Sunday, May 24, 2009

Akademi Fantasia Connects People

Ding!



Entry ini boleh dikatakan sambungan daripada yang lepas. (Rujuk : Recap AF)


I've discussed about how Akademi Fantasia connects people. It does. Jika anda perasan, setiap kali musim AF bermula, perkara ini akan bermula semula, dan berterusan. Sama ada wujud connection baru atau connection lame pulih semula ianya terpulang kepada keadaan, masa dan individu itu sendiri.

1 - Contestants

Mahu tidak mahu, walau dipisahkan pelbagai ideologi, latar belakang, fahaman politik, agama, bangsa, dan sebagainya, mereka harus juga tetap bersama 'menuju puncak'. Walau macam mana kuat sekalipon semangat juang dan daya saing, mereka harus berkawan dan terus berkawan (ikhlas atau tak terpulang) kerana mereka TIADA ORANG LAIN. Itu saja pilihan yang ada. Dan bagi yang bijak, peluang ini bagus utk melobi diri sendiri. Mereka automatically boleh tunjukkan yang mereka ini sgt friendly, tolong kawan, tidak selfish dan sebagainya untuk meraih undi. Kerana, secara dasarnya, mereka MASIH bertanding sesama mereka. In the end, banyak connections telah tercipta.

2 - Family

Sama seperti peserta, ahli keluarga peserta juga akan saling mengenali, bertukar nombor telefon dan ade plak yang saling tackle menackle (yang muda lah). Keadaan ini memang biasa, sepertimana makbapak kau hantar kau ke sekolah dan berkawan ngan parents kawan kau tuh plak. Di depan mereka seharusnya berkawan baik. Di belakang, tak semestinya. Ada juga yang sangat tak puas hati sesama mereka. Apa masalahnya aku pon tak tau. Tanya la sendiri. Tapi apa2 hal pon, connections telah wujud di sini.





3 - Production

Naik turun program ini mestilah kerana production teamnya. Daripada yang paling belakang sehinggalah yang paling depan. Di sini semuanya bersatu, untuk merealisasikan Akademi Fantasia. Gaduh, bertekak, baling meja, tarik rambut, apa saja yang mereka lakukan akhirnya kerana AF juga. Mana ade program TV lain yang mampu mempopularkan cameramannya? Ingat Uncle Johny? Aku nampak dia hari tuh masa Final AF7 :) Siapa yang kisah dengan lakonan Cikgu Fatimah sebelum ni? Sekarang, video2 lakonan beliau orang korek balik. Adlin Aman Ramlie? Berapa kerat yang tahu pasal Alang Rentak Seribu? Mereka2 ini bersatu demi Akademi Fantasia. Itu belum kira krew2 technical. Ah Chong dan Jamil (tentunya bukan nama sebenar) yang sebelum ini tak pernah kenal mungkin menjadi kawan baik susulan berkawan ketika membina set AF.

4 - Fan Club

Inilah bahagian yang paling major dalam hal Akademi Fantasia, tak kira la you like it or not. AF dari dulu hingga sekarang dijana secara besar2an oleh kelab2 peminat pesertanya. Admit this ; kelab2 peminat AF merupakan kelab peminat paling berkuasa dan besar jika dibandingkan dengan mana2 fanclub lain. Kita tak mahu cerita pasal jangka hayat dan masalah2 dalaman skang nih. Itu tolak ke tepi. Fokus kepada bagaimana tertubuhnya kelab2 yang besar (sebahagiannya ade funding yang besar juga) yang digerakkan oleh PELBAGAI golongan dalam negara ini. Mak orang, bapak orang, anak orang, staf kerajaan, pegawai bank, security guard, photographer, pelajar universiti/kolej, penganggur, dan lain2 ; semuanya bersatu di bawah satu bumbung yang mencantumkan persamaan dan menidakkan perbezaan. Mereka2 ini bersatu tanpa mengira agama, bangsa, usia, taraf hidup etc, untuk menggerakkan sesebuah kelab itu. Bersama2, mereka menjana kuasa undian yang besar untuk menyelamatkan pelajar pilihan mereka daripada disingkirkan dan bukan itu saja! Mereka mengumpulkan begitu banyak idea sekaligus mencipta suatu industri lain dengan mengeluarkan macam2 produk untuk dikongsi dengan berjuta lagi peminat yang lain! Dan ketika peringkat ini, hal untung rugi tidak dipandang sangat. Percayalah. I know. Atas premis inilah kelab2 peminat atau FANCLUB AF begitu kuat sehinggakan apabila AF dah habis pon, jika mana2 graduan AF tercalon dalam anugerah yang memerlukan undian, nescaya PELAJAR AF jugak yang akan menang. You know that don't you. Kudos to all AF Fanclubs. Ini boleh saja diangkat sebagai connection terbesar dalam hal AF.

