx. RM370>


Internal Hard Disk
Samsung SATA 1.5 TB
(Click untuk overview)

Ini benda penting dalam hidup aku. Huhu. Sebagai collector data yang cemerlang aku betul2 perlukan hard disk yang besar. Dulu aku dah ada 2 biji 640GB = 1.28TB tapi masih tak cukup so apa lagi amik jela 1.5TB ni. Kalau ade 2TB yang murah aku dah amik dah hahaha. Tapi seriously mahal lagi. It's cheaper kalo ko beli 2 x 1TB. Macam crap kan, patut beli beli skaligus lagi murah. Wrong! Hard disk skang nih perlukan ruang untuk platters nya dan saiz pulak kena la ikut balik saiz standard 3.5" jadi memang susah nak buat hard disk yang lebih besar pada saiz yang sama. Kena compress betol2. Tapi aku rasa dalam setahun dua isu ni bole diatasi. 1.5TB ni ada banyak jenis, sebab rotating speed lain, bilangan platters lain etc. Aku pilih yang lebih cokia/murah sebab budget aku kan sangat tight. Tak mampu. Ada jenis yang lebih laju dan data transfer lebih bagus, tapi takpelah setakat ni pakai la dulu.

Price range : Standard Approx. RM470>, Cheap Approx. RM370>





ROM Device
Samsung DVD-RW TruDirect SATA
(Click untuk overview)

Ini part yang takde susah payah pikir atau apa dah. Blu-Ray? Belom zaman lagi. Kau sambar je satu DVD-RW yang biasa di pasaran dan walah. It will do your things dah. Kau nak buatpe je. Melainkan kau nak buka kedai cetak rompak, ini dah cukup elok untuk kegunaan seharian kau. Plus Samsung ade apps TruDirect untuk burn DVD direct daripada videocam kau.

Price range : Approx. RM75>



Chassis / Casing
Cooler Master Elite 335
(Click untuk overview)

Okay last one, selepas mengira inner beauty, outer beauty pon harusla diambil kira uols. Kalo kau pandai, bijak, baik hati, pemurah etc, kalo gigi kuning, bau mulut macam longkang, muka meleweh macam penagih, leher berdaki, rambut macam dawai cuci pinggan kau ingat ada orang nak ke? Buat kawan boleh lagi walaupon harusla dicarut dan diumpat bila kau takde. Tapi kalo nak kawin memang tak dapat la jack. Harus ko pegi mandi bunga. Hahaha. Okay back to the point. Aku tau casing ni bukanlah yang paling lawa yang pernah kau tengok. Gila hape. Yang lawa2 beribu2 beb. Matila casing aje dah beribu. Bapak aku takde pangkat Dato' with the capital D pon. Okay ini juga kalo ko tengok kat website lain, lain sikit side nya. Aku punya version ade side transparent window. Maksudnya sebelah tu dia pakai perspek yang transparent tu bole tengok2 dalam kalo boring. Sesuai pasang lampu liplap uols. Hahaha. Sebenarnya casing ini bagus jugak tau murah2 pon. Kalo kau ni jenis tak reti pegang benda2 kecik macam skru tuh, asyik jatuh je, jari gemuk (hahaha) memang sesuai. Screwless! Dia ada sistem locking bahagian dalaman yang bagus. Kecuali kat PSU la mestila kena skru. Yang lain macam hard disk, DVD, graphic card, semua takyah skru. Memang convenient. Pastu front panel dia boleh cabut untuk dibasuh atau saja2 takde keja cari keja. Didatangkan skali dengan 120cm fan kat bahagian belakang. bahagian depan materialnya meshed. Sedap dipegang woo.

Price range : Approx. RM150


Sum Up

Okay semua price range ini anggaran berdasarkan penat kaki dan mulut aku merayau dan bertanya kat Low Yat nun. Kalo kau ada jumpe lebih murah atau lebih mahal jangan la salahkan aku. Basically dengan mencampurkan semua komponen ni, aku buat estimation seperti budget aku iaitu TIDAK MELEBIHI RM2500. Aku punya target tercapai. Tu pon setelah penat bernegotiate dengan banyak kedai. Yang mana lebih murah aku beli. Setelah dikumpul2 aku pasang sendiri di rumah. Haa. Itu pon cost tu. Kalo di kedai mereka ada charge untuk pasang semua. Jimat sikit. Knowledge is power and money-saving haha.

Okay ini spec untuk PC aku considering the budget, needs & wants, availability etc. Mungkin ada sesetengah barang tu bagi korang tidak begitu menyelerakan dan so-very-the-murah-kau-memang-cheapskate-la-Rosman kan, tapi sekali lagi, "ADA AKU KESAH?" Cak cak cak. Kau kaya kau pandai pegi la beli ikut selera kau. Kalo pemurah tolong la beli barang2 bagus untuk aku sket hehehe. Ini pon aku masih belom habis bikin. Ada lagi ruang untuk aku tambah kat Vee 2.0 ni tapi tunggu la bila ada kemampuan nanti.

Apa? Apple?

