Thursday, November 25, 2010

Really? 2 Entries In A Row For Her?

Damdamdum!


Bukan bunyi mercun.

Ini suatu masalah. 2 entries in a row for the exact same person.

If my mom's reading this probably she'll google nombor parents Yuna nak bincang jumlah hantaran. Masak.


Gambar curi dari Murai. Jujur.


First thing first :

Congratulations to my [BLANK] Yuna for your BIG winning at Shout Awards aritu. *blush*
Fill in the BLANK with any words. Appropriate or not, your call.

"I dok jauh dari you aritu. Tak sempat nak jumpa. Nasib baik kawan I yang gemok² tu sempat capture muka you yang [BLANK] tu" *giggles.
Fill in the BLANK with any words. Yang appropriate saja.

Really big thanks to Kak Vee & Abang Shidi for the tix. Seriously guys, these 2 persons are the nicest peeps in the world. It's not about the tix, but how they treat people that matters. Love you guys.

Kak Vee, walaupun tak dapat Hot Chick Awards, being categorized in that particular award pon I think it's a big compliment from them. Where can you get a mom of 2 masih tercalon dalam Hot Chick? Damn you're hot Kak! ;)

Abang Shidi, "just don't be late" hahaha.

Back to Yuna.

Not exactly Yuna, but widely-rumored significant other dia ni *genggam penumbuk*

And not about him, or them pon, but this is what it looks like when media messed up.


Captured from Murai. Googled Qi. Emotionally fit haha.


I mean, really, Qi? A blogger?

HAHAHAHAHAHAHAHAHAMURAIGILAHAHAHAHAHMURAIBONGEKHAHAHA!


http://rosmanpositivo.blogspot.com/

Sunday, November 14, 2010

Yunalis Zarai Was Born 24 Years Ago

Triing triing triing ~


No talkies today. Just a special dedication to one of my biggest crushes in Malaysia (of course along with Vanidah Imran & Fazura) : YUNA on her 24th birthday today ; 14 November 2010.







P/S - I was intended to put "Let's get married" on the last line. Tapi kalau tetiba dia gila kata YES, takut tak sempat pulak aku nak cari duit buat hantaran and kenduri. Nanti I ada dah duit sket, I suh Mama I call Mama you ya ;p


http://rosmanpositivo.blogspot.com/

Wednesday, October 20, 2010

Awesomeness & Guys

Ahh woo!


I don't know. I believe that is the sound those 300 six-packs-baby-oiled-dudes were growling in the movie.

I'm not sure about you but I yeah I did find that motivating at times, but imagining I'm talking and they start Ahh Woo-ing me at the end of every sentence, I would choke each and every one of them to death. That would start a shortage of perfectly-built men in this world and I'll happily don't go frenzy concerning on my weight like these days. Waaargh.

Okay ngarut.

Do you know Barney Stinson?



No usually he don't look like that. Itu dah jadi Borat haha. Bongek punya Barney.

Okay this Barney guy always go around tell people he's awesome. Specifically, to Ted Mosby, Marshall Eriksen, Lily Aldrin & Robin Scherbatsk.

Yeah he's THAT vain.

What intrigued me, is, what does 'awesome' really mean?

Dictionary.com defined it as : 1 - inspiring awe. 2 - showing or characterized by awe. 3 - very impressive.



Most of us take 'awesome' to guys as :
- Uber-jambu-atau-messy-tapi-handsome looks
- 300-movie-like body
- Lotsa Ka-Ching
- Big-Fierce ride
- Flashy-big-headquarters job
- Armani-like outfits
- Either a really big house, or super-trendy condo nearby KLCC or Hartamas.

Let's say me myself here really haven't acquired all of the above, can I at least get to near hot chicks?

Can YOU?

I recalled a scene in Cougar Town, they bet if any guy anywhere, randomly ask a girl to 'yumyum' on a bed, they wouldn't stand a chance if they don't have at least some of the above. BUT, if a girl randomly ask a random guy to sleep together, any guy would say yes.

Dan mereka berjaya proved that, on that very scene.

I would say, lelaki perlukan awesomeness with lotsa volume compared to girls when it comes to relationships.

Because every relationships are actually dominated by girls. They are the ones who control how the relationship works and flows, and ends, as well. We, the guys, are just playing our roles, comforting them, buying nice stuffs, treat them dinner, because most of the times, the guys are the ones who wanna get inside their pants! Haha. That is how girls are actually more dominant than we guys.

But wait.

I said, that's how girls are more dominant...in a relationship.

When it comes to hooking up, having great times and partying all-night-long, guys can boost up their awesomeness to a very good level. Provided that they have some qualities stated above.

I mean, look at him :



This man is really AWESOME in many ways. Hahahaha!

Hail to the porn king, Hugh Hefner.

Bulan depan nak pegi gym lah. Nak jadi pornstar kena tough.


http://rosmanpositivo.blogspot.com/

Friday, September 24, 2010

V : Not For Vendetta. It's Vanidah

Tik tik tik.


Alright sorry for the saliva droppings there. Saya lap sekarang.

Saya terliur teringat salmon lah!


Jika anda mengenali saya secara personal, you should have known my adoration towards a really gorgeous God's creation : Vanidah binti Amran, atau yang kita semua kenali sebagai Vanidah Imran.

Jika kau memanggil kucing kau dengan nama
Albab, atau Manap, atau kau panggil nama kereta kau dengan pelbagai lagi nama (Apatah lagi bersempena abjad platnya) seperti DAH - Kak Dah, WLL - Wak LuLu etc, kau boleh baca entry ini (tekan sini) (dan sini) dan lihat bagaimana komputer peribadiku menjadi Vee 1.0 dan Vee 2.0.