5 - Peminat

Peminat berbeza dengan kelab peminat hanya kerana mereka2 ini tidak terikat dengan mana2 kelab. Mereka merupakan golongan yang ikhlas menonton dan mengundi atas sebab2 masing. Tidak 'mengabdikan' diri kepada sesebuah organisasi dan lebih rela menonton dan menilai sendiri tanpa ada rase bias (ramai jugak yang bias). Mereka selalu berkongsi idea dan pendapat sesama mereka. If you're one of them, pernah tak ketika anda sebok membaca artikel AF atau sekadar menonton ulangan Konsert, ada yang menyapa dan berborak dengan anda, berbincang tentang siapa bagus dan siapa tidak, memberi komen juri sendiri2, dan sebagainya? Dan orang itu kadangkala anda TAK PERNAH tegur langsung sebelum ini, walaupon satu pejabat, atau satu kelas, satu course etc. Di sinilah terciptanya banyak connections yang patut ada pada mulanya lagi.

6 - Blogger

Hah. Ini lagi satu. Aku kira, pencetusnya tak lain tak bukan, my own sifu, SM. Haha. You deserve it bro. Beliau banyak memberi inspirasi untuk orang lain membina blog sendiri dan mengekspresikan pendapat masing2 ke dalam bentuk penulisan maya. This includes me. Aku bermula ketika AF2. Waktu itu tak banyak lagi so-called-blog-AF yang ada. Hanya ketika bermula ERA MAWI, itulah zaman blog muncul macam semut bau gula. And I admit that medium blog merupakan antara medium berkesan membina persahabatan dalam bentuk maya hingga ke dunia realiti. Ini terjadi kepada aku sendiri. To name a few, other than SM, aku ada Juan, Joe, Najmie, Faiez, Abg Bad, KA, Kak Waiem, Stalker, Javard, Kak Awek, Iwan, Judd, Nakaltitude dan ramai lagi. Banyak daripada blogger tegar dulu telah menjadi kenalan dan rakan yang baik sehingga kini. Tak kisahlah yang mana tak rapat sangat, janji persahabatan dah mula dibina. Kiranya kalau tayar kereta kau meletop di tengah jalan dan takde siapa2 bantu, tetiba lalu sebuah kereta dalamnya kawan blog kau, beliau nampak, dan automatically beliau akan offer diri utk tlg kan? Yang mana sudi la. Janji, see my point?

7 - Semuanya

Lastly, paling penting, semuanya skali sebenarnya mewujudkan suatu ikatan yang tidak disangka2. Peminat kenal peserta, peserta kenal blogger, blogger kenal production, production kenal family, family kenal fanclub, fanclub kenal peserta. Semuanya berpusing dalam satu circle of community yang sama. Semuanya mengenali antara satu sama lain, yang mana mewujudkan banyak lagi pertalian yang tercetus selepas itu. Sepertimana pelbagai ikatan dan reaksi berbeza to each other sepetimana dalam kata hujung entry lepas (Rujuk : Recap AF)





Baik atau buruk, Akademi Fantasia tetap mewujudkan begitu banyak hubungan sesama masyarakat sekeliling. Ianya kadangkala lebih kuat daripada jaringan sosial macam Myspace, Facebook, Friendster, Tagged dan sebagainya kerana hubungan AF ini selalunya tidak superficial tapi lebih telus. Hubungan tidak mati pada ruang lingkup wall post dan photo comment tapi hubungan terus kepada manusia. Ada juga yang berkahwin atas perkenalan kerana AF!


AF connects people.

Wednesday, May 20, 2009

Recap AF : Sebuah Imbasan Sebelum Final AF7

Swing!





Mungkin ada segelintir orang, okay, bukan segelintir, BANYAK orang yang memandang kecil, remeh, serong, dan segala benda yang negatif terhadap program realiti paling 'besar' di Malaysia : Akademi Fantasia.

No, I'm not blaming them for that.


Bukan salah mereka hanya kerana mereka tak nampak beyond those makeups, so-so performances, made-up controversies, scripted acts etc. Bukan salah mereka hanya kerana mereka tak nampak apakah 'magic' yang telah dikeluarkan hanya oleh sebuah pertandingan realiti tv di sebuah stesen TV berbayar yang memonopoli marketnya di negara ini.

Ini adalah kerana people tend to judge things they don't even know. Apatah lagi involved!

Selama lebih kurang 6 tahun aku terlibat dan berkecimpung secara langsung dan tidak langsung dalam dunia AF. Okay, some people mungkin akan cakap "ala 6 tahun pon kau jadi apa aja Rosman? Kau bukan one of those well-known reporters pon".