Hisy. Aku rasa semua mat2 dan minah2 komputer inginkan at least sebijik barang Apple dalam koleksi. Aku pon nak jugak. Tambah2 pulak aku dah terlibat dalam bidang graphic ni. Tapi honestly dengan keadaan ekonomi ni memang bertahun dari skang pon tak tentu dapat. Plus, Apple ada sedikit problem dengan software2 yang aku perlukan. Ada beberapa software ni sama ada tak available untuk Apple atau pon bole pakai tapi ada bug2 tertentu.

Jadi instead of using OSX yang cantik kat Apple tuh, apa kata kita pakai Windows paling baru di dunia, WINDOWS 7!

Selesai dengan hardware, untuk entry seterusnya aku akan ceritakan sikit tentang Operating System baru ini that is WINDOWS 7 yang merupakan penyelamat bagi Microsoft ni setelah KEGAGALAN BESAR iaitu WINDOWS VISTA. Yes, I've been telling this to my friends ages ago dan setelah Windows 7 keluar, nampaknya Microsoft sendiri dah mengaku yang Vista memang gagal. Pasal tu aku stick kepada XP bertahun2 lamanya.

So stay tune lah untuk tau apa tentang Windows 7 ni yang aku nampak, suka atau tidak dalam entry seterusnya nanti.

To be continued.


http://rosmanpositivo.blogspot.com/

Saturday, September 12, 2009

My Vee 2.0 - PART 1 - Intro : Guys' Stuffs

Yale yale yale!



Basuh kereta bang? Taklah. Basuh kapal terbang. Buta.


Perempuan. Pernah tak kau rasa macam boifren/tunang/laki kau tu lebih sanggup menggadai nyawa beliau demi kereta MyVi SE putih yang belom habis bayar tu, berbanding nyawa korang? Atau gaji sebulan banyak habis bikin motor LC nya yang kaler hitam merah tu daripada habis untuk belanja korang makan kat mamak dan restoran2 makanan segera tempat2 korang dating? Atau beliau lebih banyak menghabihkan masa kat depan komputernya daripada depan muka korang yang berjerawat tepat2 kat atas hidung dan berselerak di pipi tuh? Pernah rasa kan? Pernah kan?

Saya sebagai wakil kaum lelaki ingin...bukan, bukan memohon maaf, tapi memohon supaya korang MEMAHAMI kami sebagai lelaki. Suka2 je kau Rosman main wakil laki. Kau ingat semua setuju ke ko wakil? Ah lantak la. Ini blog aku. Kalo ko laki dan tak setuju gi bikin blog sendiri.

But wait. Memahami lelaki? Eew, lelaki pon nak mintak difahami ke? So very the. Heh.

Hello mak minah. Kau ingat korang perempuan je yang boleh merengek "...You tolong la faham keadaan I..." blablabla. Hah? Kau ingat pompuan je yang perlu difahami? Ingat laki tak amik Bahasa Melayu (Pemahaman) masa UPSR dulu? Kitorang semua dapat A tau. Heh.

FYI girls, kebanyakan lelaki pon langsung tak paham apa yang seronok sangat bagi perempuan bila ;
satu :
berjalan seharian bershopping mahupon hanya window shopping di mall2 yang anda rasa stylo untuk melepak dan sebagainya ;
dua :
bagaimana anda semua boleh gagah memakai mekap, baju yang macam2, contact lens yang merimaskan etc semata2 makan di Madam Kwan KLCC selama sejam dua ;
tiga :
bagaimana korang boleh suka gila kat Tomok masa zaman dulu2 dia tu (skang ni okay la hehe).

Most of us do have a really hard time to understand all that, you girls.

Jadi, point saya hari ni (la baru nak masuk point Rosman) ialah lelaki ada satu perangai yang mana perempuan harus faham. Apa dia? Yela aku nak bagitau la nih.

Statement of the day:
Guys tend to adopt his beloved stuffs (dalam kebanyakan kes, benda2 yang major, atau besar, atau mahal, atau ade implikasi besar dalam hidupnya) sebagai benda yang paling disayanginya dalam hidup dan dianggap 'life partner'. Life partner as in awek, tunang, bini. Ya.



Kalo la bini betol macam ni. Tak banyak songeh. Tak lawan cakap. Haha.


Sebagai contoh mesti korang pernah dengar lelaki refer kereta mereka sebagai bini. Kan? Haa macam tu la.

Jadi fahamilah benda ini. Aku pon taktau macam mana nak terangkan pada setiap seorang perempuan tu hal ini tapi that's the main point. Ini supaya kau beringat, satu hari nanti, contohnya, jangan la marah sangat kalo dia lebih suka wax kereta dia sekilat2nya pagi2 Ahad daripada duduk tolong kau susukan anak sambil dia lipat kain. Jangan lah marah. Atau dia lebih prefer bertukang kat hand-made garage nya di belakang umah tu daripada dengar ko bebel pasal warehouse sale yang jual bag Guess murah2. Jangan marah juga. Atau dia lebih suka untuk tidak tido di rumah tapi tido di office instead. Haa yang ni kau selidik sikit takut2 dia kenal Memey Suhaiza. Ops! Jangan sebut nama la Rosman.

Aku rasa ini satu escapism bagi lelaki. Mungkin. Aku tak belajar psychology. Kau pegi tanya budak2 yang belajar lah.

