Saturday, June 06, 2009

Jaguh Futsal RTM Season 3 Production Design

Haiyah.


These few days adalah masa2 yang aku tidak dapat tidor for days. Korang apa tau. Ada yang siap merajuk sebab aku terpaksa reject the offer untuk hangout dan lepak umahnya. Aiyoh. Mau aje aku potong badan aku dan agih2kan. Kau, wat keja, kau pegi sini, kau pegi sana, aku nak pegi tengok movie, kau pegi teman kawan aku tuh, kau gi blanje awek tuh. Yang last tu ayat poyo. Hehe.



This is the realiti TV yang aku mention sebelum nie. (Di atas ialah logo Season 2) Ya, RTM. Jangan kau pandang enteng la. Ingat, before ada Astro yang korang agung2 kan tu, RTM ni mula dulu. Chewah. Backup RTM nmpak? Hahaha.

Untuk siapa2 yang tak pernah tau tentang program ini, Jaguh Futsal RTM dah pon masuk ke musim ke-3. Ya, dan korang masih taktau kan? Tula sapa suh tak tengok RTM. Keh3. Program nie adalah untuk mencari bakat2 baru, fresh dan gantang dalam arena futsal. Yela, futsal la. Kalo nak bakat nyanyi gi la masuk AF ke, OIAM ke. "Kau ingat kau terer main bola?"



Untuk permulaan, aku telah pon design 10 ketul logo baru selepas diminta untuk membuatnya. Dan perkara yang menyedihkan, selepas disubmit dan orang2 atasan berbincang (aku pon taktau apa yang mereka bincang), rupanya RTM masih sukakan logo Jaguh Futsal RTM yang Season 2 punya! Adoiyai. Kalo kome bagitau teman awal2 kan senang? Leh teman proceed je untuk design benda2 lain. Yang dua paling besar dalam gmbar di atas merupakan personal favourite sebenarnya, dan yang dalam circle merah itulah logo Season 2.



Dan kemudian, aku dah pon menyediakan item2 yang perlu dalam proses awal produksi including poster, banner, bunting, print ads, studio backdrop dan teaser poster. Ini aku sempat buat 2 set sahaja. Di atas pon just posters je. Yang lain takyah la post dlu. Dan selepas itu, aku menerima respons that requires me to come out with a few other designs lagi. Details nya tak perlulah dimention di sini. Aiyoh. Penat wok. "A few designs" lagi tu plak kena submit Isnin nih. Teman baru la nak berehat sket. Punggung ni dah kematu dok atas kerusi, mata dah berpinau ngadap skrin pc. Huhu. Takpe2 keja punya pasal.

This is the reality dude. Kau ingat kau dah reti pkai Photoshop, Illustrator, InDesign, 3dsMax, Solidwork bagai, kau dah boleh jadi designer? Cak cak cak. Belajar, belajar dan belajar. Being a designer di dunia realiti bukannya macam kau jual t-shirt di kampus.

Be humble and learn. I'm trying :)

6 comments:

mysteriousFana said...

whoahhhh!
sudah menghampiri setatus proffesional ini.
ish,malu pulak bila pk dulu selalu mengerah tenaga kawanku ini(sapa suruh terer?)ka ka ka. tp rasanya di masa depan(adakah lagi bila berada dlm profession yg hanya deal dgn masalah org ini*like shit*), org boleh bgtau ramai org : dulu die pernah design untuk program aku. mmg cun ah!!sambil bercerita kenangan2 dolu2.

dude,one word! keep up the good work!(eh lebih satu word.) kamu akan berjaya di masa hadapan!

withoutmotive said...

ini orang nak kena belasah kot..dush3

RosmanPositivo said...

aiyoh. kenapa nk blasah ni huhu.

Lehan said...

Wawawwahhhhh...hebat benar ni...ingt dh slow, tu la, hidop umpama roda ketapi, kejap di atas, kejap di bawah..kejap slow, kejap laju, lama2 berenti trus.(mati la tu..huhu)
Hahaha...bila member dh popular cmni, br la rmai kwn2 nk tny itu ini..huhu..nway, aku tmpg bangga dgn ko..teringat design utk Festival Gendang yg skrang rsnya tgh tergantung di dinding rumah Dato Jins Shamsudin..hebat2!!
Caya la bro..pasni harapan aku nk tgk ko design poster utk mana2 movie keluaran Malaysia..movi ahmad idham ke, kabir bhatia ke...gudluck bro!! =)

nad said...

salam, keje kt rtm ke? hurmm camne ek kalo nk apply keje kt rtm? bidang bt grafik jugak? aritu dh tny, then kene melalui spa kan? tp mesti lame nk tunggu kan? kalo nk keje rtm je, as a pekerja sambilan, camne ek nk apply?

tq :)

RosmanPositivo said...

lehan : hik3. nnt kita terjah umah senator jins tgk dia letak mane eh haha.

nad : nope, sy bukan keja kat rtm. sy appointed by syarikat producer program which is sportswork. psal nk masuk ke rtm tu sy tak sure sgt.