Ya I accept that. Aku bukan pengamal media yang bertauliah. Aku bukan Kak Cham, Niezam, Abie, Joe Lee atau sape2 lagilah.

Tapi penglibatan aku sedikit sebanyak memberi kesan kepada 'masyarakat AF' dalam ruang lingkupnya sendiri. Orang yang aku anggap mentor SultanMuzaffar pon bermula dengan blog beliau saja. Sekarang? Dan ketika itu masih lagi jelas dalam ingatan, nam
a aku secara ajaibnya tersenarai sekali sebagai sumber utama AF sebaris SM, Joe Lee, JuanDanza, Najmie dan sebagainya. RosmanPositivo pernah dimentioned di dalam majalah arus perdana. Itu saja dah cukup memberi kesan kepada semangat juang aku.

Maksudnya di sini, AF bukan hanya about sebuah pertandingan 'nyanyian' yang mengumpul beberapa orang pelajarnya dari seluruh pelusuk negara untuk mencari seorang Juara. Kalau selama nie kau pikir macam tuh, kesian lah bagi kau.

Walau secara kosmetiknya, AF nampak shallo
w, it is beyond that. There's a lot more than what you think it is.





Mengenal AF - Evolutions

Secara jujurnya, memang pertama kali menonton Akademi Fantasia musim pertama, aku rasa ianya bukan sesuatu yang biasa dihidangkan di Malaysia. Konsep realiti TV sebuah akademi yang ditonjolkan memang sesuatu yang baru di sini masa tu. Apatah lagi dengan tangisan2 dan pelukan2 semasa penyingkiran konsert. "Takkan pasal terkeluar daripada Akademi pon dah nangis?" "Apa cengeng benar korang nih?" "Kecik2 dulu tak dapat kasih sayang mencukupi lah nih." Macam2 yang berlegar dalam kepala.

Habis season pertama, aku tonton balik ulangan2nya. Ini menarik bai, menarik. Apatah lagi AF1 ialah bagi aku the most sincere dan real skali dalam sejarah AF. Dan kerana ini pada musim kedua, awal2 lagi aku menempah minat untuk menonton. Masa tu baru la pakai piring Astro sendiri. Before that tengok di rumah abang saja. Bunyi macam sedih plak cerita aku nih kan.

Kedua2 musim AF terawal ini secara peribadinya aku anggap sebagai musim2 yang paling baik dalam sejarah penerbitan AF dan mana2 pertandingan pencarian bakat di Malaysia. Ini mungkin jugak kerana masa tu ia masih baru, banyak idea fresh dan praktikal untuk digunapakai.

Masuk ke musim ke-3, ianya adalah bag
i aku secara keywordnya 'The Devastating Renaissance'. Term ni aku buat sendiri jadi kalau nak pakai sila credit ya. Heheh. Kerana apa ianya adalah The Devastating Renaissance ; kerana AF3 ialah zaman kebangkitan, zaman enlightenment, era pemodenan dunia media televisyen paling tinggi puncaknya yang mana kemudiannya mengubah seluruh senario, tanggapan dan tingkahlaku masyarakat terhadapnya.

'Renaissance' jenis ini sekaligus telah memusnahkan (read : Devastating) seluruh tingkahlaku dan reaksi asal masyarakat terhadap program realiti TV seumpamanya termasuklah apa2 program lain ; Malaysian Idol, Bintang RTM, Audition etc.

Tak kurang trend fanclub juga terkesan daripada senario ini. Kalau dulu fanclub ialah sebuah ruang menyokong artis sahaja, menjelang Devastating Renaissance Akademi Fantasia, fanclub berevolusi menjadi senjata terulung, wadah pemikiran politik, medium peningkatan perniagaan, dan instrumen2 negatif lain. Fanclub2 saling berperang dingin. Fanclub menjadi tempat berebut kerusi kuasa. Fanclub menjadi lubuk duit. Fanclub menjadi penjimat duit dan evolusi2 lain.

Pasal inilah AF4 masih lagi dianggap AF paling tidak menonjol sampai sekarang. Ianya terkesan secara langsung dan paling kuat kerana betul2 Post-Renaissance tersebut. Dan kini, AF telah melalui pelbagai tahap TRANSFORMASI yang mana kalau kita bandingkan dengan musim2 terdahulu, memang lain aromanya. Akademi Fantasia kini buka
n lagi Akademi Fantasia dulu.