Aku sendiri lupa bagaimana aku boleh mula mempunyai suatu admiration terhadap perempuan tersebut. To remember it is like to recall siapakah perempuan yang buat projek geli² dengan kau semasa mimpi basah kau yang pertama kali dalam hidup. Kau boleh ingat ke? Aku salute lah kalau boleh. Aku rasa Vee bukan mimpi basahku kerana waktu itu beliau masih lagi comot dan belum menjadi poster girl di Malaysia. Dan aku tentunya memimpikan seorang Minah Salleh. Taste nak tinggi aje. Mestilah. Aku masih ingat gadis katalog bikini Avon milik Mak. Kalau dia gadis mimpi basah aku tak heran, mungkin ya juga. Mungkin juga Madonna atau Geena Davis dalam A League of Their Own.

Hey hey. Ni macam mana boleh masuk citer mimpi basah aku pulak nih? Pervert! Laki pompuan same je!

Tapi yang penting aku memang suka perempuan pakai kebaya atau kain batik. Macam citer The Red Kebaya ni la :



Eh, bukan gamba pakai kebaya pon. Shot close-up gila² lagi ade la. Hehehe.

Okay la aku zoom out sket.



Eh ni dah masuk citer lain. Ini Sepi by Kabir Bhatia. Tapi citer ni dengan dia memang aku... *muka leleh, mata ke atas dan berangan* Scene dia bergurau senda di dapur bersama
Afdlin Shauki is one of my favourite scenes dalam filem² Melayu moden. Tak kisahlah macam mana ade pulak sebungkus tepung terbuka kat atas shelves tu, tapi ianya super-sweet!



Eh, citer lain lagi. Suka² je kau tuka citer. Okay la komen je ikut gambar. Macam voice over dalam dokumentari la ni kena ikut visual. Dalam citer Setem, watak Vee tak berapa besar tapi dengan uniformnya aku rasa makhluk² pervert yang ade fetish mungkin terasa syukur yang amat dengan kehadiran wataknya. Cuma di hujung cerita Vee berpakaian biasa. Macam dalam gambo di atas ni. Dia punya lawa rasa macam nak lempang² je. Boleh pulak macam tu.

Apa-apa pun fantasi nakal atau separa-nakal yang aku atau kau ada, kembalilah ke dunia realiti.



Dia ni dah ade suami bernama Rashidi Ishak. Tahun ni, masuk lah 10 tahun anniversary kawin diorang.

Dan 20 September 2010 hari tu, aku dapat invitation daripada makcik pujaanku ini untuk ke majlis tu. Ironic kan. Orang yang kita suka, kita pergi sambut anniversary kawin dia ngan jantan lain. Tak kesahlah dia cool ke, macho ke, handsome macam Anuar Zain ke, terer main gitar dan ade band nama Dead Mushroom ke, ada aku kesah. Ini statement jealous. I bet you know that. Saya super-jealous dengan manusia yang saya panggil Abang Shidi.

Boleh tak satu hari aku bawak rifle ke caliber ke snapang patah ketua kampung ke, gi umah diorang dan tembak Shidi. Masa tu pakai topeng.

Pastu dengan pantas aku lari keluar rumah, buka topeng dan masuk semula, sebagai diri aku yang sebenar, cuba selamatkan Shidi (sorok² sumbat racun masuk mulut dia), Shidi mati, aku tenangkan mereka, dan sebulan lepas tu aku kahwin ngan Vee and live happily ever after.

Pergh.

Ini kalau diorang baca ni agak² aku kena tangkap masuk ISA tak?

Tapi boleh ke kita kena tangkap atas kesalahan yang BELUM kita buat? Hehe.

Anyway, I wanna say a gazillion thank you kepada Kak Vee & Bang Shidi untuk invitation itu.

Majlis yang sangat sweet. Dee sebagai MC memang terbaik. The food was awesome. Aku dan
Nabel pekena smoked salmon betul² punya. Nasib baik beringat kepada orang belakang, kalau tak, tak merasa lah orang lain salmon tu. Kat situ juga jumpa Sofea Jane, Amani & Leya, bakal-Datuk AC Mizal etc. Si Joe Klubbkidd pon ada. Kak Vee & Bang Shidi juga siap menari sket depan stage. Dan tergerak pulak fikiran, takde pulak kawan² diorang dalam Sehati Berdansa yang datang?

Bang Shidi kelihatan stand-out dengan suit birunya. Kak Vee kau nak kata apa lagi. Kalau tak lawa pon aku mesti cakap lawa punya. Bias. Tapi memang dia super-sweet malam tu. Baju oleh Rizman Ruzaini macam ballerina. Terus daripada umur 37 jatuh jadi 17 tahun Kak Vee malam tu!


Kesimpulannya, aku redha jela Kak Vee di tangan orang lain. Sebab kalau kau nak compare Bang Shidi ngan aku memang lah buat malu aku je. Tuhan kata jangan buka aib sendiri. Aku kata aku bodoh ke apa. Nak bagi anak makan apa? Takkan minum susu Dugro sponsor je sampai besar. Minum kopi Starbucks pon terkial² kuak wallet kan. Nanti aku kaya nanti baru leh berangan sket.

Bang Shidi jagalah Kak Vee elok² ya.

To Kak Vee,

Erm.

Kalau Bang Shidi buat hal, call saya eh?


http://rosmanpositivo.blogspot.com/

Sunday, August 08, 2010

Mamai Talk : People Still People

Whiiing whiing...

Atas tu merupakan bunyi angin pra-hujan. Aku pon taktau macam mana nak taip dengan lebih accurate.


Pertama, jika aku tend untuk mengarut dan cakap macam terabur macam orang hisap pit kat Chow Kit, maka maafkanlah kerana aku baru tersedar daripada lena.