Aku nak bagitau yang mana masih belom tau bahawa aku sudah ada bini baru. Dalam kes aku yang tiada Honda Civic Type R atau motosikal Belang R ini, ianya adalah sebuah komputer. PC. Ya. memang nampak macam remeh kan. Tapi kalau kau taktau aku lebih banyak menghabiskan masa di depan monitor daripada depan muka kau yang konon cantik tuh. Jadi ini lah bini aku. Dan sepertimana laki2 lain, mereka namakan benda kesayangan mereka with NAMES. Yes girls, we actually give those things names. Kereta lama kaler merah kawan aku sorang tu namanya Sally. Sorang lagi budak Bangi punya kereta kaler biru namanya Mary. PC sorang budak Pandan Indah ni namanya Nariko. Haa itu contoh2 di sekeliling aku.

Jadi apa nama PC kesayangan kau Rosman?

er...

Vee :)

Kenapa Vee? Vee itu...ala...malu lah. Hehehe.
Vee stands for Vanidah Imran. Hehehe.



Owh Vanidah Imran. Kalo Bang Shidee buat hal call saya okeh :)


Kan aku dah cakap aku malu. Tengok la aku dah blushing ni. Hisy. Hehehe.

Vee yang lama aku dah tolak kepada seorang rakan baik. Walaupon berat hati tapi it's better that way. Serahkan pada yang kita kenal. Yang kita tau dia akan make full use of it dan jaga elok2. Hafizul Mahput namanya. Natural talent dan keberanian berkarya budak ni memang aku kagum dari dulu. Jadi aku tau PC itu akan membantu beliau supaya lebih maju dalam bidang seni digital. He's one of a kind babe. Tau2 dia dah beli Wacom Bamboo awal2 lagi dah before dapat PC tu haha. Chiss. Aku pon takde lagi Wacom! Anyway good luck bro.

Okay, bini lama dah pergi ikut suami baru. Suami lama restu. Tapi aku takkan restu kalo aku takde bini baru yang lebih muda dan hot kan? Standard la. Gile hape. Tengok Dato' K sudeyh. Hahaha. So Vee lama dah tarak, Vee baru itu la namanya Vee 2.0!

Owh gitu rupanya.

Okay, tadi tu semua intro je. Hahahaha. Apa? Lantaklah intro aku sama panjang dengan karangan BM kau masa SPM dulu. Aku BM A1 tau SPM hehehe.

Aku akan share info yang aku rasa ini berguna untuk sesetengah lelaki lain yang nak membina sebuah PC baru untuk diri mereka sendiri. Especially budak2 kolej and universiti yang nak buat PC tapi on budget dan tidak cukup knowledge tentang hardware. Aku pon gile hape mane de terer ke apa. Aku just rajin godek2, research2 dan google2 pasal PC dan merayau ke Low Yat survey harga. So ilmu tu kalo kita share ngan kengkawan kan ke bagus kaedahnya. Walaupon sikit dapat la jugek.

Entri My Vee 2.0 akan dipecahkan kepada 3 bahagian, iaitu :
PART 1 - inilah dia sebagai intro. Bebel2 dulu.
PART 2 - I'll share with you components yang aku pilih based on my own budget dan specification yang aku set.
PART 3 - nak share pengalaman baru menggunakan Windows 7 yang baru ni. Tengok ngam ke tak ngan Vee 2.0

Lepas habis ketiga2 entry akan diupdate lah setiap satu dengan letakkan link. Senang sket.


To be continued.


http://rosmanpositivo.blogspot.com/

Friday, August 21, 2009

Tak Faham! The Seven S's.

Ning nong.


(Entry ini mula ditulis pada awal July 2009. Ya. Dah lama dah. Lepas tu aku biarkan draft nya bersawang. Dan kini aku sambung kembali dengan selambanya)



Bart tiada kena mengena pon sebenarnya

Okay I admit sepatutnya blog ni dah pon memaparkan entry daripada event Gafim @ Zoo Negara ari tuh. Bukan. Selambanya kau tuduh aku malas. Masa kat skola dulu ustaz kau tak pernah ajar ke yang fitnah tu lagi terok daripada membunuh? Aku takleh lagi buat entry tuh sebab, satu : aku nak gather balik info2 yang terlibat pada hari tu, dan dua : aku still belom copy gambar daripada Bang Lan. Bang Lan tu photographer official Gafim. Camera dia hebat kalau kao taktau. Lens nya pernah dipuji Principal Tiara dulu masa malam Final, dengan gaya yang cukup, er, separa lucah. Wakakaka (Teringat balik gaya itu. Sila rujuk aku atau Bang Lan secara live untuk gaya itu) Jadi tunggu sajalah nanti bila aku update adelah. (UPDATE : Aku rasa mungkin tiada entry tentang itu. Kau pergi saja ke blog orang lain seperti blog Eleza atau blog Akim yang ditulis oleh Along-nya) Sementara tu, aku nak bebel pasal satu benda yang dari dulu aku tak paham, iaitu, TAK PAHAM.

(Erk?)

Jangan cuba tipu aku dan orang lain jika kau cakap kau paham sume benda. Albert Einstein pon takkan pernah berani untuk keluarkan statement macam tuh. Jangan gebang dan ngaku saja yang banyak benda dalam dunia nih yang kau belom, masih belom, tak pernah, dan mungkin tak akan paham pon.

