Wednesday, June 30, 2010

Can you see Messi's pore in HD?

Wooooo


Kau mungkin sedang bersorak sorai dengan kemenangan team pilihan kau tadi kan. Atau mungkin juga airmata kau sedang mengalir mengenangkan kekalahan team pilihan kau beserta sejumlah wang yang kau bet kan dengan kawan2 taik judi kau tu. Haram la dowh main bet. Bukan time2 World Cup je, bet Akademi Fantasia pon tak bole! Aritu kompem la Shahir menang. Tiba2.

Semalam semasa aku sedang enak menjamu nasi lauk ayam dan telur dari As-Shifa Maju di depan TV menonton Everybody Loves Raymond, abang sulungku singgah di rumah dan menyoal "eh, tak tengok bola ke?". Aku juga pernah ditanya soalan yang sama beberapa kali contohnya ketika menghirup cham ais di mamak atau sedang bersocial-networking di dalam bilik.



Aku memang tak tengok World Cup.

I wish I watch more football like I watch Nick Dreamer on Youtube. Atau menonton The Simpsons di Fox atau Starworld. Aku ingin suka football.

Mungkin seperti waktu2 dulu, aku perlu bersama kaki2 bola yang tegar untuk duduk dan tengok bola sehingga tiada apa yang boleh mengganggu. Dalam erti kata lain, aku tak boleh buat apa2 selain tengok bola. Then, aku rasa, aku boleh tengok bola religiously. Macam kau orang semua.

Tapi yang pasti Waka Waka Eh Eh punya video klip memang aku suka. Shakira comel dalam tu. Bagi some of you girls, korang screaming for Messi, I know. Alah, lately lepas dia potong rambut dan banyak jadi duta ini duta itu baru la korang nampak dan suka dia kan. Atau selepas dia lanyak Arsenal sampai 4 goals tu. Kalau kat Malaysia kompem dah dapat Dato' Messi dah.

In HD!

Tiba-tiba.

So macam mana pengguna B.Yond? Kalau hujan dapat tengok secara HD tak?

Tapi haram lagi Astro rumah aku ni. Belum hujan dah sekat2. Boleh jadi peramal cuaca. Aku boleh tahu hujan akan turun sebelum ia turun lagi menggunakan sistem Astro rumah aku ni. Punyalah hebat.

Ade rase nak tuka B.Yond tapi LCD TV kat umah lagi satu. Rumah sini TV biasa2 je. Tak kaya macam korang mintak mahap la ya. Jadi apa guna tuka B.Yond kalo tak HD kan? In HD bak kata Messi.

Oh ya. Kat Youtube, aku dah mula nampak Malaysian videoclips in HD tuh. Tapi punya lah sengal. Kalau video biasa, kau resize besar2 sampai jadi size HD dan upload, itu bukan HD lah nate. Itu haram jadah namanya. Jangan propa lebih boleh tak? Kalau dah tak HD tu tak payah la nak konon2 ikut trend. Unless kalau betul2 high definition punya content, lu upload, baru la gua respect. Macam Alibi Music punya videos. Sedap je mata memandang (dan sedap jari menekan download).

Cite pasal Alibi, kalau nak tengok orang mengandung berlakon video klip, tengok Atilia's Indah MV. Dynas sangat cute with the baby bump. Got all the celepets too.



Eh, aku nak tengok jam, tertengok tarikh lak. Hari ni ramai pulak yang birthday. Korang memang pakat ramai2 kuar dari perut mak korang sekali ke apa. Carilah lagu Selamat Ulang Tahun Sayang by Imran Ajmain. Aku dedicate kat korang ya. Anak bongsuku si Ajim Belon. Daddy cayang ucu huhu. Selamat ke degree. Juga anak bongsu, tapi bukan anakku, si kakak gila Ash Savilara. Atau Kak As. Atau Kak Niza. Susah betol orang banyak nama ni. Saya sayang bini pertama saya. Aww. Hahaha. Juga ada sangkut paut ngan biniku tadi, merangkap bini kawan baikku si Shrek Daerah Ulu Tiram, Suryati Shaari. Hamik kau nama betul. Juga yang lain2. Penat la nak taip.

Haram.

Bila penat menaip baru perasan. Apa yang aku tulis kali ni?

Nampaknya kena tunggu entri lain lah untuk apa2 yang intriguing dan mengghairahkan.


http://rosmanpositivo.blogspot.com/

Tuesday, June 08, 2010

Internet, Cyber-Harrasment & Adab Sopan

Skreek skreek.


Macam bunyi pintu. Kau rasa?


Sebelum benda alah ini ditulis, er, ditaip, sebenarnya tangan sudah menggatal mahu menulis tentang, well, apa lagi, AF8. Ya aku bukan lagi penulis tegar Akademi Fantasia, zaman blog AF dah berlalu. Juan Danza pun dah tak memblogging, apetah lagi yang bukan pengamal media macam RosmanPositivo™ ni. Gitu. Tapi sekali sekala nak jugak bebel AF kan. Carut sana-sini. Heheh.


Namun yelah, seperti yang aku taip di atas tu, itu sebelum aku taip ini. Aku taip draft untuk AF8 di notepad, namun berhenti kejap, facebooking dan blog-walking, kepala aku pening kembali.