Dalam lena itu, mimpi aku disulam lagu Emotions oleh Aizat Amdan. Serious.



Demm lah hebat lagu tu sampai masuk mimpi aku. Dah macam MTV pulak. Kau hado?

Siang tadi ada pergi rumah Hakeem. Eh, to be specific, rumah Datuk Seri Noh Omar. Haha. They already got a new family member. Qeesya Qaisara. Budak pompuan kecik yang kuat tido ni memang dah femes sebelum lahir lagi sebab nama dia jadi cafe kat Centrum Setiawangsa nun. If you happen to be there and looking for a place to chill, cari Qeesya Urban Cafe. Dekat je ngan McD yang kat Petronas Setiawangsa tu. Taktau sila GugelMep. Char Kuey Teow dia terbaek dari ladang der.

Alamak. Lapar la pulak. Sapa cite pasal makanan tadi nih.

Dah la si Nabel dah pulang ke Gombak. Semalam dia yang belikan makanan sebab aku busy bikin montage. Terima kasih abang lemak.

Nah. Told cha. Aku mesti cakap berterabur macam kaca tingkap MyVi SE yang pecah selepas accident di tepi Federal Highway. Prung prang.

What do you expect from a blogpost of a mamai man?

Anyways, mari recap the whole week. Or the whole month. Your call lah.

Blablabla, same ol same ol. Banyak heartbreaks. Orang buat hal. Facebookers becoming (more) annoying. Twitterland too. Artis itu beli ini beli itu. Artis ini couple, artis itu breakup. Same ol same ol.



Tak rasa static ke life around us nih. It seems like it is dynamic, with all the hypes and people blablabla all the time. Tapi in fact sebenarnya sama je.

People still mengumpat kau si anak dara yang masih belum nampak ada ciri² nak kawin walaupon dah mencecah 30's, cumanya mungkin upgrade sket, mengumpat di Facebook, mungkin ketika sedang office hours, provided office mereka tidak block. Makcik kampung sket ngumpat kat TM Landline je lah. Tak pon handphone murah yang anak dia hadiahkan sebab nak jaga hati mak tak balik kampung sebulan. Itupon kalo mereka topupkan.

People still hunger for attentions. Cuma skang lagi laju dia punya canangan sampai ke seluruh dunia.

People still talk behind your back. Even your friends.

People still not satisfied with what they have and already had, sampai mengacau orang lain yang nampak senang sikit je daripada beliau.

People still kiss your ass when you're someone and kick your ass when you're no one.

People still judge you even when it's not appropriate at all.

People still talk.

People still break your heart.

People still people.

Tak kira sampai 3000 tahun akan datang pon, walaupon dunia berubah, walaupon Twitter dan BBM akan menjadi the next SMS, walaupon Blackberries akan menjadi macam pad Libresse kau boleh pakai buang, PEOPLE will always be PEOPLE.


Wednesday, June 30, 2010

Can you see Messi's pore in HD?

Wooooo


Kau mungkin sedang bersorak sorai dengan kemenangan team pilihan kau tadi kan. Atau mungkin juga airmata kau sedang mengalir mengenangkan kekalahan team pilihan kau beserta sejumlah wang yang kau bet kan dengan kawan2 taik judi kau tu. Haram la dowh main bet. Bukan time2 World Cup je, bet Akademi Fantasia pon tak bole! Aritu kompem la Shahir menang. Tiba2.

Semalam semasa aku sedang enak menjamu nasi lauk ayam dan telur dari As-Shifa Maju di depan TV menonton Everybody Loves Raymond, abang sulungku singgah di rumah dan menyoal "eh, tak tengok bola ke?". Aku juga pernah ditanya soalan yang sama beberapa kali contohnya ketika menghirup cham ais di mamak atau sedang bersocial-networking di dalam bilik.



Aku memang tak tengok World Cup.

I wish I watch more football like I watch Nick Dreamer on Youtube. Atau menonton The Simpsons di Fox atau Starworld. Aku ingin suka football.

Mungkin seperti waktu2 dulu, aku perlu bersama kaki2 bola yang tegar untuk duduk dan tengok bola sehingga tiada apa yang boleh mengganggu. Dalam erti kata lain, aku tak boleh buat apa2 selain tengok bola. Then, aku rasa, aku boleh tengok bola religiously. Macam kau orang semua.

Tapi yang pasti Waka Waka Eh Eh punya video klip memang aku suka. Shakira comel dalam tu. Bagi some of you girls, korang screaming for Messi, I know. Alah, lately lepas dia potong rambut dan banyak jadi duta ini duta itu baru la korang nampak dan suka dia kan. Atau selepas dia lanyak Arsenal sampai 4 goals tu. Kalau kat Malaysia kompem dah dapat Dato' Messi dah.

In HD!

Tiba-tiba.

So macam mana pengguna B.Yond? Kalau hujan dapat tengok secara HD tak?

Tapi haram lagi Astro rumah aku ni. Belum hujan dah sekat2. Boleh jadi peramal cuaca. Aku boleh tahu hujan akan turun sebelum ia turun lagi menggunakan sistem Astro rumah aku ni. Punyalah hebat.

Ade rase nak tuka B.Yond tapi LCD TV kat umah lagi satu. Rumah sini TV biasa2 je. Tak kaya macam korang mintak mahap la ya. Jadi apa guna tuka B.Yond kalo tak HD kan? In HD bak kata Messi.