Bukan. Ini bukan pemahaman tentang Teorem Phitaghoras atau Big Bang Theory mahupon konsep evolusi Darwism. Bukan. Kalo masuk bab tu memang berjela la entry nih, ataupon kosong teros. Hehe. Ini aku cerita tentang pemahaman tentang dunia sekeliling kau dan aku. Tentang sampah sarap, tentang mangkuk tandas, tentang kedai mamak, tentang arwah Michael Jackson mahupon tentang Owen ke MU. Tentang kita semua. Di sini aku bentangkan betapa bodohnya (atau pandainya) AKU kerana tidak berupaya memahami semuanya. Ya mungkin aku just bodoh. Hah.

Berikut adalah benda2 yang aku tak paham, yang aku pada mulanya hanya listkan secara random, tetapi end up aku categorizekan kepada Seven S's (jika disebut jadilah 'seven asses' haha). No, aku tak rancang yang semuanya bermula daripada huruf S, cuma in the process it became clearer and then it became intentionally-categorized. Macam kak Atilia punya penjelasan kepada aku tentang teori S aku terhadap track2 album nya yang 7 over 10 bermula daripada S. Ya, aku memang gemar membuat teori dan spekulasi sendiri *wink.


The Seven S's.



1) SOALAN

AKU TAK PAHAM bila orang bertanyakan soalan2 yang tak payah ditanya at the first place.

Contoh A :
(Di Myspace/Facebook etc)
"Hye, thanx for approving. Nama awak sapa ek?"


Aku nak jawab dengan nada sopan aku rasa malas. Aku nak jawab dengan menampar dahi jendul nya pon aku rase tak patot. Jadi aku biarkan ajelah. I can adapt to understand that you probably TOO LAZY to read my profile so soklan2 macam "dok mana", "keja or study" tu i can accept, dan aku boleh jawab dengan sopan, but my NAME??? MY NAME? Masa dia add tu apa la yang dia nampak tah.

Contoh B :
(Semasa apa2 majlis, anugerah etc)
"Apakah perasaan anda....(blablabla)"


Konon la soalan ini ditujukan di suatu anugerah, let's say ABP (Anugerah Bintang Popular), this artist menang dan reporter tanya soalan itu "Apakah perasaan anda sekarang?". Ada tak kemungkinan dia akan menjawab "Saya berasa sangat marah dan sedih kerana berjaya mendapat anugerah ini. Patut Rosman yang dapat. Dia lebih layak" Ini bagi aku soalan paling 'pandai' dan 'classy' dalam dunia kewartawanan. Terima kasih.



2) SITUASI

AKU TAK PAHAM dengan orang2 yang tak paham keadaan/situasi orang lain.

Contoh :
(Isu profile internet artis atau ruangan chat)
i - "XXX tak reply pon comment saya. XXX ni sombonglah! Menyesal saya sokong XXX selama ni"
ii - "Mana XXXXX nih, janji nak chat pukul 8, nih dah 8.10. Artis memang semuanya macam nih ke. Kalo 8.15 dia takde lagi saya out lah! Poyo tol XXXX nih!"
iii - "XXXXXXX, saya dah mintak banyak kali dah no phone XXXXXXX. Mana nih? Bak la"

Itu antara BANYAK lagi respon2 'normal' peminat kepada artis nya. Dan kalo aku seorang artis, aku pon taktau macam mana nak handle sebegitu banyak punya peel. (read : sebutan nya pear-el ya, bukan peel. Peel tu kupas/kopek ngok) Aku plak rase segan bagi pihak orang yang mengeluarkan ayat2 seperti di atas. Macam ni punya orang pon ada ka? Apa kau ingat kau dah undi dia dlm 2-3 hengget, kau leh mintak macam2? Kau ingat dia takde keja lain ke selain berchatting ngan kau?



3) SIVIK

AKU TAK PAHAM dengan orang2 yang kesedaran siviknya di tahap paling rendah dalam sejarah manusia atau pon kosong sekaligus.

Contoh A :
(Isu jalanraya)
i - Di satu lorong ONE LANE, depan 7-Eleven, seorang mamat bengong dengan selamba kataknya parking tgh2 jalan, depan 7E membeli rokok dengan gaya jalan seperti beliau adalah Joe Satrianni atau sekadar Azroy dalam GGR sedangkan ada kereta lain di belakang keretanya yang tak berapa nak lawa tuh, PLUS pulang ke kenderaan dengan rasa cool dan perlahan tanpa sedikit pon terkejar2.
ii - Di tengah2 jalan kota yang tipikal Malaysia (maksudnya dalam busy tak busy la) seorang daripada dalam sebuah kereta juga dengan selamba (tapi kali ni bukan katak, mungkin kambing) mencampak sebuah beg plastik yang AGAK BESAR, lebih kurang sebesar macam kau dah makan 2 atau 3 set di KFC dalam kereta, dan membuang nya ke luar melalui tingkap kereta, sedangkan ada banyak kereta di belakang dan tepi.
iii -Jalan tipikal di kotaraya, ada sebuah kereta yang dipandu seorang pemandu sengal dengan kelajuan yang mana kalau anak buah kau bawak basikal kaler pink nya itu, mungkin dengan sedikit usaha beliau boleh potong pemandu sengal tadi.

