Tuesday, January 18, 2011

#AJL25, Ana Raffali & People Butthurt!

Huwaargh...


This entry is being typed in one-third state of sleepiness. Mind the typos or merapu substance huhu.



Not too slowpoke for me to congratulate all the #AJL25 winners :
JUARA LAGU
Tolong Ingatkan Aku. Song/Lyrics/Singer : Ana Nur Hidayah Mohd Raffali (hamek penuh haha).
NAIB JUARA
Drama King. Song/Lyrics : Taja (Tun Teja is his pseudonym) Singer : Hanifah Black & the underrated Hazama.
KETIGA
Noktah Cinta. Song : Faizal Maas. Ajai la tu. Lyrics : SQ. It's Sheikh Qalam, bukan MsQ ya hehe. Singer : Hafiz the curly curly.
BEST PERFORMANCE
Hanyut by Faizal Tahir the tangki air man.
BEST VOCAL
Hafiz (who did his best after the car accident) in Noktah Cinta.

Tatkala semua orang dah jadi juri di hujung jari earlier so it's kinda lame la plak kalau aku tambah lagi another crappy review of the whole show kan. So apekejadahnya this entry dibuat at the first place?

I will only point out stuffs and POV's of mine yang mana aku rasa perlu untuk aku. Yang lain hang google saja naa.

Specifically, on the controversial winning of Ana Raffali with her piece Tolong Ingatkan Aku.

Seriously, I don't get the major butthurt. It's like the green-laser-HATE-MALAYSIA-hashtag thingy tu dah fireback kat diri kita semua balik. Karma is really a damn bitch mang.

Seriously, why don't we just lay back eating popcorn ke cekodok ke tengok show, sapa2 pon yang menang kita tepuk tangan, tutup TV dan tidoq? Yang ada kat stadium macam aku mungkin kena harungi lautan manusia dan a lil traffic jam dulu before boleh balik tido.



The main point here is not that I am a die-hard fan of Ana pon. The song's okay la. I love to sing-along and go harmonizing second voice when it plays. But why do we have to condemn the result and WORSE, insult ANA herself???!

Bila kau ada favourite candidate(s) dalam satu2 pertandingan, it doesn't mean orang/kumpulan itu HARUS menang beb. Kau ingat kau sapa? Kalau hang besaq sangat hang pi la bayaq kat juri semua, baru bole cakap. It's a damn free show to watch so let it be. Political ke apa ke itu lain cerita, itu di luar bidang kuasa kau. Better, organize your OWN award shows and make your favourites win. End of story.

Kalau ikut aku sendiri, I have my own favourites too apa. My Top 3 choices semua tak mengena jugak! Nasib baik takde betting hahahaha! Those 3 are :
- Cinta Sempurna (of course hik3 ;p) by Yunalis Zarai.
- Pelita by A.P.I (they gave me goosebumps mang)
- Hanyut by Faizal Tahir & Audi.

And yet I don't even whine. Yuna kalaaaahhh tuuuuu #nangis

Please recap everyone of you ya, ingat tak, bila most of reality shows kat Bolehland ni semua pakat nak pakai SMS, bila muncul Juara yang hang tak suka, hang cakap apa?

"Alaaa, pakai SMS bole laa peminat yang tentukan bukan profesional pon. Piiiiramabok!"

And now, bila ada show yang pakai juri PROFESIONAL plak, dan favourite hang masih tak menang, YOU STILL WHINE for God's sake!

Funny la uols ni hik3. Aaaaawww!

And yesterday somebody made it funnier meh.



Hartati Hassan from Metro wrote this article. (Click the link to read the article la weh) Don't get me wrong Tati, I know your intentions and I get your points. Your assignment obviously was to link 2 articles ; Ana's controversial winning, & Jamal Abdillah's concert di Istana Budaya, into one solid piece of writing. I get it.

But am I the only one who saw this as a really bad continuity? Seriously?

Aku tak nampak kaitan kes Ana ngan kes Abang Jamal.

Ana tidak diterima kemenangannya. People despise her for winning the #AJL25 maksudnya 'keistimewaan' Ana tu orang takmoh absorb. Abang Jamal plak, sendiri yang bikin salah, sendiri buat hal, sendiri mengaku tapi people still love him atas 'keistimewaan' itu. That's totally 2 different things.



Itu sebenarnya menunjukkan bahawa dalam dunia seni, dan apatah lagi dalam masyarakat kita, anda MESTI kena ada nama yang teguh. MESTI. Bila anda dapat itu, kau buat lah apa pon orang akan sayang kau.

Imagine lagu Tolong Ingatkan Aku itu merupakan ciptaan dan nyanyian Faizal Tahir malam itu.

I bet people will effing love the winning to the max liao! Kau setuju kan dengan ayat aku ni? Be honest la kak. Kan? Kan? Kan???

Seriously aku sendiri pernah ada real-life experience dalam hal begini. Jadi kau tak perlu cakap banyak.

I was a rebellious student and in short, I was not the lecturer's sweetheart. For that reason, after I got Anugerah Dekan on the 1st sem (masa tu lecturer xjudge kau lagi), then everything's changed. I rarely get good results even in graphic designs, which I know I nailed it great.

Ramai kawan2 punya graphic design assignments AKU yang tolong buat (even up until now). Guess what? They got A mannggggg!!!! #sigh Yes my lecturers gave A/A+ to MY artworks when it was presented by OTHER people but when I did, it was hell plus some said "Ni kau suruh siapa yang tolong buat ni Rosman?" - What the ef?

In brief I would say, kadang2 produk itu tidak dititikberatkan tapi lebih kepada SIAPA yang memegang nama kepada produk itu. Seriously.

I mean it. SERIOUSLY.

Now cuba bayangkan Tolong Ingatkan Aku itu merupakan ciptaan dan nyanyian...


DATO' SITI NURHALIZA...



http://rosmanpositivo.blogspot.com/

7 comments:

Siti Nadiah said...

walawey.sgt stuju pasal ana raffali tu.smpi bergado ngn mmber sbb mmber perthan kan hak penonton nk sms sume.for wat la kn if result ade bergntung sms kn?knpem2 org akn undi yg popular.well,as for me,jujur i ckp i memg xske pn lgu ana.but tu kn di atas juri profesional.so ape kes nk memprtkaikn keputusn tu kn?siap mmber ckp juri men2 suke ati plih sbb ana cntek?wat the?mcm la yuna tu xcntek.umor je da matang,tp fikiran tak.hish ingt blek memg hangin.>:|

RosmanPositivo said...

indeed. people can say whatever they wanna say tapi mcm mana sekalipun cakap2 hanya tinggal cakap2 saja. bukan bole ubah results pon kn hehehe. all and all, tengok happy2 sudeyh kan haha ;)

Anonymous said...

It is a wonderful write-up. I really do appreciate the wonderful performance created by your company

Anonymous said...

It really is unfortunate that there are folks not likely looking through this website. Congrats

Anonymous said...

Amazing, very good post. Thanks for sharing these types of products. I must say i enjoy it

Anonymous said...

Many thanks for a great publish which helped me to on the way, I'm thankful for the strive in looking into and scripting this weblog

Anasyg said...

ur blog is super good. tolong la update dgn kerap.nak lagi dan lagi dan lagi