Oh ya. Kat Youtube, aku dah mula nampak Malaysian videoclips in HD tuh. Tapi punya lah sengal. Kalau video biasa, kau resize besar2 sampai jadi size HD dan upload, itu bukan HD lah nate. Itu haram jadah namanya. Jangan propa lebih boleh tak? Kalau dah tak HD tu tak payah la nak konon2 ikut trend. Unless kalau betul2 high definition punya content, lu upload, baru la gua respect. Macam Alibi Music punya videos. Sedap je mata memandang (dan sedap jari menekan download).

Cite pasal Alibi, kalau nak tengok orang mengandung berlakon video klip, tengok Atilia's Indah MV. Dynas sangat cute with the baby bump. Got all the celepets too.



Eh, aku nak tengok jam, tertengok tarikh lak. Hari ni ramai pulak yang birthday. Korang memang pakat ramai2 kuar dari perut mak korang sekali ke apa. Carilah lagu Selamat Ulang Tahun Sayang by Imran Ajmain. Aku dedicate kat korang ya. Anak bongsuku si Ajim Belon. Daddy cayang ucu huhu. Selamat ke degree. Juga anak bongsu, tapi bukan anakku, si kakak gila Ash Savilara. Atau Kak As. Atau Kak Niza. Susah betol orang banyak nama ni. Saya sayang bini pertama saya. Aww. Hahaha. Juga ada sangkut paut ngan biniku tadi, merangkap bini kawan baikku si Shrek Daerah Ulu Tiram, Suryati Shaari. Hamik kau nama betul. Juga yang lain2. Penat la nak taip.

Haram.

Bila penat menaip baru perasan. Apa yang aku tulis kali ni?

Nampaknya kena tunggu entri lain lah untuk apa2 yang intriguing dan mengghairahkan.


http://rosmanpositivo.blogspot.com/

Tuesday, June 08, 2010

Internet, Cyber-Harrasment & Adab Sopan

Skreek skreek.


Macam bunyi pintu. Kau rasa?


Sebelum benda alah ini ditulis, er, ditaip, sebenarnya tangan sudah menggatal mahu menulis tentang, well, apa lagi, AF8. Ya aku bukan lagi penulis tegar Akademi Fantasia, zaman blog AF dah berlalu. Juan Danza pun dah tak memblogging, apetah lagi yang bukan pengamal media macam RosmanPositivo™ ni. Gitu. Tapi sekali sekala nak jugak bebel AF kan. Carut sana-sini. Heheh.


Namun yelah, seperti yang aku taip di atas tu, itu sebelum aku taip ini. Aku taip draft untuk AF8 di notepad, namun berhenti kejap, facebooking dan blog-walking, kepala aku pening kembali.

Bukan. Aku tak pegi tengok video pelik2. Jangan fitnah. Berdosa.





Aku pening kerana melihat orang2 kita, ya orang kita, macam kau dan aku. Aku luaskan skopnya, orang Malaysia. Kalau kau nak kecikkan skopnya kepada orang Melayu, ikutlah.

Kalau diikutkan, gist entry ini ade kena mengena dengan entry lepas. Yang aku sebut pasal budak Darwisy dan Ayah Pin tu.

Secara metafora yang umum, aku susunkan ayat seperti ini.


Johan (bukan nama sebenar. Bukan Johan Raja Lawak. Bukan johan mana2 pertandingan karaoke) buka gerai memberi kuih kepada orang ramai secara percuma. Ya percuma. Kepada orang ramai. Kuihnya tak pernah habis. Kiranya dia ini seorang kaya yang tiada kerja, ingin membuat amal saja. Bagus kan.

Ramai yang datang makan kuih Johan.


Ada yang datang ambil dan terus berlalu.

Ada yang datang, duduk diam dan makan elok2. Kadang2 senyum dan angguk2 kepada Johan.

Ada yang datang makan dan berborak2 sakan dengan Johan, kalau tak puji kuih2 dan semangat amal jariahnya, mereka berborak pasal dunia. Yelah mungkin ada kuih yang tak kena dengan selera orang tu, tapi orang dah bagi free, ambil jela kan.

Ada yang datang, makan dan bagi pendapat serta resipi baru untuk kuihnya. Sebab dalam ramai2 tu mesti ada yang lebih pandai buat kuih daripada Johan kan.

Johan memang gembira dengan keadaan ini. Beliau terus membuat kuih dan memberinya kepada orang ramai. Dengan senyuman.

Tapi lupa pulak nak add up.

Dalam ramai2 yang datang...

Ada yang datang ambil kuih makan sikit, kunyah2, buat muka pelik, berjalan ke tong sampah terdekat dan buang baki kuihnya.

Ada yang datang makan kuihnya, gigit sedikit, terus diluah dan dimuntah keluar balik, dan dicampak ke lantai sambil "Ptuihhh!" dengan kuat. Tak sedap kot. Dia tak cakap apa2 pon. Terus blah.

Ada yang datang, tak makan, tapi dengan muka sinis duduk depan gerai mengatakan Johan ni konon bagus dan tunjuk kaya, buat kuih dan bagi free kat orang. Poyo katanya. Dan orang2 ini bercakap dengan kuat dan lantang. Terkedu kejap.

Ada yang datang, ambil kuihnya, jilat sedikit dan dibaling ke lantai sambil menyumpah seranah, maki hamun segala bagai. Katanya dah la tak sedap, membawa penyakit, entah apa ingredient nya tah, katanya. Ini boleh membawa mudarat kepada orang ramai. Orang2 ini mengancam untuk buatkan Johan tutup gerainya terus.

Ada yang datang selepas hiruk pikuk tadi, mereka2 ini tak pernah pon makan kuih free Johan, tapi terus menyokong maki hamun puak2 tadi. Dihasutnya mereka2 di sekeliling taman tu. Yang suka kuih Johan dikatakan dah kena mandrem!