Pasal jalanraya ada banyak lagi yang boleh dikupas. Tapi di atas cukuplah menjadi 'benchmark' bagi orang2 yang sama kategori ngan diorang tuh. Rasa macam aku nak menyamar je jadik JPJ dan tarik segala lesen yang diorang ada termasuk lesen tv dan lesen scuba sekalipon. Mungkin di sekolah mereka adalah antara orang2 yang ponteng kelas Pendidikan Islam ataupon Pendidikan Moral. Kalau tua sikit ya, kelas Sivik. Pasal buang sampah from inside the car tu, kalo sekadar pembungkus gula2 atau tisu yang ko lap hingus hijau kau tuh aku seriously boleh maafkan. Tapi kalo plastik KFC yang mungkin dalam tuh ada lagi coleslaw dan seketul dua ayam yang tak habis dimakan, aku rasa macam nak kutip balik plastik tuh dan sumbat dalam mulut kau sambil gelak jahat.

Contoh B :
(Isu kejiranan)
i - Suasana perumahan flat biasa, sedang kau bersiap2 nak masuk ke dalam MyVi SE putih/motor RXZ kaler merah kau, ppphhhewww......PRANG! Jatuh dari tingkat atas! Kadang2 botol kaca, plastik sampah yang berisi dan sesetengah kes, TELEVISYEN LAMA (serious)
ii - Parking penuh dan macam biasa parking bertindih la kaedahnya. Takpe. Tapi pagi2 kau nak keluar, cuba tolak kereta dia, TAK BERGERAK. Handbrake tak angkat. Kau dengan bengang masuk dalam kereta dan hon2 dengan bising, lama dan bersungguh. Menyakitkan telinga dan hati. Jiran kau yang menganggur keluar dan maki kau kerana kacau daun dia nak tido. Kau panas, jiran panas, tapi tuan punya kereta masih nyenyak tido kerana dia off ari tuh.

Aku taktau nak komen apa dah tentang perkara di atas. Certainly dah lalui, walau dalam watak yang mana2 sekalipon. Cuma bukan watak pembuat kesalahan la yang pasti. Aku taktau lah mungkin yang baling sampah dan TV daripada tingkat atas tu terdengar bunyi lori sampah dan try untuk buat jaringan 3 pointer terus masuk ke dalam lori tapi tersasar. Kalau 3km tu bukan dah tersasar lagi mangkuk. Ada kes orang mati kena hempap ngan barang yang dicampak daripada tingkat atas flat kalau kau taktau. Sedih kan? Mati kena hempap TV? Gila sadis. Bodoh punya orang takde sivik.

Sebenarnya point SIVIK aku ada banyak tapi takmoh la letak banyak2 nanti emo haha.



4) SONGEH

AKU TAK PAHAM dengan orang2 yang songehnya mengalahkan ibu mengandung yang sedang dalam tahap mengidam.

Contoh :
(Situasi di office mahupon rumah sewa atau kolej)
"Eh kau nak pegi kuar lunch ke? Nak kirim bole?" (Kau jawab okay je) "Okay aku nak Nasi Goreng Ayam, tambah telur. Ayam tu aku nak bahagian peha tau, nak yang garing2. Nasi dia kau suruh jangan lembik sangat, dan pedas sikit jangan pedas sangat. Sayur taknak, tapi taugeh okay. Telur mata tu jangan goreng terlampau masak. Aku nak ada cair2 nya." (Kau jawab : "...tapi aku nak lunch kat KFC...") "Ala lepas kau pegi KFC tu kau pegi la Restoran Hamidah tu. Kat simpang dekat ngan traffic light. Aku tak suka la nasi goreng kat kedai lain. Kau pegi Hamidah aje tau. And cepat sikit la. Aku lapar nih. Duit nanti la aku kasi..."

Mintak tolong orang tapi songeh nya tanak kalah. Mesti kau pernah alami ini kan? Tak la semestinya macam yang di atas. Tapi situasi di atas memang dah terjadi pada aku dan kawan, masa, tempat dan orang yang berbeza. Kalau banyak sangat songeh kau tu, boleh tak kalau kau pergi je sendiri dan jangan menyusahkan orang lain? Kalau kami tak buat atau sound kau, kau kate kami ni tak helpful, jahat dan macam2 tohmahan lain. Sedar la yang kau mintak tolong, bukan suruh orang gaji kau buat kerja berbayar. Amah Indon pon kalau kena macam ni pening jugak wok!



5) STATUS

AKU TAK PAHAM dengan orang2 yang menyembunyikan status diri masing2. Maksud status di sini ialah status sama ada anda single, in a relationship, engaged, married or divorced sekalipon.

