Monday, July 27, 2009

Yasmin Ahmad : Al-Fatihah To You

Hhhmm....




~ Al-Fatihah ~


About 4 years ago, me and my fellow friends went to the cinema to watch Sepet. Somewhere in between the movie, we, in a real rapid and anxious way of behaviour, managed to copy the number of Jason's mobile phone which was given to Orked. We called the number. Shockingly it turned out to be the director's personal mobile phone number. We thanked her for giving Malaysians such a fresh and beautiful film and wished her the best. It was a short but meaningful phone call to us. I've wished to be a part of her ads or films one day, like my brother did and I truly envy him.

July 2009. She left. Gone. Without even had the chance to say goodbye. One of my wishes gone with her.

...
So long, fare thee well
The dancer and the dancing days have taken leave and fell
So turn down this bed of stone
Quench me with the deadly nightshade from the rose that you belong
The long December rain is falling now
Running down on streets to nowhere
Music is my life you're my sweetest nightingale
But I can't hear it here no more
And I go
I go
Hush now, don't shake or break
Words have fallen silent like soldiers to the grave
No matter what they do or say
Lay me on the sleepy meadow by the tracks upon your face
...

"I Go" by Pete Teo.

Thank you for the inspiration.

Rest in peace.
Yasmin Ahmad The Storyteller.


http://rosmanpositivo.blogspot.com/

Thursday, July 23, 2009

Otak Tersangkut, Entry Tersangkut

Ngong ngeng.


Mungkin ada yang sudah mula bosan dengan blog ini. Dulu nya rajin benor menghapdet sampai kadang2 satu hari lebih satu entry. Lepas tu, HADO. Hilang. Rosman hilang entah ke mana. Semua orang bertanya (chewah macam kau ni Mawi pulak orang nak tanya2) dan kemudian tetibe kau muncul balik, dengan entry2 kau yang kadangkala boleh tahan panjang jugak. Entry design lah, AF (kembali) lah, macam2. Tiba2 kau hilang balik. Aku bukak2 entry yang sama aje di depan nih. What tha ef Rosman?

Boleh tak kiranya kalo kau maafkan aku
kerana sejak kebelakangan nih otak macam serabut sket. Macam2 hal. Daripada handphone yang cakap2 tak boleh dengar kemudian dengan selambanya pergi beli handphone "first hand out of the box" (yang mana aku dah lama tak bli) but dengan selambanya juga rupanya handphone itu juga bermasalah, dengan kawan2 punya peel yang bermacam2, dengan akaun ASB yang aku sering lupa untuk bukak (mak akan bising tentang hal ini) dan macam2 lagi.


Otak aku kini kalau kau nak selongkar, ianya lebih kurang sebuah painting Jackson Pollock di atas nih.

Aku dah pon menulis dengan panjang sebuah entry tapi it turned out LEBIH panjang lagi.

Aku rasa aku patut masuk area journalism secara part time. Aku rasa tulisan aku kadangkala lebih baik daripada sesetengah penulis majalah keremajaan di Malaysia ini yang kebanyakannya hanya banyak copy paste dan tiba2 ending nya tergantung dan aku akan menarik muka sambil maki hamun dalam hati. Kau dibayar untuk menulis tapi tulisan macam gamps. Aku tulis blog saja lantak aku lah gaya tulisan aku macam mana kan. Ini ekspresi perasaan generasi baru. Kini budak darjah satu pon dah ada blog. Hebat tak hebat. Dulu kita nak pegang komputer kat lab sekolah pon takut macam nak pegang peha Megan Fox.

Ewww...Rosman! Ada underage readers di sini!


Maaf. Saya pergi dulu. Dan akan kembali jangan risau.


http://rosmanpositivo.blogspot.com/