Mengeruhkan keadaan, dalam ramai2 tadi, ada yang menjerit2 kata Johan ni penyangak lah, banduan lah, penagih dadah, curik kuih orang lain dan bagi free lah, anak haram lah, anak derhaka yang dibuang keluarga, ketua ajaran sesat lah, bagi pengaruh tak baik kat anak orang lah dan macam2 tohmahan yang Johan sendiri taktau dari mana datangnya. Tengok kat orang2 tuh, sorang pon dia tak kenal. Macam mana diorang konon2 nya tau itu dan ini.

Dalam ramai2 tu, banyak juga sebenarnya yang pakai topeng. Topeng Ultraman ada, Spiderman ada, Ironman ada, Upin Ipin pon ada! Yang pkai stoking busuk macam perompak bank tu toksah cerita la memang banyak. Macam Abu Sayyaf tu pon ada. Jadi Johan memang taktau sapa yang buat hiruk pikuk ni. Rasa macam nak taji je kepala satu2.

Setiap kali mereka jerit satu fitnah kepada Johan, Johan respon dengan penjelasan yang betul, tapi mereka apa ada kesah. Semua tu alasan katanya. Menutup kesalahan yang lebih besar. Johan ni agen Yahudi! Itu pon ada jugak yang kata! Sebab ada bekas kuihnya bentuk segitiga. Freemason katanya.

Ramai juga yang memberi backup kepada Johan, tapi tak lut. Semua dah kena mandrem katanya. Semua nak jilat bontot Johan sebab Johan orang kaya, jadi boleh rapat dengan dia untuk kepentingan diri sendiri. Sudah. Orang ramai pon kena fitnah sekali.



Johan penat.

Yang lain pon dah penat.

Ada yang masih boleh melawan tu melawan lah. Bertekak lah lagi.

Dunia internet sekarang. Facebook, Twitter, Blog, etc etc.

These days, lotsa people tend to have no life, they seek their lives by messing around with everybody else's lives.

Atas ni quote Rosman Nizar ya.


http://rosmanpositivo.blogspot.com/

Thursday, May 06, 2010

Morning Mumbling : Facebook

Sssss...




Di antara entry lepas dengan yang ini, macam2 dah jadi so aku macam susah nak recap mana yang penting untuk di-mention dan yang mana tak perlu disentuh langsung pon. Senang cerita aku story lain kali je.






Tambah pulak ada budak ni boleh tanya pulak bila nak hapdet blog ni, jadi sedikit sebanyak segan itu ade la jugak. Macam ade orang datang umah kau, dia tanya, awat lantai melekit, carpet berdebu, tingkap berhabuk tebal macam lemak bawah lengan peserta The Biggest Loser. Gila tak segan kau?


Oh ya. Lupa pulak, kalau lah kau tak tahu, aku dah ade Tumblr. Klik kat perkataan Tumblr ni. Tak pon kat bahagian atas nun ade button nya, expecting kau sedang baca direct from the Blogspot site, bukan bahagian Notes kat Facebook. Tapi aku yakin semuanya memang baca kat notes pon. Korang memang gila Facebook. Kejadahnya lawyer2, majistret, pegawai bank peringkat tinggi atau pengetua sekolah, bincang dengan serious tentang tanaman lah, lupa nak harvest lah, tak letak anjing lah, seeding lah etc etc. Kira nampak comel lah tu? Aku sedang membayangkan Tok Guru BBM dengan Najib "jib, demo dah add kawe jadi neighbour doh? deghah deh. pahtu nnt bui la gift2 skek hehe".


Just so you know, I don't play games on FB.


Bercakap pasal Facebook, skang ni tengok makin semak pon ada. Budak2 baru nak explore especially. Budak2 yang ok aku ok saja, yang menyemak ni stok budak2 takde etika, cakap main lepas, carut macam nak kena lempang, fikiran letak kat pungkoq, dan pelbagai benda negatif yang kau rasa macam nak gilis dengan lori je. Does the name Rafiqin Darwish ring a bell? Kira tahap2 camtu lah.


Eh, jangan pulak taktau, Ayah Pin pon ade Facebook uols! Hahaha. Probably it's not really him, but still, he/she seperti jugak the real Ayah Pin, menyebarkan dakyah2 tak masuk akal itu kepada orang. Yang menjadi masalahnya, orang2 kita ni, pala taktau mana letak, hang add dia jadi friends, pastu kat profile pakcik tu masing2 dok sibuk maki punya macam cabai pium pium pium tembak tak tentu hala. Tak masuk carut lagi. Buat pening pala la hangpa nih. Kau bayangkan, orang yang taktau/cetek pasal Islam, dalam friendlist Ariffin, baik punya baca2 kat wall dia, tengok korang2 yang konon2 alim ni punya masyuk dok maki carut siap spam lagi carutan2 tu, padahal profile picture masing2 yg sorang nampak bra, yg sorang tu dalam Zouk pegang botol JD, yang sorang lagi gamba comolot, sorang gambar Maria Ozawa, kejadahnya! Konfem bertambah ashkar Si Ipin tu! Aduih. Semak la korang! Lebih semak daripada si Ayah Pin tu. Sesat2 dia pon, banyak pengikut siap minum air kaki lagi. KAU ADA? Hahaha.






Belom cerita macam2 fanpage dan group ada nun. Nama semua bukan main panjang2. Aku rasa sempena friend request dalam simpanan aku nanti cecah 300 (sikit je lagi) aku nak bukak fanpage "Saya Add Rosman Nizar Kerana Beliau Sangat Comel & Sweet Walaupun Takdelah Handsome Sangat, Tambahan Pula Beliau Memang Hebat". Boleh tak? kalau jadi, sila LIKE ya. Azreq Mahson tidak perlu diberitahu kot.