Okay untuk point ini aku rasa tak perlu contoh, hanya ulasan. Sebab yang paling besar untuk seseorang menyembunyikan status nya ialah KAU NAK PASANG LAIN! Betul tak? Aku nak kau hangguk2 banyak kali sebab ini dah banyak aku saksikan. Buat malu aja. Dah ada awek/balak buat la macam dah ada. Dah tunang/kawin apatah lagi! Serious shit, kau hanya menyusahkan diri kau bila buat macam nih. Dan tak lupa menyusahkan orang lain juga! Hidup dalam penipuan memang takkan aman la hidup kau. Tolong la jujur dengan pasangan masing2. Paling tidak pon jujur kepada diri sendiri. Kalau kau rasa pasangan kau bukanlah jodoh yang dicari, cakap dan luahkan, move on. Jangan bina komplikasi dengan mencari alternatif ketika hubungan sedang dilanda badai tapi last2 you end up with lotsa relationships yang tiada arah tuju. Kalau kau hanya SKANDAL dan masing2 tahu status masing2, itu cerita lain. Itu pilihan korang, dan kesalahannya hanya menyembunyikan keskandalan. Tapi dengan menipu status, kau curang kepada pasangan dan menipu orang ketiga itu sekaligus! Kau mungkin akan ada saja ayat untuk bidas kata aku ni, tapi kau sendiri sedar itu semua hanya alasan untuk menutup kesalahan kau sendiri. Kan?



6) SUMBANG

AKU TAK PAHAM dengan golongan manusia yang sama ada tidak sedar atau buat2 tidak sedar dengan kesumbangan suara/lakonan/bakat2 lain yang ada pada diri mereka sendiri.

Ini juga bagi aku tak perlu contoh. Setiap kali ada audition realiti TV kau akan nampak contohnya. Mungkin kau juga salah sorang, sapa tahu. Okay no offence. Mungkin kau rasa kau perlu 'ubah nasib' keluarga kau atau apa2 saja lah alasan kau. Mungkin kau terlalu berharap atau bercita2 tinggi. Atau mungkin saja kau ada sedikit 'off' di bahagian otak, aku pon tak pasti. Memang ketika audition2 akan muncul semua golongan ini, daripada yang sangat berbakat, agak berbakat dan langsung tiada bakat. Yang langsung tiada bakat tu yang aku tak paham sebenarnya. Okay aku pon bukanlah seorang Faizal Tahir atau Anuar Zain itu aku tahu. Kalau tak, takdela aku ada masa buat entry ni, baik aku pergi buat show dapat duit kan. Tapi at least aku sedar pada tahap mana bakat diri sendiri itu. Dan kau juga perlu tahu dan aware. Kalau tak tahu, tanya la orang sekeliling. Tak mungkin la suara sumbang kau tu dipuji dengan jujur oleh SEMUA orang daripada kawan serumah, kakak, abang, mak, bapak, pak ngah, mak usu etc. Tolong la jangan memberi kesakitan kepada telinga kami setiap kali kami buka channel @15 tu. Okay ada juga yang di samping menyakitkan telinga mampu memberi gelak ketawa. Itu aku ucapkan terima kasih dan tak lupa kasihan lah bagi kau dieksploitasi media sebegitu. Hah. Satu pesanan aku, kalau rasa2 kurang berbakat, asah. Kalau langsung tiada bakat, cari! Semua orang ada bakat sendiri. Kalau semua orang hebat menyanyi dan berlakon, gamaknya takda la doktor, engineer, arkitek, doktor sakit puan dan sebagainya. Mungkin kau hebat dalam benda lain seperti, buat cupcakes?



7) SIBUK

AKU TAK PAHAM dengan orang2 yang suka menyibuk, buat2 sibuk dan menyibukkan diri dalam hal orang lain yang mana mereka tak perlu pon untuk sibuk in the first place.

Ini pon aku ulas saja. Okay mungkin nampak dah yang aku malas memberikan contoh yang detail untuk kau imagine hehe. Alah, kau pon baca point saja dah bole tau kan. Apa perlu lagi aku bagi contoh sedetail kain batik Jawa Kraton. Okay, sibuk sibuk sibuk. Golongan ini aku tau, setiap kelas, course, kumpulan, office, bangunan, keluarga, gerai, kedai, jalan, taman, SEMUA tempat memang wujud! Tidak pelik. Cuma aku tak paham. Apakah perlunya kau harus tahu semua hal orang daripada berapa gaji bersihnya, sehinggalah kepada mengapa BCG di lengannya tidak cantik. Aku tak paham. Mungkin orang2 macam nih la yang harus mengendalikan Wikipedia dan Google. Sumber ilmu seluruh dunia. Hal yang langsung takda kaitan ngan dia pon dia nak korek dalam2. Aku memang banyak jumpa. Kadang2 kita sedang berborak dan bincang tentang masalah keluarga/kawan dengan seseorang dan orang ini bumped into the conversation dan kita lalu slowmo dan diam, tapi dia pulak insist on knowing the details. Bila kita kata tak perlu tau, pulak dah, dikatanya kita ni berahsia2, tak patut la, ini la itu la. TAK MALU betul! Orang dah rasa tak perlu share ngan kau, kau pulak nak ngendeng lebih2? Baik aku tekan butang SHARE di Facebook saja kalau aku nak kau tau. Aku tau kita manusia memang penuh curiosity tapi takda la sampai menjaga tepi kain dalam orang lain. Kain dalam occay! Kalau kain pelikat/batik tu boleh la kita kuis2 lagi. Kalo dah kain dalam, Makcik Senah pon sepak kau. Dia pakai Wacoal tau di dalam! Hahaha XD


Okay okay. Sebelum aku tekan butang PUBLISH POST ingin saja aku tekan kan bahawa entry ini dibuat kerana aku TAK PAHAM. Ingat tuh. Mungkin kau terasa, itu aku taktau lah. Tapi kalau ya, kau boleh lah beri komen. Aku cuma tak paham, mungkin kau boleh tolong aku dan orang lain untuk paham, sapa tahu kan? Aku hanya seorang muda belia yang masih tak paham tentang banyak perkara di dunia ini, katenye! Hehe :)


http://rosmanpositivo.blogspot.com/

Monday, July 27, 2009

Yasmin Ahmad : Al-Fatihah To You

Hhhmm....