Kesan AF - Connections

Walaupon mengalami banyak evolusi negatif, kesan2 positif yang disemai dan terbit daripada semangat AF dari dulu hingga kini masih lagi kuat. Inilah dia one of the biggest points yang aku mention tadi sebagai 'beyond' it.

Sebagai dasar premis paling asas dan general, Akademi Fantasia CONNECTS people. Seriously.

Okay, if you're one of the AF follower yang tegar, cuba ;

- kira berapa banyak orang yang anda dah kenal sepanjang terlibat dengan AF.

- kira berapa orang yang dah dalam friends list Myspace, Friendster, facebook, Tagged, atau Twitter etc.

- kira berapa orang dah menjalin urusan perniagaan dengan anda.

- kira berapa orang yang dah jadi kawan dalah kehidupan seharian.

- kira berapa orang yang akan/sedang/telah jadi orang2 yang agak istimewa dalam hidup anda.

- kira berapa yang telah couple/tunang/kahwin atas tiket awal perkenalan kerana AF.

- kira berapa orang yang anda dah lahirkan specifically atas reason di atas.

- kira berapa orang anda dah meluat dan benci kerana AF.

- kira berapa orang yang meluat dan benci anda kerana AF.

- kira berapa orang yang sudah pon bermusuh dan perang dingin dengan anda kerana AF.

- atau at least, kira orang yang pernah nampak dan bercakap dengan anda kerana AF.


Tentunya soalan2 di atas ni dah pon memberikan jawapan yang diangguk-anggukkan oleh anda skang.

Ini adalah point paling penting dalam dunia AF itu sendiri. Bagaimana sebuah rancangan televisyen yang kebanyakan orang anggap picisan memberikan berjuta kesan terhadap berjuta manusia yang hidup dalam Malaysia saja. Bagaimana sebuah rancangan TV menggerakkan begitu banyak jentera manusia ke arah kehidupan positif dan negatif. Bagaimana sesebuah masyarakat boleh berevolusi sekali bersama rancangan itu sendiri.


Inilah magic Akademi Fantasia.



(Entry Final AF7 akan menyusul)

Thursday, May 14, 2009

I'm Back in KL!

Hepp Hepp...!

Horray! :)



I'm finally back. Home sweet home. Pernah tak kau rase excited sangat bile terperangkap dalam jam? Rase teruja dengan bunyi2 hon kenderaan, asap2 sekeliling dan ketumpatan penduduk sekitar.

I felt that.

It's an another form of feeling of relief I guess.

Kuala Lumpur sangat dekat di hati. Apa nak buat. Anak jati.



Balik2 rumah, berehat, borak, tuptup ada ulangan konsert. Adoiyai. Tercapai handphone lantas secara senyap2 jari ini gatal mengundi.

Betul2 demam. Haha.


Juara kah? Tungguu....


Lebam online. I need some sleep.

Wednesday, May 13, 2009

AF7 Final : Predictions

Dang!


The Final is just around the corner. No, final exam sume universiti pon dah abih kan. Chet. Ini Final Akademi Fantasia 7. Dah Demam? Eh tagline lame plak hehe.

Soon I'll post an entry for AF7. But for now, these are my predictions for the final result.



Nak Berlaku :

1 - Akim
2 - Hafiz
3 - Aril


Mungkin Berlaku :

1 - Hafiz
2 - Akim
3 - Aril


Mungkin Juga :

1 - Hafiz
2 - Akim
3 - Yazid/Isma


Mungkin Tidak :

1 - Aril
2 - Hafiz
3 - Akim


Mustahil Berlaku :

1 - Isma
2 - Yazid
3 - Aril


No offence for Isma's fans. It's just obvious that finalis lelaki kesemuanya lebih menyerlah kan. Tapi kalau anda bekerja keras, sapa tau.



About Aril
Aku agak bersetuju dengan entry Ajami Hashim yang mengatakan Aril susah untuk jadi Juara. Tapi yang tentu beliau berpeluang cerah untuk masuk Top 3. Sebabnya, tengok balik sejarah AFMASUK sebelum nih. Linda dan Lotter betul2 potong line terus naik ke tempat kedua. Fans Aril (Aril Lovers) mungkin/tentu akan bekerja keras dua kali ganda daripada fans finalis yang lain kerana ini betul2 Tuhan dah bagi peluang kedua untuk mereka, dan Aril sendiri. Paling tidak, dengan 2nd chance nih, Aril akan all-out dan menarik pengundi2 atas pagar dan pengundi yang mengundi based on performances. Untuk Juara memang mustahil untuk catchup, tapi Top 3 tak susah sangat.


Aku pilih Akim kerana TRANSFORMASInya, kesungguhan, bakat dan for sure, kerana bias. Haha :)


Officially saya ialah seorang Gafimmers *wink*