Thank God sekarang ni demam tagging dah reda. Kalau kau buat lagi tag-spam besar2an memang aku shoot teros je. Mintak mahap la ya. Semak lah. Murtabak yang kau beli kat pasar malam pon kau nak tag ke? Lebih berfaedah kalau kau hantar straight to my front door, ade jugak terisi perut ni. Siap aku buat status khas lagi untuk kau. Untuk teman2 rapat yang memang nak borak psal benda yang ditag tu aku tak kesah sangat jangan risau.


Ketika entry ini ditaip, ade yang sedang menguap dan berkira2 nak mandi atau tak untuk ke kolej atau gi kerja. Yang kerja tu, selamat bukak web browser kecik2 sambil main Facebook. Kau ingat aku taktau kau bukak senyap2 tanpa pengetahuan boss. Haha. Macam la aku tak buat dulu masa kelas Time-Based Media kat UiTM nun. Alah. Lecturer pon ala2 nak tak nak je ngajor. Baik gunakan internet free bersocial-networking ya dok?


Selamat menyambung ketagihan berinternet.




http://rosmanpositivo.blogspot.com/

Wednesday, April 14, 2010

P1 Wimax, Modem & RSSI. Bacalah!



Tinininit tonot tano

Mungkin di atas lebih mirip kepada bunyi connection internet dial-up kau yang sedang cuba masuk ke dunia maya. Mungkin.




Aku terpanggil untuk membuat entry ini selepas beberapa orang aku missionary kan untuk menganut mazhab P1. Jadi jika mereka2 ini merungut dengan keberkesanan connection Wimax mereka aku rasa bertanggungjawab dan rasa ada tangan2 dari neraka yang menarik aku ke lohong api itu. Aku tak mahu jadi Ayah Pin. Aku tak mau disamakan dengan Haji Kahar. Kalau Johnny Depp atau Josh Hartnett itu aku takde hal. Memang lebih kurang pon.

Alasan paling praktikal dan semua orang tahu ialah, selepas P1 mengadakan kempen missionarynya yang paling gilang-gemilang iaitu kempen POTONG nya yang provokatif itu, servis dan kualiti koneksi menjadi congested. Aku tak sure adakah mereka sendiri langsung tak expect yang ia akan berjaya macam itu atau, sekadar test the market untuk tidak terus menerus memberi servis yang mengancam. Apa2 pon, kesalahan kelajuan capaian internet menerusi P1 tidak harus kau salahkan mentah2 pada provider, apatah lagi jika kau memang cheapskate kedekut macam Haji Bakhil hanya subscribe yang paling murah setakat RM49 sebulan tapi merungut macam bayar beribu2! Macam terasa je? Aku pon. Hahaha.

Kau tengok iklan Streamyx yang lagi haram kasik P1 terasa tu. Dan kau rasa memang kau buat begitu. Buat apa? Kau letak modem P1 ko yang besar gedabak tu betul tepi tingkap. Ada orang siap terjuntai2 nak jatuh dah ke bawah modemnya. Kan? Aku tau. Aku pon. Hahaha. Pergh, ayat redundant dalam 2 perenggan berturut2.

Jadi entry ini akan enlighten kan kau tentang satu benda yang aku pon taktau kenapa P1 sendiri tak heboh2kan pada penggunanya. Pelik. Tapi lantak kau lah kan, yang penting aku tau dan aku nak bagitau.

Satu perkara yang paling penting.

Setiap ukuran darjah, posisi dan lokasi peletakan modem itu betul2 memberi impak kepada koneksi internet anda. Betul. Walaupon letak tegak, kemudian kau letak senget, benda tu efek kat kelajuan internet kau. Sebab ianya menggunakan teknologi wireless. Jadi halaan modem (receiver) kepada pencawangnya sangat penting. Macam Bluetooth atau infrared juga.

Senang cerita aku pendekkan saja entry ini dengan macam mana kau boleh buat internet kau bukan lebih laju, tapi lebih efisyen. Kalau nak laju habih kau subscribe la yang mahal sikit wahai cheapskate.

Satu.

Buka internet browser kau tak kira la Firefox ke, IE ke, Chrome ke, Safari ke, Opera ke. Janji bole buka.

Halakan ke web address ini : http://10.1.1.254/index.php

Kau akan nampak page dia macam ni.




Address di atas tu namanya Wimax Mobile Station. Kau loginlah. Secara defaultnya :

Login ID   : admin
Password  : admin123

Akan kelihatan lah kontol control panel dia macam ni.




Okay, now is the best dan wathadilly part. Kau perhatikan pada bacaan RSSI itu. Yang tu saja, kau takyah nak buat2 pandai tengok nombor2 yang lain. Buang masa. Kau bukan reti pon kan. Kau tengok integernya kompem negatif something. Sebagai contoh gambar aku di atas menunjukkan angka -60.14. Ingat, ianya negatif tau.

Bacaan RSSI ini, semakin besar angkanya semakin bagus capaian internet kau sebab hubungan dengan pencawang lebih mantop. Ahah, tricky nya sebab ada antara korang yang keliru dengan terma SEMAKIN BESAR.

Ingat subjek Matematik yang kau hampir2 fail di sekolah dulu. Dalam angka negatif, yang LEBIH BESAR ialah yang LEBIH DEKAT DENGAN KOSONG (0). Jadi sebagai contoh, -60 adalah lebih KECIL daripada -30. Okay?

Jadi, dah dapat RSSI nya, sekarang kau gerakkan modem bagai P1 itu ke mana2. Tak kira la ke atas ke bawah ke, senget 45 darjah ke, depan sikit daripada tingkap ke, atas monitor ke, janji bacaan RSSI kau semakin meninggi.