~ Al-Fatihah ~


About 4 years ago, me and my fellow friends went to the cinema to watch Sepet. Somewhere in between the movie, we, in a real rapid and anxious way of behaviour, managed to copy the number of Jason's mobile phone which was given to Orked. We called the number. Shockingly it turned out to be the director's personal mobile phone number. We thanked her for giving Malaysians such a fresh and beautiful film and wished her the best. It was a short but meaningful phone call to us. I've wished to be a part of her ads or films one day, like my brother did and I truly envy him.

July 2009. She left. Gone. Without even had the chance to say goodbye. One of my wishes gone with her.

...
So long, fare thee well
The dancer and the dancing days have taken leave and fell
So turn down this bed of stone
Quench me with the deadly nightshade from the rose that you belong
The long December rain is falling now
Running down on streets to nowhere
Music is my life you're my sweetest nightingale
But I can't hear it here no more
And I go
I go
Hush now, don't shake or break
Words have fallen silent like soldiers to the grave
No matter what they do or say
Lay me on the sleepy meadow by the tracks upon your face
...

"I Go" by Pete Teo.

Thank you for the inspiration.

Rest in peace.
Yasmin Ahmad The Storyteller.


http://rosmanpositivo.blogspot.com/

Thursday, July 23, 2009

Otak Tersangkut, Entry Tersangkut

Ngong ngeng.


Mungkin ada yang sudah mula bosan dengan blog ini. Dulu nya rajin benor menghapdet sampai kadang2 satu hari lebih satu entry. Lepas tu, HADO. Hilang. Rosman hilang entah ke mana. Semua orang bertanya (chewah macam kau ni Mawi pulak orang nak tanya2) dan kemudian tetibe kau muncul balik, dengan entry2 kau yang kadangkala boleh tahan panjang jugak. Entry design lah, AF (kembali) lah, macam2. Tiba2 kau hilang balik. Aku bukak2 entry yang sama aje di depan nih. What tha ef Rosman?

Boleh tak kiranya kalo kau maafkan aku
kerana sejak kebelakangan nih otak macam serabut sket. Macam2 hal. Daripada handphone yang cakap2 tak boleh dengar kemudian dengan selambanya pergi beli handphone "first hand out of the box" (yang mana aku dah lama tak bli) but dengan selambanya juga rupanya handphone itu juga bermasalah, dengan kawan2 punya peel yang bermacam2, dengan akaun ASB yang aku sering lupa untuk bukak (mak akan bising tentang hal ini) dan macam2 lagi.


Otak aku kini kalau kau nak selongkar, ianya lebih kurang sebuah painting Jackson Pollock di atas nih.

Aku dah pon menulis dengan panjang sebuah entry tapi it turned out LEBIH panjang lagi.

Aku rasa aku patut masuk area journalism secara part time. Aku rasa tulisan aku kadangkala lebih baik daripada sesetengah penulis majalah keremajaan di Malaysia ini yang kebanyakannya hanya banyak copy paste dan tiba2 ending nya tergantung dan aku akan menarik muka sambil maki hamun dalam hati. Kau dibayar untuk menulis tapi tulisan macam gamps. Aku tulis blog saja lantak aku lah gaya tulisan aku macam mana kan. Ini ekspresi perasaan generasi baru. Kini budak darjah satu pon dah ada blog. Hebat tak hebat. Dulu kita nak pegang komputer kat lab sekolah pon takut macam nak pegang peha Megan Fox.

Ewww...Rosman! Ada underage readers di sini!


Maaf. Saya pergi dulu. Dan akan kembali jangan risau.


http://rosmanpositivo.blogspot.com/

Wednesday, June 24, 2009

Akim (Lagi), Jaguh Futsal RTM3 & J Squared!

Fringg!!!


Eh. Macam bunyi Lotter plak "fring fring" nih. But anyway, if you're sensitive dan aware enough, kau boleh detect yang SETIAP entry aku akan dimulakan dengan bunyi-bunyian. Seriously. Check la. Aku tunggu. Nanti kau tepuk bahu aku, dan hangguk2 kepala okeh.

Okay back to business.


Gafim @ Zoo Negara This Sunday


Akim. Akim lagi. Lagi lagi Akim. (Memang ada orang yang cakap macam nih ditujukan kepada aku) Haha. Lantak.

Okay di bawah adalah t-shirt istimewa yang akan korang dapat kalo korang dah pon register untuk join GAFIM @ Zoo Negara, Ahad nih. Simple saja lah. Bukan t-shirt untuk korang pakai tiap2 ari pegi sekolah, kolej atau ofis pon. Pekejadahnya kerja Law Firm pkai t-shirt Gafim @ Zoo Negara? Ow okeh, lupa, itu bapak kau punya firm. Sorry.