Bukan. Aku tak pegi tengok video pelik2. Jangan fitnah. Berdosa.





Aku pening kerana melihat orang2 kita, ya orang kita, macam kau dan aku. Aku luaskan skopnya, orang Malaysia. Kalau kau nak kecikkan skopnya kepada orang Melayu, ikutlah.

Kalau diikutkan, gist entry ini ade kena mengena dengan entry lepas. Yang aku sebut pasal budak Darwisy dan Ayah Pin tu.

Secara metafora yang umum, aku susunkan ayat seperti ini.


Johan (bukan nama sebenar. Bukan Johan Raja Lawak. Bukan johan mana2 pertandingan karaoke) buka gerai memberi kuih kepada orang ramai secara percuma. Ya percuma. Kepada orang ramai. Kuihnya tak pernah habis. Kiranya dia ini seorang kaya yang tiada kerja, ingin membuat amal saja. Bagus kan.

Ramai yang datang makan kuih Johan.


Ada yang datang ambil dan terus berlalu.

Ada yang datang, duduk diam dan makan elok2. Kadang2 senyum dan angguk2 kepada Johan.

Ada yang datang makan dan berborak2 sakan dengan Johan, kalau tak puji kuih2 dan semangat amal jariahnya, mereka berborak pasal dunia. Yelah mungkin ada kuih yang tak kena dengan selera orang tu, tapi orang dah bagi free, ambil jela kan.

Ada yang datang, makan dan bagi pendapat serta resipi baru untuk kuihnya. Sebab dalam ramai2 tu mesti ada yang lebih pandai buat kuih daripada Johan kan.

Johan memang gembira dengan keadaan ini. Beliau terus membuat kuih dan memberinya kepada orang ramai. Dengan senyuman.

Tapi lupa pulak nak add up.

Dalam ramai2 yang datang...

Ada yang datang ambil kuih makan sikit, kunyah2, buat muka pelik, berjalan ke tong sampah terdekat dan buang baki kuihnya.

Ada yang datang makan kuihnya, gigit sedikit, terus diluah dan dimuntah keluar balik, dan dicampak ke lantai sambil "Ptuihhh!" dengan kuat. Tak sedap kot. Dia tak cakap apa2 pon. Terus blah.

Ada yang datang, tak makan, tapi dengan muka sinis duduk depan gerai mengatakan Johan ni konon bagus dan tunjuk kaya, buat kuih dan bagi free kat orang. Poyo katanya. Dan orang2 ini bercakap dengan kuat dan lantang. Terkedu kejap.

Ada yang datang, ambil kuihnya, jilat sedikit dan dibaling ke lantai sambil menyumpah seranah, maki hamun segala bagai. Katanya dah la tak sedap, membawa penyakit, entah apa ingredient nya tah, katanya. Ini boleh membawa mudarat kepada orang ramai. Orang2 ini mengancam untuk buatkan Johan tutup gerainya terus.

Ada yang datang selepas hiruk pikuk tadi, mereka2 ini tak pernah pon makan kuih free Johan, tapi terus menyokong maki hamun puak2 tadi. Dihasutnya mereka2 di sekeliling taman tu. Yang suka kuih Johan dikatakan dah kena mandrem!

Mengeruhkan keadaan, dalam ramai2 tadi, ada yang menjerit2 kata Johan ni penyangak lah, banduan lah, penagih dadah, curik kuih orang lain dan bagi free lah, anak haram lah, anak derhaka yang dibuang keluarga, ketua ajaran sesat lah, bagi pengaruh tak baik kat anak orang lah dan macam2 tohmahan yang Johan sendiri taktau dari mana datangnya. Tengok kat orang2 tuh, sorang pon dia tak kenal. Macam mana diorang konon2 nya tau itu dan ini.

Dalam ramai2 tu, banyak juga sebenarnya yang pakai topeng. Topeng Ultraman ada, Spiderman ada, Ironman ada, Upin Ipin pon ada! Yang pkai stoking busuk macam perompak bank tu toksah cerita la memang banyak. Macam Abu Sayyaf tu pon ada. Jadi Johan memang taktau sapa yang buat hiruk pikuk ni. Rasa macam nak taji je kepala satu2.

Setiap kali mereka jerit satu fitnah kepada Johan, Johan respon dengan penjelasan yang betul, tapi mereka apa ada kesah. Semua tu alasan katanya. Menutup kesalahan yang lebih besar. Johan ni agen Yahudi! Itu pon ada jugak yang kata! Sebab ada bekas kuihnya bentuk segitiga. Freemason katanya.

Ramai juga yang memberi backup kepada Johan, tapi tak lut. Semua dah kena mandrem katanya. Semua nak jilat bontot Johan sebab Johan orang kaya, jadi boleh rapat dengan dia untuk kepentingan diri sendiri. Sudah. Orang ramai pon kena fitnah sekali.



Johan penat.

Yang lain pon dah penat.

Ada yang masih boleh melawan tu melawan lah. Bertekak lah lagi.

Dunia internet sekarang. Facebook, Twitter, Blog, etc etc.

These days, lotsa people tend to have no life, they seek their lives by messing around with everybody else's lives.

Atas ni quote Rosman Nizar ya.


http://rosmanpositivo.blogspot.com/