Untuk aku punya, inilah bacaannya.




Bacaan ini aku dapat selepas parking modem secara senget ke kiri 45 darjah, lokasinya di atas monitor, dekat ngan tingkap. FYI, sebelum ni modem tu lebih terkeluar daripada tingkap iaitu sapa2 yang tengok akan kata ini memang baik punya dapat line, tapi NO. Lokasi atas monitor ini lebih bagus dan terasa beza speednya.

Mungkin kau punya lebih tinggi atau rendah, depends kepada lokasi dan masa. Kenapa aku kata MASA, sebab adakalanya connection memang macam haram, bacaan RSSI aku yang paling tinggi ni kadang2 rendah jugak. Depends la.

Ala, panas la arini. Malas nak taip panjang lagi.

Selamat menyepahkan modem anda ke tempat2 yang pelik.


http://rosmanpositivo.blogspot.com/

Thursday, April 08, 2010

Living Life / Hidupi Hidup

Hins Hins






Ini juga sepertimana entri sebelumnya, ia spontaneus. Tapi tidaklah se-crack dan se-biol itu. Ianya memang revolves around dan tidak hanya terbit sesuka hati daripada mulut, eh, jari-jemariku ini.
Aku yakin kalau kau pergi sekolah dan belajar bahasa Inggeris, kau pasti pernah dengar ungkapan "live life to the fullest". Paling kurang pon kau ade terbaca tagline blog Kak Yut si Akak Canggish. Dia ingat dia sorang boleh cakap omputih. Ex-student Stamford kekdahnya hahaha. Budak UiTM ini pon apa kurangnya. Dekan aku kata UiTM ialah English-speaking-campus, walaupun aku hardly dengar staf atau even lecturer2nya berbahasa Inggeris pon. Lagi pekat Klate dio adolah! Haha. Nasib baik aku ni macam chameleon apa bahasa pon boleh hadam.


Nak cerita pasal bahasa pulak ke. Asik lari je. Aiseh.


Macam mana interpretasi kau dengan ungkapan yang di atas nun? Yang mana? Yang live life to the fullest tu la. Hisy. Jangan lem sangat bole tak.


Aku yakin penerimaan dan perlaksanaan masing2 atas premis ungkapan itu sangat berbeda2. Pasti berbeda. Macam mana kita melihat dan merasai dunia dan seluruh hidup ini memang tak akan sama sampai bila2. Even diri kita sendiri pon, viewpoint dan horizon pemikiran kita sendiri akan berubah mengikut pengalaman dan masa. Jadi bagaimana kita melihat diri kita living life to the fullest?


Mungkin bagi kau, habis belajar, carik kerja government, gaji bulan2 masuk kerja tak berat sangat, okay la tu. Sedap dah. Janji hidup relax.


Dia pulak, tak boleh duduk diam. Masuk MLM tu, lompat MLM ni, join MLM sana, nak pegang duit kepuk2, pakai kereta merah ada lambang kuda meroyan kat depan, rumah sebesar hospital. Baru puas. Baru fullest katanya.


Yang hujung sana, sungguh2 nak terjun masuk showbiz. Cari glamour. Mak dia kata muka dia handsome macam Hail Amir. Yang perempuan lebih kurang Preity Zinta. Ada yang suka nyanyi. Girlfriend dia kata suara awak sedap sangat macam coklat Godiva. Nanti dah masuk paper, majalah sana-sini, masuk drama and filem, baru puas. Hidup selebriti maa. Baru orang kampung tabik hormat sikit. Baru saudara-mara tak malu ngaku sedara. Live life to the fullest ni.






Macam2 lagi cara kita mengatakan life kita on the way to the fullest. Aku dan kau punya target yang berbeza. Even definisi 'target' itu pon tak sama.


Aku juga pernah ditanya dengan sinis lebih kurangnya "kau ni tanak jadi berjaya ke macam si polan-polan?"


Bagi aku, yang kau sedap2 kata si polan2 tu dah berjaya macam mana? Mungkin bagi kau dia dah berjaya. Tapi cuba kau tanya dia sendiri. Betul ke dia dah berjaya? Betul ke dia gembira dengan apa yang dia ada skang?


Mungkin adakalanya kau dengan kereknya memandang seorang penjual ikan kat Pasar Besar Selayang nun sebagai orang yang tak ada cita2 tinggi dan takda wawasan. Bagi aku sedikit kurang ajar la kalau kau ada pemikiran sebegitu. Kita langsung tak berhak nak menentukan seberjaya dan sebahagia mana kehidupan orang lain kerana bukan kita yang in their shoes.


Kalau kau sedap pakai kasut saiz 6 dan kau gembira dengan itu, aku tidak. Aku saiz 10 atau 11 baru muat. Bukan bermakna aku tak suka saiz 6 kau tu, cuma ia tak sesuai untuk aku. Ada orang lain saiz 12 ke atas baru boleh masuk dan selesa. Jadi bole ke dia suruh kau pakai saiz 12 tu? Boleh tak dia panggil kau useless dan tak berwawasan kerana tak boleh pakai kasut saiz 12?


Dapat?


Dan sekarang kau ingin bertanya kepada aku soalan yang sama. How do I define that?


How do I live life to the fullest?


Ternyata jawapan aku takkan pernah bersifat objektif. Aku memandang hidup ini sebagai suatu perjalanan yang sangat fleksibel. Everything can happen, by chances, actions, coincidences and fate. Jadi interpretasi aku juga terlalu luas namun secara pendeknya, jika sesuatu perkara buat kau gembira dan puas pada masa2 tertentu, kau berada pada jalan yang okay jika kau ingin live life to the fullest.