Okeh di sebelah sana (bukan sebelah sana kat luar nun, sini sini, kat skrin. Sebelah gambo t-shirt) adalah crew tag yang telah dibikin bersesuaian dengan web promo. Apa? Kau nak? Kau crew ke? Ada tolong2 buat air? Ada tolong buat kira2 costing sampai pening pale otak dan terlelap di McDonalds Ampang Park? Tolong marah mamak kat NZ Garden yang lambat hantar Char Kuey Teow? Eh itu dah lain. Itu masa makan sampai bil RM200 lebih. Hahahaha.

Aku nak letak juga design untuk pertandingan mewarna kanak2 masa gathering Gafim tuh, tapi nanti tak chi pulak, kalo budak2 tuh dah tengok, nanti diorang practise di rumah, senang2 je menang. Apatah lagi yang masuk nanti mestilah anak2 seorang orang kuat nih. Lagi lah birokrasi gitu. Muahaha.

Ahad nih semuanya akan berlaku. Lancar atau cacamarba kita sama2 lah tunggu. Kalo tak lancar, mestilah aku akan dituding dulu. Name pon MC. Master of Ceremony. Master tuh. Ingat senang2 nak jadik master. Eh, tapi aku bukan keseorangan. Ada Ahkak Caramel. Ops! Silap nama. Ada Ash Savilara. Bukan. Beliau bukan bini aku. At least belom lagi (matilamak statement!!!) Hahaha. Korang tak payah la susah2 nak buat speku. Kerja la woi kerja. Bergosip je. Kalo hanco, malu sendiri. Kalo lancar, bangga beramai2. Hins hins hins. Bismillah. Wish us luck. We need it.


Jaguh Futsal RTM 3





Hah. Setelah diadjust dan diadjust berhari2, berminggu2, di atas merupakan sedikit daripada look and feel of the not-so-well-known Jaguh Futsal RTM Season 3. Macam mana nak well-known. Berapa kelumit sangat yang tengok TV1 zaman skang nih. Pakcik2 makcik2 pon paling tidak tengok TV9, atau Ria, atau Prima. Tak pon melayan program2 yang boleh tahan bagusnya di Oasis.

Tapi papehal pon, program ini pon boleh tahan bagus jugek. Most of the players daripada season lepas dah pon join team Malaysia, tak pon negeri masing2. That's not bad, at all. Bagus la untuk mereka kan. At least tak la sekadar main bola untuk keluar peluh lagi. Walaupon platform mereka sekadar di RTM, tapi itu pon dah cukup. In the end, it's not how popular the program is, but how far the program can bring them. Kalo kau masuk Akademi Fantasia yang extremely popular tu pon, dan akhirnya balik ke kehidupan asal kau, takde yang berubah (ada yang jadi lebih susah pon ada), pon takde maknanya kan. Nasib dan usaha, dua2 penting.

Aku pon baru settle update yang terkini untuk design production Jaguh Futsal nie. Mungkin jugak akan dialter mana2, itu tak tau lagi. Just hope for the best lah.

Majulah Sukan Untuk Negara, dan badan kau jugak.


J Squared : Will Rock Malaysia.


Agak poyo title. Haha.

Apa itu J Squared? Times Square? Hartamas Square? Apa kau ingat shooping complex? Dataran makan2? Nak try kena carut ngan dua ownernya tu, try la hanj. Haha.

J Squared sebenarnya jika ditulis dengan kaedah sebenar2nya jadilah ia : .





Ya, J Kuasa Dua. Sebab apa? Sebab dua2 pemiliknya bermula daripada huruf J la. Siapa siapa? Sapa lagi kalo bukan dua wartawan bertaraf selebriti (ahahak) : Joe Lee & Juan Danza.

J² (J Squared) ialah sebuah syarikat baru milik Joe Lee dan Juan Danza yang bakal memberi lebih warna dan cabaran dalam dunia media Malaysia. Chewah. Ayat. J² involves dalam kesemua cabang dalam media. be it TV, writing, music etc. Tak heran la, kedua2nya penuh ilmu dalam bidang nih. At the time of speaking, eh, writing, diorang dah pon selesai bikin opis meka cantik2 gitu. Pst, ada chandelier beb! CHANDELIER! Huhu. Meletops :) Dan mereka sudah pon ada "produk" yang bakal meka kuarkan kepada umum tak lama lagi. Chewah. Hang tunggu saja naaa.

Eh habis tuh, kau apa kena mengena plak Rosman?

Oh lupa. Pasal inilah aku tulis pasal diorang. Chiss. Haha. Aku pon secara officialnya telah menjadi a part of J²! Yeah. Di bawah nama aku atas name card, ada tulis "GRAPHICS", jadi secara automatik dan manualnya aku akan involve dalam things on graphic2 thingy lah. Apa yang susahnya nak paham tentang tu kan. It's an honor for me, thanx to you two for believing. Boss! Huhu.


Nota Kaki :

Life is full with colours. Kita aja yang tak perasan.


http://rosmanpositivo.blogspot.com/