Aku ambil contoh perjalanan hidup aku last week.


Kalau kau kenal aku secara personal tentunya kau tahu aku ini suka berjalan. Bukan sekadar berjalan kaki, tapi dengan bahasa mudahnya merayap. Jadi benda2 yang melibatkan perayapan ini tentunya menggembirakan aku dan membawa sedikit point kepada carta live life to the fullest ku.


Kau bayangkan, setiap malam bermula pertengahan last week, aku berjalan merata sehingga luar Kuala Lumpur secara spontannya dan mampu pulang ke rumah setiap hari2 tersebut.


No, aku bukan setakat pergi ke Sungei Wang. Yang itu Stevie Wonder yang buta tu pon boleh buat.


Malam pertama, Genting Highlands. Sampai ke atas, ambil sedikit gambar (as proofs) dan turun semula. Singgah ke Kolam Air Panas Selayang, sarapan di McD Setiawangsa dan pulang ke rumah.


Malam kedua, terasa nak makan ikan bakar. Mana yang popular? Melaka lah! Mari pergi Melaka. Culik budak UTEM di Ayer Keroh dan makan sedap2. Pulang ke rumah sebelum Subuh. Hebat.


Malam ketiga, ada orang Terengganu datang daripada Penang. Mari makan Western, di Kampung Baru saja. Bawak lah sampai Shah Alam. Lepak2 di tasik dan Mamak Hakim yang popular tu.


Malam keempat. Makan2 di Kampung Baru lagi. Ada yang teringin nasi bubur berlauk. Sedang makan2, terpikir ke Cameron Highlands. Biar betik? Jemput adik manis daripada Tesco, dengan berpakaian uniform kerja, beliau juga main gila. Mari ke Cameron Highlands kata semua! Ada orang tak isi minyak kereta. Nasib baik sempat sampai. Apa lagi borong strawberry dan bunga segar. Ada yang beli bonsai dan pokok cili. Sambil jalan2 makan kimchan dan cendawan goreng.


Keesokannya, alang2 pulang dari Cameron, mari singgah di Seri Iskandar. Jumpa buah hati di UiTM dan bawak pegi makan2. Selamat tinggal dan mari pulang.


Seterusnya, segar2 badan di hujung minggu. Ring ring. Ada suami isteri yang baik hati jemput makan Nasi Ambeng di Banting. Eloklah tu, tak pegi ABP di Genting, tengok daripada Banting saja.






Keluar daripada Banting, terasa mau berjalan lagi. Genting lagi kah? Tak mau lah. Mari panjat Broga Hills! Ada orang panjat hills pakai high-heels. Meletop kan. Sambil panjat ada sumpah seranah tapi sampai puncak semua happy. Balik rumah, kau rasalah kaki, badan dan tulang2 kau! Mampos! Hahaha.


Esoknya, dengar kata ini last day. Jadi harus ditutupi apa yang kita buka dulu. Genting harus ditutup dengan Genting. Kali ni kau kena drive Rosman. Tak kira. Adoi. Sejuk2 aku pegang stereng naik ke puncak. Jalan2 macam hari siang, minum Hazelnut White Coffee di Old Town. Ada orang tu diajak beromen dalam toilet oleh total stranger! Gila kau! Idaman gayboy sangat! Hahahahaha! Abang dia kata bontot dia sexy, memang patut la pon. Gelak lagi. Hahaha.


Kau bayangkan semua ini berlaku semuanya in a row.


Aku tak kata ianya sangat lah living life to the fullest. Tapi aku berani kata ianya tak biasa dilakukan oleh mereka2 di sana yang berfikiran conventional dan static. Walaupun bukanlah fullest sangat, aku tau ia tak bisa jadi dullest, itu yang penting. Ini pon dalam kekangan pengetahuan, transportasi dan kewangan. Kalau aku kaya macam Paris Hilton, tiap kali aku rasa sengal badan kompem aku terus terbang ke Bali. Atau pon terasa nak makan pasta, yok terbang ke Italy. Lagi fullest kan.


Tapi sekali lagi aku nyatakan, ini semua suatu ekspresi daripada cara pemikiran dan kelakuan aku serta beberapa kenalan lain yang turut serta. Tak semestinya kau di luar sana yang tak buat macam ni, kau tak live life to the fullest. Tentunya bagi kau cara kau beriadah sangat berbeda. Kalau kami main paintball, kau lebih gemar bowling. Mereka mungkin suka futsal dan abang2 yang dok ulu sana suka memancing. Anything suits you best, as you wish lah kan.






Yang penting, ingin aku stresskan di sini bahawa kau hidup hanya sekali. Nah, jangan terus ambil dan hadam ayat ni sesuka hati bapak tiri laki mak kau saja. Kau hidup sekali, jadi hidupkan lah hidup kau tu dengan berjalan atas muka bumi ni dan rasailah benda2 sekelilingnya. Jangan hanya duduk terpaku di ceruk kau tu, rugi tak cherish everything beautiful around us. Apa yang kau rasa nak lakukan, do it. Aku ingin sekali sebelum mati nak cuba bungee jumping, sky-diving dan benda2 seumpamanya. Ari tu masa di KLCC ada F1 Expo tu sempat aku bermain lompat2 atas trampolin besar tu. Walaupun kelihatan remeh dan hek-eleh, tapi at least ade lah.


Kau hado? Hahaha. Pegi lah hadokan!


Cuma ingat, jangan explore benda yang bukan2 pulak! Mak tanak jawab kalau kau pegi buat benda2 tak senonoh and then orang tua kau tanya kat mak pulak nok! Very the naughty!


Cherish life. Live life to the fullest.




http://rosmanpositivo.blogspot.com/